G4Media.ro

Peste un milion de italieni trec în noul an cu gripă și…

Sursa foto: Pexels

Peste un milion de italieni trec în noul an cu gripă și viroze respiratorii / Ce mai afectați sunt copiii de până la 4 ani / ”Valul de sindroame respiratorii cauzează mai multe probleme decât Covidul”

Gripa a făcut ravagii cu perseverență între Crăciun și Anul Nou, susțin datele din sistemul de supraveghere RespiVirNet gestionat de Istituto Superiore di Sanità și de Ministerul Sănătății Italian, anunță Corriere della Sera. Aproximativ 18 din 1.000 de italieni suferă de sindroame respiratorii de diferite tipuri.

Nu doar gripa, ci și bronșiolita, dușmanul sugarilor, și alte forme cu simptome care se suprapun. Febră, tuse, răceală, epuizare. Ancheta acoperă săptămâna până la 24 decembrie. Curba este în creștere și se așteaptă o nouă ascensiune.

Este un nivel mai ridicat decât cel observat în anii precedenți în aceeași perioadă. A fost bătut recordul de 16 cazuri la 1.000 de pacienți. Aproximativ 1,13 milioane de persoane infectate în ultimele șapte zile . În principal copii cu vârsta de până la 4 ani (incidență de 47 de cazuri la 1.000 de locuitori), în grupa de vârstă 5-14 ani (20 la 1.000).

Cu cabinetele medicilor închise și cu un șir de sărbători publice mai lung decât de obicei, acest amestec de microbi a împins mii de pacienți în camerele de urgență.

Între 23 și 26 decembrie, apelurile la 118 au crescut cu 40%, a contabilizat Mario Balzanelli, președintele societății italiene a sistemului 118. 55% dintre intervenții au vizat patologii respiratorii.

Vârful este, de asemenea, rezultatul virușilor și bacteriilor transportate de sărutări și îmbrățișări. Marco Falconi, directorul centrului de boli infecțioase de la spitalul Cisanello din Pisa, observă: „Nu ar fi corect să recomandăm limitarea manifestărilor de afecțiune, dar odată ce primim diagnosticul de gripă ar trebui să ne comportăm ca și în cazul Covid-19”.

Tradus în comportament practic, acest lucru înseamnă evitarea contactului apropiat cu persoanele în vârstă sau fragile, rămânerea acasă și evitarea frecventarea locurilor închise și aglomerate în cazul în care există simptome.

”Valul de sindroame respiratorii cauzează mai multe probleme decât Covidul”, insistă Falconi. Diferența constă în faptul că cei care sunt depistați pozitiv la Sars-Cov-2 iau problema în serios, se izolează și poartă mască. Cei care sunt infectați sunt, dimpotrivă, convinși că au o boală banală’. În realitate, gripa este mai des asociată cu o pneumonie bacteriană suprapusă.

Pentru gripă, tratamentul este, în general și în absența altor probleme de sănătate, același ca pentru Covid. Antiinflamatoare, antipiretice, alimentație bogată în apă, ceaiuri din plante, mușețel. Cel puțin doi litri pe zi, deoarece cu febră se pierd 1,5 litri.

Dacă după 2-3 zile termometrul continuă să indice febră mare, tusea este uleioasă și există dureri în piept, se poate concepe o complicație bacteriană. Doar în acest caz se recurge la antibiotice și la indicațiile medicului. De obicei, recuperarea se realizează în 5-7 zile. Virusul gripal predominant este H1 N1, același care a fost protagonistul unei epidemii în 2009, supranumit „gripa porcină”.

„De atunci a circulat puțin, iar anul acesta a revenit în rândul așa-numitelor persoane susceptibile, care nu au mai experimentat-o niciodată, în special tineri și copii”, spune Giovanni Rezza, profesor asociat de igienă la San Raffaele din Milano.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Groaznic, se întoarce pandemia și autoritățile nu fac nimic! Ne ia pe nepregătite, ca data trecută?!
    Câți trebuie să moară ca să reintroducem restricțiile (la care nu trebuia renunțat niciodată……) ????