G4Media.ro

Peste 2.200 de urși sunt în Harghita și numărul crește cu 8%…

Sursa Foto: AMP Libearty - Bear Sanctuary

Peste 2.200 de urși sunt în Harghita și numărul crește cu 8% în fiecare an

Peste 2.200 de urși sunt în Harghita, potrivit unui proiect pilot de cercetare științifică realizat de specialiști din sfera academică, asociații de vânătoare, de protecția mediului și ONG-uri. Aceștia au mai constatat că numărul exemplarelor de urs crește cu 8% în fiecare an. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Brașov în acest weekend, că se estimează la nivel național un număr de 4.000 de exemplare de urs, transmite Rador.

Disputa pe tema numărului de urși este, de altfel, una dintre marile probleme pentru care nu se ia nicio decizie în privința acestora, crede președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care este și raportor al Comisiei Europene.

Acesta a înaintat autorităților statului un set de 16 măsuri care trebuie luate pentru controlul și protecția speciei, printre care și legea privind intervenția în extravilan, lege care a fost respinsă de președintele Iohannis.

Borboly Csaba a precizat: „Am estimat că numărul urșilor în județul Harghita este de peste 2.200 și avem o creștere a populației de peste 8% pe an, deci puteți calcula peste 10 ani ce populație de urși vom avea în județul Harghita… Dar eu cred că nu numărul este cea mai mare problemă și de care ar trebui să ne cramponăm, ci prevenția, debirocratizarea, finanțarea unor programe de educare și conștientizare, înființarea de rezervații de urși, cel puțin unul în județul Harghita, cote de prevenție, zone tampon cu mâncare pentru urși… Sunt foarte multe lucruri care s-ar putea face. Eu cred că sunt mai aproape de 10.000 de exemplare de urs la nivelul țării dar… asta e”.

În județul Mureș, specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului estimează că populația de urs numără circa 1.000 de exemplare. O numărătoare științifică va începe însă în această primăvară, spune șeful instituţiei, Dănuț Ștefănescu:

„În fiecare an, se face o evaluare pe plan local cu metode mai puțin științifice, deci după urme, după câți urși au fost văzuți…. Evaluarea se face de către fondurile de vânătoare iar noi centralizăm și trimitem mai departe dar evaluarea adevărată se va face prin programul acesta lansat de Ministerul Mediului. Se face pe bază de ADN, pe bază de urme… deci, e mai complicat. Anul acesta va începe.”

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, crede că problema urșilor nu se dorește a fi rezolvată, însă e nevoie de o intervenție cât mai urgentă deoarece există pericolul ca oamenii să înceapă să ucidă animalele, viața lor fiind pusă permanent în pericol:

„Nu se dorește rezolvarea acestei probleme. Sunt foarte mulți oameni care trăiesc pe tema aceasta. Acești oameni au primit granturi și finanțări importante de pe tot Mapamondul. Și politicienii sunt reticenți… De aceea, populația de urs s-a mărit și nu înțelegem de ce vine cineva de la București să ne impună reguli, și se vede deja că oamenii au început să omoare urși și în câțiva ani avem pericolul ca toți urșii să dispară de pe aceste meleaguri.”

Cercetătorii brașoveni în biologia vânatului (ICAS Brașov) au realizat recent un studiu denumit „Conservarea populației de urs brun din România” potrivit căruia densitatea cea mai mare a populației de urs la nivel de județ este în Covasna – peste 18 urși pe 100 de kilometri pătrați.

Din punctul de vedere al habitatelor, cea mai mare densitate este în municipiul Brașov și în zona din jurul acestuia, de un urs pe kilometru pătrat.

Sursa Foto: AMP Libearty – Bear Sanctuary

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. 1. Numerele sunt de 10x umflate pentru a porni extincția ursului cu ajutorul inteligenților de vânători.
    2. Si dacă ar fi 2000 ce? Animale cu 2 picioare sunt 20 de milioane!!!!
    3. Ce, le țâțâie cxrul tăietorilor ilegali de păduri ca poate cate unul mai sfârșește „tăiat” el de „pădure”?

    • E adevarat ca eu stau in Bucale la etaju 4. Asa ca ma doare undeva ca niste tarani prosti sunt mancat de ursi.

    • posibil să fie cum spui tu, dar sunt şi nişte anomalii semnalate de personalul silvic şi care sunt adesea omise: o ursoaică fată mai nou 4-5 pui în loc de 1-2, max 3, ceea ce poate explica creşterea rapidă a efectivelor. În lipsa „recoltării” teritoriile cele mai bune, în mijlocul pădurii, au fost acaparate de urşii mai puternici, în vreme ce amărâţii stau la periferie şi tânjesc la gunoaie, iar disperarea după hrană îi poate face periculoşi. Cine locuieşte mai la poala muntelui simte acest pericol.
      Cei din Bucureşti sau din câmpie îşi pot permite să dea lecţii de ecologie până îi aleargă puţin ursul şi pe ei.

    • Ursoaicele nu fata 4-5 pui decat in cazuri exceptionale si doar daca au hrana abundenta la dispozitie, precum in cazul hranitoarelor din paduri. Remarci ironia situatiei?

  2. Sunt atat de varza la numarat, ca daca aduni toate numerele fantasmagorice din judete, ar rezulta ca tara asta are toti ursii din lume, iar Harghita singura are 2 din 3 ursi din lume, iar in 10 ani ar fi milioane de ursi.

    • EU CRED…., EU CRED…, EU CRED…, cand o sa stie ca a primit un raport pe date stiintifice nu pe ce spun vanatorii atunci sa dea declaratii. Pe de alta parte suntem o natie de mana a doua daca EU CRED e raportor la UE, ne facem singuri de kko.🤔

  3. Cea mai tare-i gluma cu specialistii de la Agentia pentru Protectia Mediului. Nu exista in univers bipezi mai incompetenti si corupti decat cei de la agentiile in cauza.

  4. De drujba lui Dumnezeu ați auzit .
    Le-a fost distrus habitatul .

    • Sigur ca da, d-aia se-nmultesc ca iepurii ca n-au habitat in Harghita.
      La tine, la stana, e loc?

  5. S-a terminat cu dragostea față de semeni, aproape zilnic apar probleme, din cauza urșilor, și iubitorii de animale sunt complexați, în condițiile de circulație liberă să o taie cu urși cu tot spre vest și se rezolvă problema!

  6. Cata padure s-a taiat in Harghita in ultimii 32 de ani?

  7. Daca ar mai fi trait drujba lui Dumnezeu, ar fi ras toata padurea iar ursii ar fi fost vizibili de la kilometri departare. Toata lumea ar fi fost prevenita din timp si, prin urmare, fericita.

  8. ehhh,si ? ce zice secuiul incapatinat ? femeia nu om , berea nu e bautura , ursul nu e joaca !