G4Media.ro

Periculos, dar devenit indispensabil, nitratul de amoniu a provocat mai multe accidente…

Periculos, dar devenit indispensabil, nitratul de amoniu a provocat mai multe accidente industriale în lume

Nitratul sau azotatul de amoniu, aflat la originea exploziilor de marţi din capitala libaneză Beirut, se prezintă sub formă de praf sau granule albe, fără miros, şi este utilizat în principal pentru producerea de îngrăşăminte chimice. De-a lungul timpului, această substanţă a provocat însă mai multe accidente industriale, între care cea din oraşul francez Toulouse din 2001, soldată cu 31 de morţi, informează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit autorităţilor, circa 2750 de tone de azotat erau stocate într-un depozit în portul din Beirut. Explozia a provocat peste 100 de morţi şi mii de răniţi, potrivit celui mai nou bilanţ, precum şi distrugeri fără precedent în capitala libaneză.

Cumpărat de regulă în vrac sau cu sacii de agricultori, nitratul de amoniu nu este un produs combustibil. „Este foarte greu de ars şi nu este uşor de detonat”, a explicat pentru France Presse Jimmie Oxley, profesoară de chimice la universitatea din Rhode Island.

Azotatul poate exploda prin contaminare cu o substanţă incompatibilă sau prin contact cu o sursă intensă de căldură, iar de aceea depozitarea sa trebuie să urmeze nişte reguli stricte, astfel încât să fie izolat de lichide inflamabile cum este benzina, de lichide corozive, de solide inflamabile sau de substanţe care degajă căldură.

Tragedia de marţi din Liban nu este prima care are ca sursă nitratul de amoniu. Unul din primele accidente cunoscute este cel din 1921, de la Oppau (Germania), soldat cu 561 de morţi la o uzină BASF. În 1947, oraşul-port francez Brest a fost zdruncinat de explozia cargoului norvegian Ocean Liberty, care transporta azotat de amoniu. Cel puţin 26 de oameni au murit.

Tot în Franţa, la 21 septembrie 2001 au explodat circa 300 de tone de nitrat de amoniu aflaţi într-un depozit al uzinei chimice AZF de la periferia oraşului Toulouse. Explozia, care a fost auzită pe o rază de 80 de km, a ucis 31 de oameni.

În SUA, o explozie la uzina de îngrăşăminte West Fertilizer din Texas a provocat 15 morţi în 2013. Atunci, un stoc de nitrat de amoniu a explodat ca urmare a unui incendiu de origine criminală.

Nitratul de amoniu poate fi folosit însă şi la confecţionarea de bombe. La 19 aprilie 1995, Timothy McVeigh a detonat o bombă la care folosise două tone de îngrăşământ în faţa unei clădiri federale din Oklahoma City, omorând 168 de oameni.

Totuşi, în lumea de azi a devenit o substanţă indispensabilă în agricultură şi în construcţii. „Nu am avea lumea modernă fără explozibili şi nu am putea hrăni populaţia actuală fără îngrăşăminte pe bază de nitrat de amoniu”, a subliniat Jimmie Oxley. „Avem nevoie de el, dar trebuie să fim foarte atenţi cum îl folosim”, a avertizat ea.

Foto: Nitrat de amoniu / Sursa: Facebook

Citește și: UPDATE VIDEO Peste 100 de morți și 4.000 de răniți în urma exploziilor din Liban/ Crucea Roșie anunță că mulţi oameni sunt încă prinşi sub dărâmături/ 2.750 de tone de nitrat de amoniu au stat la originea tragediei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cum adică e greu de ars dar explodează la contactul cu o sursă intensă de căldură? Focul nu e sursă intensă de căldură?

    • raspuns simplu: nu poti sa-l faci sa explodeze daca incerci sa-i dai foc cu un chibrit… daca arunci niste benzina peste si-i dai foc atunci face bum… cuvantul cheie acolo este „intens”

  2. Mihailesti ,mai 2004, la alta scara.

  3. probleme necesita cateva nuantari si clarificari:
    1. nitratul de amoniu avea pana prin anii 70 o concentratie mult mai mare, gen 60%. Pentru a preveni incendiile s-a redus concentratia pana pe la 40% maxim in combinatie cu niste stabilizatori. Cautam pe la tarani prin hambare cand eram mici saci de nitrat vechi … faceam petarde din el.
    2. nitratul de amoniu nu este „inflamator”, ci ….dupa cum s-a vazut in cazul de fata, este explozibil. Dar intradevar are nevoie de o sursa primara de ardere (ca in cazul antracitului) pentru ca nu are materii volatile f mari.
    3. pentru mai multe referinte vedeti filmul Explozia din 1973 care s-ar spune ca ar fi bazat pe un caz real in Galati (info neconfirmata).

  4. Bai urbanisti, consilieri si decidenti politici ratati ! Oameni de nimic, cum DRQ mai proiectati si aprobati asemenea depozite si fabrici IN INTERIORUL ORASELOR dupa exploziile si tragediile din Franta, Germania, SUA?!

    Vreti sa moara oameni in fiecare tara de pe glob pana sa interziceti stocarea sau producerea substantelor explozive in orase?
    Si parca am vazut saptamanile/lunile trecute un articol in care pe un teren al Armatei din sect.6 Bucuresti se dorea construirea unui depozit militar.
    Bah nebunilor, sunteti chiar toti dusi cu pluta si cu creierii prajiti ?!
    TREZIREA AM SPUS, ACUM !!!!!!!!

  5. In orasele cu fabrici de ingrasaminte chimice este ceva ce invata copiii in clasa a 7-a la chimie si trebuie sa stie orice prost:
    Azotatul de amoniu incalzit (nu musai extrem de intens dar de la un punct incolo se descurca singur) elibereaza oxigen in stare pura. Oxigenul in stare pura se combina intens cu o multime de materiale organice cum ar fi lemn carburanti grasimi … etc.

    Lista e foarte lunga. Procesul este simplu.
    Se numeste popular ardere. Cand este rapida se cheama explozie.
    Ca nici pompierii nu au stiut asta la Mihailesti e deja caz penal. Ca nici directorul firmei care a trimis camionul fara sa instruiasca soferul la nivel minimal, nu stia este… la fel…
    Colectiv.
    Nimeni nu e vinovat doar fiindca e prost
    Dzeu cu mila!

  6. Nitratul de amoniu este interzis maimutelor.