G4Media.ro

Persoana care a încercat să fure de pe fațada unei case parțial…

Sursa Foto: News.ro

Persoana care a încercat să fure de pe fațada unei case parțial ruinate pictura murală de Banksy riscă 12 ani de închisoare

Persoana acuzată că a furat o pictură murală de Banksy în Ucraina s-ar putea confrunta cu o pedeapsă de mai mult de un deceniu în spatele gratiilor, au declarat oficiali din ţară.

În decembrie, Ucraina a relatat că mai mutle persoane au încercat să fure o piesă înfăţişând o femeie cu o mască de gaz, care a apărut pe faţada unei case parţial ruinate din oraşul Hostomel, chiar în afara Kievului. Hostomel fusese bombardat de forţele ruse la scurt timp după invazia iniţială a Ucrainei de către Rusia.

Piesa a fost una dintre numeroasele creaţii ale artistului britanic Banksy care au apărut pe străzile devastate de bombardamente.

Detaliile despre presupusa tentativă rămân vagi, deoarece oficialii ucraineni nu au furnizat numele celor suspectaţi care ar fi încercat să smulgă lucrările din peretele casei. Potrivit CNN, citat de News.ro, suspecţii provin din Kiev şi Cerkasî.

„Un grup de oameni a încercat să fure o pictură murală Banksy. Au tăiat lucrările din peretele unei case distruse de ruşi”, a declarat guvernatorul Kievului, Oleksiy Kuleba, într-o postare pe Telegram în decembrie. Kuleba a adăugat că lucrarea este în „stare bună” şi că „mai multe persoane au fost reţinute la faţa locului”.

Într-o declaraţie publicată săptămâna aceasta, oficialii ucraineni au spus că, „datorită vigilenţei localnicilor, poliţiei şi a altor forţe de securitate”, suspecţii au fost arestaţi.

Context

Banksy este un artist stradal, activist politic și regizor de film cu pseudonimul, stabilit în Anglia, al cărui nume real și identitate rămân neconfirmate și fac obiectul unor speculații, potrivit Wikipedia. Activ din anii 1990, arta satirică stradală și epigramele sale subversive combină umorul negru cu graffiti executate într-o tehnică distinctivă de stencil. Lucrările sale de comentariu politic și social au apărut pe străzi, ziduri și poduri din întreaga lume.

Lucrările lui Banksy au luat naștere pe scena underground din Bristol, care a implicat colaborări între artiști și muzicieni. Banksy spune că a fost inspirat de 3D, un artist graffitist și membru fondator al grupului muzical Massive Attack.

Banksy își expune arta pe suprafețe vizibile în public, cum ar fi pereții și piesele de recuzită fizică auto-construite. Banksy nu mai vinde fotografii sau reproduceri ale graffiti-ului său stradal, dar „instalațiile” sale publice sunt revândute în mod regulat, adesea chiar prin îndepărtarea peretelui pe care au fost pictate.

O mare parte din lucrările sale pot fi clasificate ca artă temporară. Un număr mic de lucrări ale lui Banksy sunt vândute oficial, în mod nepublic, prin intermediul unei agenții create de Banksy, numită Pest Control.

Filmul documentar al lui Banksy, Exit Through the Gift Shop (2010), a debutat la Festivalul de Film Sundance din 2010. În ianuarie 2011, a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar pentru acest film.[10] În 2014, a fost distins cu premiul Persoana Anului la Premiile Webby 2014.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...