G4Media.ro

Parteneriatul civil la pachet cu referendumul pentru familie: furtuna perfectă

Parteneriatul civil la pachet cu referendumul pentru familie: furtuna perfectă

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au lansat, luni, în perfectă aromonie după o săptămână încheiată într-o atmosferă generală de suspiciune reciprocă două teme contradictorii: parteneriatul civil și referendumul pentru familie. Odată lansate în dezbatere publică, cele două teme importante pentru segmente perfect opuse din societate vor genera în mod previzibil dezbateri aprinse. Problemele mari ale guvernării și ale coaliției, cum ar fi de exemplu execuția bugetară proastă pe primele două luni, trec din nou în plan secund.

A nu se înțelege de aici că parteneriatul civil sau referendumul pentru familie ar fi teme neimportante. Ele frământă societatea românească de ani buni. În ce privește parteneriatul civil, avem presiunea CEDO care a decis încă din 2015 că persoanele de același sex au dreptul la o forma de uniune legal recunoscută, fie căsătorie, fie parteneriat civil, iar interzicerea uniunilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

Deși dezbătute deja de ani buni, parteneriatul civil și referendumul pentru familie au fost puse o vreme la congelat. A le scoate în dezbaterea publică simultan nu înseamnă decât un mod de a ucide proiectul de lege al minorităților sub presiunea infernală a referendumului majorității. Un mod destul de parșiv de a camufla conservatorismul dur sub masca unui liberalism de paradă.

În Parlament există deja inițiativa lui Remus Cernea. A trecut deja de o cameră și ar putea fi rapid adoptată, însa propunerea legislativă este criticată de organizațiile LGTB ca fiind depășită. Pe de altă parte, mai există un proiect de lege pe care Consiliul Național pentru Combaterea discriminării l-a elaborat, fiind considerată o variantă mai bună, convenită cu organizațiile minorităților sexuale. Coaliția PSD și ALDE va alege una din cele două variante. Fie va amenda proiectul lui Cernea, fie va propune un text nou spre adoptare. Nu e clar încă ce vor face.

În tot cazul, Dragnea și Tăriceanu vor măcelări în Parlament proiectul minorităților. Cum credeți că vor vota parlamentarii în plină campanie a referendumului pentru familie. Unii vor spune că nu există nicio contradicție între cele două demersuri. Se poate defini familia ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie, dar în același timp se poate adopta și legea parteneriatului civil. Aceasta din urmă va acorda drepturi legale minorităților sexuale care doresc să-și oficializeze relația, dar nu prin căsătorie, ci printr-o formă de uniune civilă. Teoretic așa este, dar în practică este aproape imposibil să împaci în mod rezonabil toate taberele din societate fără să pierzi, ca politician, sprijinul uneia din ele. Iar politicienii merg mereu pe mâna majorității.

Amorsate simultan, cele două teme perfect opuse se anulează reciproc, iar dezbaterea publică are de pierdut. De câștigat vor avea doar cei doi lideri, care mută din nou atenția de pe crizele politice interne și problemele reale ale guvernării. Dragnea și Tăriceanu vor să arate, evident, că le pasă și de problemele oamenilor, nu doar de obsesiile lor: justiția, procurorii, abuzurile, statul paralel etc.

Și un potențial câștig suplimentar. În furtuna perfectă generată de cele două teme lansate în dezbatere publică, poți comite și alte orori pe tăcute, cum ar fi schimbarea legilor siguranței naționale, trecerea serviciilor de sub președinte la Parlament sau Guvern.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Nicio problema, Dane ! Asa obturate cum sunt adevaratele teme economico-sociale de chestiunea referendumului pt familia traditionala si cea a parteneriatului civil, ele vor izbucni, independent de vointa lui Dragnea si a lui Tariceanu, daca intr-adevar salariile unor categorii sau subcategorii de salariati, in loc sa creasca astfel cum a promis PSD, vor scadea ori vor bate pasul pe loc, ceea ce in conditiile scumpirilor si a majorarii inflatiei, tot asta inseamna.

    Cand vor veni fluturasii de salarii reprezentand dovada minciunii acestei puteri, sa-i vezi pe suporterii familiei traditionale cum vor iesi in strada sa protesteze, alaturi de colegii de munca, indiferent de orientarea sociala, politica, sexuala, religioasa etc a acestora.

    Inventarea de subiecte sau gonflarea unor subiecte care sa deturneze atentia publica de la
    problemele guvernarii este dovada cea mai clara a neputintei PSD-ALDE, a infrangerii acestora si atunci…

    PS. „Christosi sa fiti, nu veti scapa / Nici in mormant”!

  2. Parteneriatul civil va permite cuplului Dragnea/Tariceanu, doua persoane de acelasi gen dar de orientari diferite (unul socialist si altul liberal haha) sa coabiteze mai departe si sa-si vada in acelasi imp fiecare de familia lui traditionala, (si nu vor fi acuzati de bigamie ca e altceva…)
    Lasand gluma la o parte, daca referendumul are un rezultat in sensul schimbarii constitutiei, ar fi un pret acceptabil, pentru ca mai este un referendum validat de CCR, al carui rezultat isi asteapta validarea efectiva prin modificarea Constitutiei („300 unicameral” pentru cine a uitat).
    Deci, va fi interesanta urmatoarea modificare a Constitutiei. Inteleptul Tariceanu a declarat pe tonul lui solemn ca nu se poate sa nu se tina cont de parerea a 3 milioane de cetateni. In cazul asta este OBLIGATORIU sa se tina cont inainte, de votul deja exprimat de vreo 7-8 milioane de cetateni, nu-i asa?

    • S-o vedea in apa invers, dar eu sunt fericit ca adevarul iese intotdeauna la iveala si reusesc sa-l deslusesc de cele mai multe ori !

      PS. Asa e ! Uitasem de referendumul initiat de Basescu ! Iti multumesc ca mi-ai reamintit de el !

    • Ce prevedere legala obliga Parlamentul ca atunci cand modifica Consititutia in concordanta cu referendumul privind familia, sa o modifice si in concordanta cu referendumul privind numarul de parlamentari?!
      Eu cred ca e doar wishful thinking … 🙁

    • Corect ! Nu se poate transforma un referendum intr-un sondaj de opinie, doar pentruca asa vor parlamentarii. Si daca nu se aplica primul referendum interesul cetatenilor pentru participarea la oricare alt referendum scade foarte mult.

    • Replica cordiala amicului meu (sper ca nu te deranja ca ma adresez tie astfel), Inapasevedeinvers :

      Ion se plimba prin sat in zi de duminica si ajunge in fata casei lui Gheorghe si a Mariei caruia el ii cam purta sambetele de ceva vreme. Ii vede sus pe casa vopsind acoperisul si, dintr-o data ii trazneste o idee : Isi ia o figura indignata si incepe sa strige : „Pai bine, mai nerusinatilor, tocmai aici v-ati gasit sa o faceti ? Nu va e pic de rusine, ziua in amiaza mare ca sa va vada tot satul ! Tu Gheorghe, nu puteai sa-ti tavalesti muierea intre patru pereti ? Si tu, Marie, te credeam femeie serioasa…”

      Gheorghe : „Da’ ce-ai Ioane, ai inebunit ? Nu vezi ca vopsim acoperisul ? Ce-ti veni ?”

      Ion : „Asa-i zice acum la ce faceti voi, destrabalatilor ? Atunci Ia, fa bine Gheorghe si da-te jos si vino langa mine.”

      Gheorghe, luat repede, se fastaceste si il asculta : se da jos de pe casa si vine pe ulita langa Ion.

      Ion : „Acu’ ia asteapta nitel pana iti zic eu”. Dupa care pleaca de langa Gheorghe intra in curtea, se urca pe casa langa Maria si, nici una, nici alta , ii pune asteia poalele in cap si ii face felul.

      La care Gheorghe de jos : „Da, mai Ioane, stii ca ai dreptate ? De aici asa se vede.”

      PS. M-am simtit dator sa-ti spun varianta mea la „explicatia” pe care mi-ai dat-o mai jos, explicatie pe care, de altfel mi-ai mai oferit-o si pe HN, dar fiind geniala imi provoaca de fiecare data cand o citesc adevarate delicii intelectuale !

      PPS. Imi pare rau ca nu ma pot ridica eu la inaltimea ei !

      PPPS. O zi buna !

  3. Este foarte probabil ca cele două chestiuni să se încheie înainte de a fi efectiv începute, pentru că decizia Curții Europene de Justiție în cazul Coman contra României (dacă nțiunea de „soți” cuprinde și pesroanele de același sex pe întreg teritoriul UE) este așteptată în aceste zile (se estima finalul lui martie) și va fi obligatorie – cu efect imediat – pentru toate statele UE.

    Eu cred că Dragnea și Tăriceanu sunt în cunoștință de cauză privind iminența deciziei CJUE și au demarat această discuție preventiv, ca să nu fie acuzați de armata familiei tradiționale ca fiind principalii responsabili de nerespectarea fișei postului (întarzierea referendumului).

  4. pentru @susufler0 O explicatie :
    Este o seara linistita.
    Pe malul lacului Vasilica mulge vaca!
    In apa se vede invers…
    @Eu:
    Daca nu este lege, ce ne obliga sa ducem pana la capat referndumul 2 daca pe celalalt l-am ignorat?
    Daca punem in discutie modificarea constitutiei de ce sa nu punem in discutie toate temele deschise?

    • @susufler0:
      Inainte ca g4media sa ne inchida conversatia pentru deviationism (daca nu se decide sa deschida si o rubrica de bancuri noi/vechi) trebuie sa marturisesc ca am preluat aceasta poveste dintr-o culegere de perle din teze din 77/78 (carticica care apoi mi s-a furat, ca dovada a recunoasterii valorii) fiind de fapt descrierea unui tablou, facuta de un elev din clasa a 7-a. Contributia mea in aceasta re-povestire este ca am schimbat numele initial – Florica, intr-unul mai actual. Vasilica ma inspira!
      Mai observ si ca am imbatranit, de vreme ce ma repet.

    • Nu cred ca o vor face, sper ca nu o vor face, pt ca sunt oameni inteligenti si au inteles si parabola ta cu vaca mulsa de Vasilica si parabola mea, (e adevarat, in mod regretabil eu m-am precipitat si am omis sa schimb numele celor trei personaje in Tudorel, Nicu si …e-e… „nu spui, persoana importanta”) !

      PS. Toate bune !

  5. Radu10, obiectul cauzei Coman, aflata pe rolul CJUE, priveste strict dreptul persoanelor de acelasi sex casatorite intr-un alt stat membru de a sedea, mai mult de 30 de zile, pe teritoriul unui stat membru care nu recunoaste casatoria intre persoane de acelasi sex, precum Romania. Decizia respectiva nu va viza sub nicio forma dreptul de a te casatorii sau de a obtine un parteneriat civil intre persoane de acelasi sex pe teritoriul unui stat membru (inclusiv Romania).

  6. a te casatori

  7. Repunera pe tapet a referendumului „uitat” al lui Basescu depinde de noi. Este un prilej!
    Poate ca nu este asta cea mai buna varianta: 300/unicameral (e discutabil) – dar revolutia in sistemul electoral este MUSAI sa se faca. Numai printr-o astfel de revolutie se poate dizloca PSD din pozitia de lider si din perspectiva de partid unic pentru vecie. Ceausescu ar putea sa-si ia notite daca ar vedea dezbaterile din parlamentul care este…
    Daca acum nu profitam de ocazie, atunci cand? Chestiunea este: care sunt politicienii cu oo?

  8. Eiii. Ce bine este sa arunci cu rahat in cei din jur doar pentru că au alta părere. Eu am fost la referendum și am votat Da. Dar ce sa vezi? Nu sunt cu PSD și Dragnea. Așa cum cred că sunt mulți din cei care au votat Da.