G4Media.ro

Persoanele care preferă rețelele de socializare, YouTube sau WhatsApp pentru a afla…

Photo 59834266 © Sira Jantararungsan | Dreamstime.com

Persoanele care preferă rețelele de socializare, YouTube sau WhatsApp pentru a afla informații despre sănătate au un nivel mai scăzut de cunoștințe medicale (studiu)

Căutarea de informații despre sănătate pe rețelele de socializare, pe YouTube sau în grupuri de mesagerie (cum ar fi WhatsApp) – mai degrabă decât de la un medic sau de la o media generalistă – nu numai că duce la un nivel scăzut de cunoștințe medicale, dar și la refuzul sau abandonarea îngrijirilor, potrivit unui studiu publicat joi, 23 noiembrie, în parteneriat cu Academia Națională de Medicină din Franța, scrie boursorama.com.

Fundația Descartes, specializată în probleme legate de informare și dezinformare, a chestionat 4.000 de francezi pentru a stabili, în cifre, legătura dintre sursele lor de informare privind știrile medicale și cunoștințele lor în materie de sănătate, precum și comportamente precum refuzul vaccinării sau renunțarea la tratamentele medicale convenționale. Autorii au evaluat cunoștințele membrilor panelului în patru domenii: nutriție, cancere, vaccinare și Covid-19.

Refuzul vaccinării

Pentru a stabili nivelul de cunoștințe medicale al respondenților, anchetatorii le-au prezentat o serie de afirmații adevărate sau false – primele în concordanță cu cunoștințele medicale actuale, iar cele din urmă neconforme și care circulă pe rețelele de socializare, cum ar fi „consumul de vin crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer” (adevărat) sau „consumul de lămâie congelată ajută la combaterea diabetului și a anumitor tumori” (fals). Participanții au fost, de asemenea, întrebați dacă au adoptat vreunul dintre cele trei comportamente de risc pentru sănătate: au renunțat vreodată la un tratament medical în favoarea unei terapii alternative (11,7%), au refuzat vreodată un vaccin pentru ei și/sau copiii lor, cu excepția vaccinului Covid-19 (20,9%) și au refuzat vaccinul Covid-19 (13,7%).

Sondajul realizat de Laurent Cordonier, sociolog și director de cercetare la Fundația Descartes, arată că acei respondenți care preferă să folosească rețelele de socializare, YouTube sau WhatsApp pentru a afla informații despre aceste subiecte au un nivel mai scăzut de cunoștințe medicale decât ceilalți. Sensibilitatea față de credințele conspiraționiste și interesul pentru terapiile alternative sunt, de asemenea, factori asociați cu un nivel mai scăzut de cunoștințe.

Derive sectare

Pe lângă cunoștințele lor în materie de sănătate, modul în care obțin informații are, de asemenea, o influență asupra comportamentului de sănătate al celor intervievați. De exemplu, cei care „adesea” sau „foarte adesea” se informează despre subiecte legate de sănătate prin intermediul YouTube sunt de 2,9 ori mai predispuși decât ceilalți să fi renunțat deja la un tratament medical în favoarea unei terapii alternative. Persoanele care se informează în principal de pe TikTok au de două ori mai multe șanse să refuze un vaccin pentru ele sau pentru copilul lor (cu excepția vaccinului Covid) decât cele care aleg un alt mijloc de informare.

Sănătatea și bunăstarea au devenit chestiuni prioritare pentru Miviludes, organismul guvernamental responsabil cu depistarea derivelor sectare. De la intrarea în vigoare, la sfârșitul lunii august, a noii legislații a Uniunii Europene privind serviciile digitale (DSA), platformele sunt obligate să monitorizeze pericolul potențial al conținutului lor, în special în ceea ce privește sănătatea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Un nivel scăzut și de materie cenușie as completa eu!