G4Media.ro

Persoanele care fumează țigări electronice suferă modificări similare la nivelul ADN-ului lor…

Sursa foto: Pixabay

Persoanele care fumează țigări electronice suferă modificări similare la nivelul ADN-ului lor ca și fumătorii de țigări clasice care dezvoltă cancer – studiu britanic

Oamenii de știință de la University College London au analizat mostre de celule de obraz de la utilizatorii de vaping și le-au comparat cu cele de la fumători de țigări. Ambele grupuri prezentau modificări similare ale ADN-ului celulelor din gură, relatează The Times. Aceste modificări au fost, la rândul lor, legate de dezvoltarea viitoare a cancerului pulmonar la fumători.

Autorii studiului, publicat în revista Cancer Research, au declarat că rezultatele nu dovedesc că țigările electronice provoacă cancer, dar arată că „dispozitivele ar putea să nu fie atât de inofensive pe cât se credea inițial”.

Acesta este primul studiu important care stabilește o legătură între țigările electronice și un risc sporit de cancer. Se știu puține lucruri despre efectele pe termen lung ale țigărilor electronice, iar dezbaterile privind efectele nocive ale acestora s-au concentrat până acum în principal pe preocupările legate de dependența de nicotină în rândul tinerilor.

Vaping și fumat: Rishi Sunak contra Liz Truss

Parlamentarii vor vota săptămâna viitoare un proiect de lege de vârf la nivel mondial care să restricționeze aromele și promoțiile pentru țigări, precum și interzicerea totală a fumatului pentru generațiile tinere.

Foto: Facebook Rishi Sunak/Liz Truss

Rishi Sunak a declarat că proiectul de lege ar „salva mii de vieți și miliarde de lire sterline pentru NHS” și că este încrezător că va reuși să împiedice o rebeliune a partidului. Unii parlamentari din dreapta Partidului Conservator, în frunte cu fosta prim ministră Liz Truss, au criticat interzicerea fumatului pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009, considerând că reduce libertatea individuală, dar toți medicii șefi actuali și foști din Marea Britanie, inclusiv profesorul Sir Chris Whitty, au contestat acest argument.

Aceștia au scris pentru The Times: „A fi pro-alegere individuală ar trebui să însemne a fi împotriva dependenței deliberate a copiilor, tinerilor și tinerilor adulți de ceva care le va face rău, potențial fatal”.

Aceștia au îndemnat parlamentarii să susțină legislația pentru a ajuta la încetarea „comercializării flagrante a vapoarelor către copii folosind culori, arome și ambalaje”. Ei au adăugat: „Vaping-ul poate ajuta fumătorii să renunțe la fumat. Dar dacă nu fumați, sfatul nostru este să nu faceți vape.”

Epidemie de vaping

O investigație recentă a cotidianului The Times a dezvăluit modul în care promovarea țigărilor electronice de către guvern și NHS ca instrument de renunțare la fumat a dus la o epidemie de vaping în rândul tinerilor, în timp ce organizațiile legate de industria tutunului au minimizat riscurile pentru sănătate ale țigărilor electronice.

vaping, tigari electronice
Sursa foto: Pexels

Deoarece vaping-ul este relativ nou, se cunosc puține lucruri despre efectele secundare pe termen lung. Studiul UCL este primul care examinează modul în care fumatul și vaping-ul pot modifica ADN-ul din celule, într-un proces cunoscut sub numele de epigenetică. Se crede că aceste modificări permit celulelor să se dividă mai repede, putând să se transforme în tumori.

Studiul a implicat date de la 4.000 de persoane și a analizat mostre de celule de la sute de fumători, precum și de la fumători care nu consumă tutun în mod regulat. Acesta a arătat că celulele din gură, care sunt expuse la fumul de tutun și de vaping, au fost modificate „substanțial”. Modificările au fost observate, de asemenea, în țesutul cancerului pulmonar al fumătorilor care au dezvoltat cancer.

Autoarea studiului, Dr. Chiara Herzog, a declarat: „Deși consensul științific este că țigările electronice sunt mai sigure decât fumatul tutunului, nu putem presupune că utilizarea lor este complet sigură și este important să explorăm potențialele lor riscuri pe termen lung și legăturile cu cancerul. Sperăm că acest studiu poate contribui la formarea unei discuții mai ample privind utilizarea țigărilor electronice, ¬în special la persoanele care nu au fumat niciodată tutun.”

Co-autorul ei, profesorul Martin Widschwendter, a declarat: „Modificările care sunt observate în țesutul cancerului pulmonar pot fi măsurate și în celulele obrazului de la fumători care nu au dezvoltat [încă] un cancer. Este important faptul că cercetarea noastră indică faptul că utilizatorii de țigări electronice prezintă aceleași modificări, iar aceste ¬dispozitive ar putea să nu fie atât de inofensive pe cât se credea inițial. Sunt necesare studii pe termen lung privind țigările electronice.”

Studiul a analizat efectele asupra celulelor prin studierea unui tip de modificare epigenetică în celule numită metilarea ADN-ului. Epigenetica este termenul pentru factorii, cum ar fi mediul și stilul nostru de viață, care pot modifica și determina modul în care ADN-ul nostru este exprimat, de exemplu prin suprimarea genelor care împiedică divizarea celulelor în tumori.

„Acest studiu contribuie la înțelegerea noastră în ceea ce privește țigările electronice, dar nu arată că țigările electronice provoacă cancer. Decenii de cercetări au dovedit legătura dintre fumat și cancer, iar studiile de până acum au arătat că țigările electronice sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul și pot ajuta oamenii să renunțe la fumat.” A declarat Dr. Ian Walker, director executiv pentru politici la Cancer Research UK.

„Această lucrare evidențiază, totuși, că țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri și, prin urmare, avem nevoie de studii suplimentare pentru a descoperi potențialul lor impact pe termen lung asupra sănătății umane. Fumatul tutunului cauzează 150 de cazuri de cancer în fiecare zi în Marea Britanie, motiv pentru care așteptăm cu nerăbdare să vedem că legislația guvernului privind vârsta de vânzare este prezentată în parlament. Nimic nu ar avea un impact mai mare asupra reducerii numărului de decese care pot fi prevenite în Marea Britanie decât eliminarea fumatului, iar această politică ne va aduce cu un pas mai aproape de un viitor fără fum de tutun.” a adăugat el.

Andrew Beggs, profesor de genetică și chirurgie a cancerului la Universitatea din Birmingham, a declarat: „Deși nu arată un efect cauzal direct, acest studiu arată că trebuie făcute cercetări suplimentare pentru a înțelege efectele țigărilor electronice asupra sănătății umane și ¬dacă acestea ar putea fi legate de un risc sporit de cancer.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...