G4Media.ro

Patronatul hotelierilor din România: Airbnb trebuie să joace și după niște reguli,…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patronatul hotelierilor din România: Airbnb trebuie să joace și după niște reguli, care în prezent nu există / Uneori Airbnb ajunge la circa 8.000 de camere în București

Compania Airbnb trebuie să activeze în România după nişte reguli clare de funcţionare, care în prezent nu există, este de părere preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, citat de Agerpres.

„Airbnb nu este încă reglementat, din păcate, în România. Noi avem o discuţie prin intermediul HOTREC (patronatul european al HoReCa, n.r.), din care face parte federaţia pe care o conduc, şi încercăm să luăm din bunele practici pe care alte oraşe au reuşit să le implementeze şi să ajungă la o relaţie corectă între sharing economy şi industria hotelieră.

Vorbim de circa 12.000 de camere de calitate la hoteluri în Bucureşti şi uneori ajungem la circa 8.000 de camere în AirBnb. Sigur, gradul de ocupare diferă, perioada în care se vând diferă, nu putem spune că e un competitor, dar Airbnb trebuie să intre şi să joace şi ei după nişte reguli. La ora asta nu există aceste reguli clare pentru Airbnb”, a declarat Ile, pentru Agerpres.

Preşedintele FIHR a adăugat că regulile pe care trebuie să le respecte Airbnb ţin mai degrabă de siguranţa clienţilor, nu de creşterea fiscalităţii.

„Airbnb aduce şi lucruri bune, ne-a făcut pe noi să mergem în zona de lifestyle, de design, ne-a făcut să diversificăm. Ceea ce cerem noi e să jucăm după aceleaşi reguli, şi s-a văzut că lucrul acesta e posibil în foarte multe capitale.

De exemplu, în Paris nu poţi avea mai mult de cinci camere în Airbnb, nu poţi să închiriezi mai mult de un număr de zile pe an, pentru că în acel moment treci la business legal. Şi vom lua exemplu de la ei ca să vedem ce se va putea implementa în România.

Până la urmă e şi o măsură de siguranţă ca în Airbnb să existe o oarecare clarificare, nu neapărat în spiritul fiscalităţii mai mari, ci în spiritul de control, de urmărire şi de siguranţă”, a precizat Călin Ile.

Liderul organizaţiei patronale a apreciat că industria hotelieră din Bucureşti va reveni în 2024 la nivelul de venituri generate în anul 2019.

„Piaţa hotelieră din Bucureşti a trecut prin momente grele, dar îşi revine, vine cu noi investiţii, iar acest lucru arată încrederea pe care putem s-o avem într-o destinaţie care, din păcate, nu s-a dezvoltat cum trebuie, dar care are un potenţial fantastic şi pe care sperăm să-l exploatăm cât mai repede. (…)

Peste tot în lume se analizează care au fost schimbările şi încotro se îndreaptă această industrie. Per total, încrederea în această industrie a revenit. Aşteptările sunt ca, în 2024, la nivel mondial, turismul să genereze veniturile pe care le-a generat în 2019. S-a diversificat mult, produsele hoteliere se nişează foarte mult, pentru a se adresa fiecărui segment de consumator în parte.

Sunt anumite aşteptări specifice segmentului de millenials, sunt aşteptări specifice familiilor, sau seniorilor care merg în vacanţă, şi în mod corespunzător apar şi ofertele hoteliere care să se adreseze acestor aşteptări.

În Bucureşti încă e nevoie de camere de calitate. Bucureştiul are undeva la 12.000 de camere, iar Bucureştiul, în 2019, avea 2,3 milioane de turişti, din care 1,4 milioane de străini. Estimările noastre sunt că, cel târziu în 2024, (…) piaţa hotelieră din Bucureşti va fi cel puţin la nivelul din 2019. Deci, până atunci vom recupera toată această pierdere pe care am înregistrat-o în anii de pandemie”, a precizat Ile.

Şeful FIHR a explicat că pandemia a schimbat radical aşteptările clienţilor hotelurilor, iar solicitările acestora pe zona de digital au crescut.

„Clienţii de azi vin cu aşteptări în schimbare: e clar că pandemia a schimbat radical aşteptările clienţilor noştri, e clar că astăzi clienţii caută siguranţă, caută încredere, caută elemente digitale. Per total, lumea aşteaptă să meargă mai mult în digital, să fie un proces mai simplu şi mai puţin interactiv de efectuare a procesului, de la momentul rezervării şi până la momentul ieşirii din hotel, sau chiar până la momentul feed-back-ului, care e, de asemenea, extrem de important pentru noi.

Digital înseamnă şi un wi-fi foarte bun. Clienţii vor digital în procesul de ante şi post staying, de rezervare şi de interacţiune de la distanţă – rezervare, nota de plată – în schimb când sunt în hotel, în timpul sejurului, vor să fie un serviciu adaptat aşteptărilor lui, personalizat.

În continuare şi în România clientul aşteaptă un serviciu, o personalizare bună a serviciilor pe care le primesc. Clienţii aşteaptă siguranţa sanitară pe care un lanţ hotelier o aduce cu toate normele şi procedurile şi standardele, siguranţa împotriva terorismului şi toate elementele de siguranţă sunt pe lista primordială a clientului”, a menţionat Călin Ile.

Liderul organizaţiei patronale a hotelierilor a participat, recent, la un eveniment de lansare a unui nou hotel în Bucureşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Airbnb, la fel ca Uber, au lovit in pietele traditionale, daca la Uber, impactul e minor, la Airbnb impactul e nimicitor, hotelurile sunt afaceri care genereaza impact, au angajati, furnizori, sunt controlati de stat, la privati e jale….camera poate fi buna, dar evaziunea in zona asta e 100%….in Romania nu se plateste nimic la stat, si sunt persoane care administreaza zeci de imobile, au angajati, dar totul e la negru…sistemul Airbnb incaseaza banii, inclusiv taxa de serviciu, dar banii se duc intr-un cont in strainatate, in Bucuresti, mii de apartamente sunt detinute de straini, recordul il are cineva din Israel, vreo 800, ….banii ajung in offshore, aici are administratori, angajati la curatenie, dar statul nu castiga nimic…totul la negru…pe nisa asta sunt si Romani, dar nu au ajuns multi la zece apartamente…Sunt practic hoteluri paralele, nefiscalizate

    • Vai…airbnn nu ii plateste pensia lui iliescu, iohanis, nastase sau lui orban sau specialilor…wow..tragedie….

      Si preturile sunt mult mai bune…..dublu wow

      Strainii ne fira banii..esti de medicamente. Noi ne furmam pe noi, mai exact guvernantii ne fura

    • @alex,…fara taxe incasate, statul se duce dracu, daca tarile mari, cu sisteme fiscale sanatoase au luat masuri, noi o lasam ca in jungla?…am folosit airbnb si alte sisteme similare, dar am platit taxa de oras, hostul era inregistrat la primarie, platea un impozit suplimentar…. pe urma plangem ca nu ne comparam cu altii, pe mocangeala nu merge nimic, nu faci nici strada nici scoala, nu ai cu ce

    • Ro este un stat ratat din caiza clasei politice si a votantilor…..romania educata este o gluma macabra. Nu inteleg de ce un om normal la cap ar sprijini un astfel stat. Chiar nu pot. Eu nu vrea platesc pesiile specialilor

    • rom poate fi un stat ratat tocmai datorita lacheilor si lingailor vesticilor.in rest, eu ma simt bine aici, n-am fugit sa ling in vest si nici aici n-am lins vreun vestic. pensiile specialilor nu sunt oricum din taxele tale sau ale mele si chiar si daca tu nu platesti ei oricum se imprumuta. dar tu crezi ca nu exista pensii speciale in franta, germania, bruxelles etc?! tu crezi ca pensiile speciale sunt o inventie romaneasca?!

  2. Alex, Statul este format din oamenii acestui popor; politicienii sunt, aproape 99% (ca de când cu partiduletul guraliv doar, nu sunt 100%) din acest popor. Bănuiesc ca și tu faci parte din acest popor: din păcate suntem parte a acestui popor. Și dreptare in legătura cu clasa politica dar este expresia acestui popor, probabil ești prea tânăr ca sa îți amintești de ceea ce era scris in Dorobanți prin anii 90 : “fiecare popor își are conducătorii pe care ii merita!”. Voiam doar sa îți spun ca taxele nu se duc la pensiile speciale, nu te lasă orbit de o propaganda direcționați cu sens: miliardele furate de foștii politicieni și cele care prin PNDL vor fi furate in următorii ani, șpăgile grase luate de toți (și privați și publici), neplata taxelor de toate felurile (și din partea multinaționalelor dar și a lu nea Gica cu Airbnb sau Fanica taximetristul șamd) fac din România un stat eșuat! Mai este puțin și acest lucru va ieși la iveală, Grecia acum 10-15 ani a fost parfum! Deci dacă nu plătești taxe nu da vina pe pensiile speciale, sunt mai puțin de 0,01 la mie din evaziune și chiar și așa ălora li se iau taxe! Sa fii sănătos și sa ne scrii de unde o sa te stabilesti in Lume ca aici nu-i nici un viitor.P.S. Vezi ca oriunde re-ai duce in lumea civilizata regulile sunt altfel nu ca aici!

  3. Concurenta onesta nu a dăunat nimănui. Dimpotrivă. Prin urmare, activitatea de închiriere prin Airbnb ar trebui sa fie reglementată așa încât să nu avem o concurenta neloiala cu sistemul hotelier clasic. Daca unii plătesc taxe statului iar alții nu e clar că cei din urma sunt in avantaj. Nejustificat.
    Politicienii sunt oglinda poporului pe care îl reprezintă. Nu au cum sa fie mai buni decât cei care-i votează. Cu mici excepții.

  4. Fugi cu cercu’ domnu Ile! Vai, ți-ai găsit, ne omoară Airbnb hotelurile și industria, ce să vezi. Pandemia doar a accelerat ceea ce se întâmpla deja, adică shiftul românului spre booking.com și Airbnb, în detrimentul hotelurilor și serviciilor de 2 bani, care suprataxează consumatorul. Vreți bani extra sau să vă bată lumea la ușă? Faceți niște upgradeuri, ascultați consumatorii și mai vorbim după. Nu bagi pumnu-n gura concurenței că așa vrei tu. Mai ales când concurența aia poate fi o persoană care își închiriază locuința pentru niște bani în plus. Despre ce reguli vorbește dl. Ile? Că nu concurează un pârlit cu un lanț hotelier. Nu e reglementat serviciul, na poftim. Măcar au support center 24/24 și rezolvă lucruri. La vreun hotel mai scump rămâi cu ‘vă sunăm imediat’. Fugi cu cercu dl. Ile!

  5. Cei din horeca pot sa faca niste cursuri de recalificare, pt programatori, instalatori, constructori etc, fiindca economia inseamna concurenta, adica servicii de calitate la preturi convenabile, nu sprijin continuu de la stat.O economie mereu subventionata sau cu facilitati este o economie slaba. Statul trebuie sa ii sprijine pe defavorizati, individual, nu domenii intregi , mai ales ca in horeca nu sunt cheltuieli mari cu aprovizionarea, cu salariile , energia sau utilajele , comparativ cu beneficiile. S-au inchis uzine cu mii de angajati,combinate, mine, centrale electrice , fabrici de paine , zahar , ulei , de ce ar fi altii speciali si indreptatiti sa primeasca sprijin, mai ales ca locurile de munca oferite nu sunt stabile, ci temporare si platite ieftin. Ce vechimi in munca, intr-o firma, au majoritatea angajatilor din horeca?

  6. @jeanvaljean spui nimic, de fapt. retorica asta cu airbnb nu plătește taxe statului nu funcționează, îmi pare rău. ce scheme de la americani, colegule? e un serviciu care funcționează oriunde. doar că a apărut în US mai întâi. poate ar fi trebuit să îi suni la birou ca să le zici că am inventat stiloul, să aibă puțin respect, că suntem mândri, ce naiba. gig economy, bine ai venit în 2021, adaptează-te sau găsește de lucru în altă parte. când o să facă statul ăsta falimentar ceva și pentru cetățenii lui, sigur, atunci o să mă gândesc de 2 ori înainte să închiriez apartamentul. până atunci, ura și la gară.

  7. Șeful hotelierilor din România :))
    Dl ile e un angajat, fihr nu reprezinta Hotelierii, exista legea dialogului social. Este o gașcă cu interese proprii fihr. Sa spună cum a semnat ilegal cu ORDA și a împovărat turismul romanesc cu taxe și dacă ei au plătit vreodată, blatistii turismului