G4Media.ro

„Pentru mine e o bucurie să pot să descopăr noua generație de…

„Pentru mine e o bucurie să pot să descopăr noua generație de artiști” – Mirela Bucovicean, ambasadoare DIPLOMA. Festivalul a început la Combinatul Fondului Plastic din București

„Pentru mine e o bucurie să pot să descopăr noua generație de artiști” – Mirela Bucovicean, ambasadoare DIPLOMA. Festivalul a început la Combinatul Fondului Plastic din București

Fotografie, pictură, sculptură, lucrări de metal, sticlă și ceramică, videoproiecții:  pentru public, festivalul DIPLOMA este o experiență artistică completă. Pentru noua generație de artiști, DIPLOMA este o miză importantă, o rampă de lansare profesională.

„Prin selecția pe care o face, anul acesta înregistrând un număr record de aplicații, peste 500 de lucrări, este și o creditare, un card blanche al celor care au ajuns în finală și sunt expuși în cadrul expoziției de la Combinatul Fondului Plastic, din București”, explică Mirela Bucovicean, ambasadoare DIPLOMA. Într-un interviu acordat G4media, antreprenoarea a dezvăluit detalii despre experiența sa în cadrul boardului creativ al festivalului.

Ce înseamnă pentru dvs. să fiți parte din boardul creativ DIPLOMA și ambasador al evenimentului?

Mirela Bucovicean: Pentru mine e o bucurie să pot să descopăr noua generație de artiști. Le observ entuziasmul și descopăr diversitate în stiluri, în perspective. E vorba de autenticitate, până la urmă. Așa că rolul meu este de a comunica șI de a impulsiona publicul larg să privească cu deschidere designul autentic, să-și cultive valențele de manifestare creativă și să acorde artei, în toate formele ei, atenția pe care o merită.
Chiar avem nevoie să ne lăsăm atinși de artă, de frumos, de unicitate. Și tocmai de aceea e important să fim deschiși, să experimentăm și să descoperim noua generație de artiști, să fim în interacțiune directă cu ei și cu actul creativ.

Ce reprezintă DIPLOMA pentru sectorul cultural artistic din România?

DIPLOMA este un demers necesar în susținerea tinerilor creatori. DIPLOMA, în acest moment, reprezintă anatomia funcțională și emoțională a industriei creative, fiind totodată și platforma cea mai complexă de curatoriat și de promovare multidisciplinară dedicată creativilor.

Vedeți acest eveniment ca pe o rampă de lansare a noii generații de creatori români?

Este mai mult decât o rampă de lansare. Prin selecția pe care o face, anul acesta înregistrând un număr record de aplicații, peste 500 de lucrări, este și o creditare, un card blanche al celor care au ajuns în finală și sunt expuși în cadrul expoziției de la Combinatul Fondului Plastic, din București.
Cred că e o mare satisfacție pentru ei să poată să intre-n dialog cu boardul creativ al festivalului și să aibă această confirmare, că sunt pe drumul cel bun, dar și să simtă apreciere și să primească încurajări. În acest an, 42 de specialiști alcătuiesc boardul creativ DIPLOMA și au selectat 92 de lucrări, din 16 specializări diferite.

Cum găsiți lucrările tinerilor de la DIPLOMA, din acest an?

Avem avantajul de a ne afla într-o confluență multiculturală, atât din punct de vedere istoric, cât și geografic. Aceste influențe le-am regăsit în lucrările pe care le jurizez în cadrul DIPLOMA. De la inspirații din comunismul sovietic, la sustenabilitate sau tradiție.

Altfel, văd autenticitate și asta mă bucură. O nouă generație care simte arta într-un mod extrem de creativ. Chiar dacă tema aleasă e aceeași, observ texturi diferite, compoziții cromatice aparte, accesorii care fac diferența.
Sunt lucrări speciale, care merită să fie descoperite de publicul larg.

Care e cuvântul sau sintagma care definește secțiunea de FASHION de la DIPLOMA, în acest an?

Cred că ”înțelegere” e cuvântul potrivit. Și aici mă refer mai degrabă la o înțelegere în profunzime a timpurilor pe care le trăim, la tendințele în modă și la cum acești noi creatori reușesc să amplifice mesajele lor și prin accesoriile pe care decid să le atribuie ținutelor lor.

Aveți vreo lucrare preferată sau pe care-ați remarcat-o în mod special, dintre cele jurizate?

Toate lucrările sunt interesante și vă invit să le descoperiți până duminică, 17 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic.
Îmi vin acum în minte două dintre ele, din zona de fashion, pentru că aceasta e secțiunea pe care-am jurizat-o în cadrul DIPLOMA. Una este „ARTA CA VIAȚĂ”, a Ceraselei Nicoară, de la UAD Cluj, o lucrare unde estetica, cu piese tip sport și activewear, întâlnește influențe ale conceptelor Modernismului și Bauhaus-ului asupra lifestyle-urilor contemporane.
„Suceava ’82” este a doua, licență a UNARTE București, semnată de ABUBURUZAN, care pune accent pe funcționalitatea pieselor vestimentare, o lucrare versatilă, cu accente moderne, care poate fi purtată zi de zi și să atragă atenția.

Ce spun lucrările promoției 2021 despre tinerii artiști? Ce îi definește și ce îi face să se raporteze într-un anume mod la industria modei, a artei în general?

Noile generații de creatori s-au axat fie pe o zonă foarte teatrală, o declarație de creativitate absolută, fie pe partea comercială, propunând colecții care să-și găsească cu ușurință locul în garderoba iubitorului de design. Asta am observat anul acesta jurizând lucrările DIPLOMA – o migrare în extreme. Ceea ce nu înseamnă că e ceva rău, ci e o perspectivă diferită asupra lucrurilor.

Evenimentul a început deja și poate fi vizitat la Combinatul Fondului Plastic, până pe 17 octombrie, astfel: de luni până vineri în intervalul orar 14:00–22:00, iar în weekend între 10:00 și 22:00.

G4media este partener DIPLOMA 2021.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...