G4Media.ro

Peste 13% din decesele din Uniunea Europeană sunt legate de poluare, conform…

sursa foto: Pixabay

Peste 13% din decesele din Uniunea Europeană sunt legate de poluare, conform Agenției Europene de Mediu/ În România, un deces din cinci este asociat poluării

În Uniunea Europeană, 13% dintre decese sunt legate de poluare, potrivit unui raport publicat marţi de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), pentru care actuala criză sanitară este un semnal care ar trebui să accelereze conştientizarea relaţiei dintre mediu şi sănătate, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Apariţia acestor agenţi patogeni zoonotici (ca în cazul COVID-19) este legată de degradarea mediului şi de interacţiunile dintre om şi animale în sistemul alimentar”, afirmă studiul care subliniază că europenii sunt în permanenţă expuşi la riscuri de mediu: poluarea aerului – care, chiar dacă s-a redus semnificativ, rămâne primul factor de mortalitate; poluarea sonoră şi cea cauzată de produsele chimice.

În cele 27 de ţări ale UE şi în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul care scoate în evidenţă importante diferenţe între vestul şi estul Europei şi legate de nivelul social-economic.

Astfel, în fruntea plutonului, România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare, în timp ce elevii cei mai buni, Suedia şi Danemarca, deplâng unu din zece.

În principal legate de cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii, „aceste morţi puteau fi evitate prin eliminarea riscurilor de mediu dăunătoare sănătăţii”, subliniază AEM.

„Persoanele cel mai sărace sunt expuse disproporţionat poluării şi condiţiilor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură şi frigul extrem. Aceasta are legătură cu locul unde trăiesc, muncesc şi merg la şcoală, frecvent în zone defavorizate social şi cartiere în periferia marilor artere de circulaţie”, notează raportul.

Punct pozitiv pentru mediul înconjurător european: calitatea apei, „excelentă” în peste 85% din cazuri pentru apa de scăldat. În ce priveşte apa potabilă, 74% din zonele de ape subterane prezintă un „statut chimic bun”.

Potrivit AEM, pentru ameliorarea sănătăţii şi mediului în Europa, trebuie favorizate spaţiile verzi, locuri de activitate fizică, relaxare, dar şi de integrare socială, care „înviorează oraşele în timpul valurilor de căldură, diminuează inundaţiile, reduc poluarea fonică şi susţin biodiversitatea urbană”.

În plus, parcurile şi grădinile s-au dovedit a fi de nepreţuit pentru sănătatea mintală şi starea de bine în timpul pandemiei COVID-19, subliniază agenţia europeană.

Reducerea circulaţiei rutiere, scăderea consumului de carne şi retragerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili figurează printre celelalte soluţii pe care le propune AEM.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. In interiorul universului nu ar trebui sa ne fie Frica de nimic

    poate de Rautatea Umana

    Dar Energiile vitale umane daruite de Creator

    pot fi eliberate in solutii creative, social-modelatoare

    LUMEA S-A SCHIMBAT

    Oameni buni

    Trebuie sa intelegeti asta ! 🙂 🙂 🙂

  2. Tinand cont ca toate bolile pot fi amplificate de poluare, rata mortalitatii este mult mai mare.

  3. O parte a deceselor sunt legate de mancarurile nesanatoasea E-uri, nitriti si nitrati, sedentarism, demonetizarea valorii vietii omenesti, abandon medical la cei peste 70 de ani si nefinantarea spitalelor de stat. Aici nu ma refer la betivani si fumatori 2pachete/zi aia ar trebui sa intre la sinucidere la statistica. Armele biologice chinezesti nu au de aface cu incalzirea globala. It’s BS and I call it.
    Sincer mi-e groaza de generatia 15-21 prostita de instagram si youtube. Planul verde este o decizie politico-economica, prin care se face integrarea verticala a sectoarelor din economie . Apoi se impun taxe si interdictii peste cei ce raman pe afara din Generalplan Grün.
    Asta nu inseana ca e ok sa sa fie atata smog daca sunt ambuteiaje. Dar sa bage infrastructrua pentru incarcat masinutele electrice, sa fixeze pretul maxim pe kw sa nu luam teapa acolo si sa avem control asupra informatiilor ce parasec masina SMART fara acordul nostru. E o chestie de libertate ca oricum satelitii si camerele vad tot dar nu trebuie sa stie si sotia si angajatorul.