G4Media.ro

Parlamentul European se pregătește de o înfruntare cu Angela Merkel: europarlamentarii o…

sursa foto: Facebook / Angela Merkel

Parlamentul European se pregătește de o înfruntare cu Angela Merkel: europarlamentarii o acuză că vrea să renunțe la condiționarea fondurilor europene de statul de drept. Miza: bugetul pentru relansarea economică de peste o mie de miliarde de euro

Mai mulți europarlamentari, dar și parlamentari germani, avertizează că Angela Merkel se pregătește să renunțe la mecanismul prin care fondurile europene sunt condiționate de respectarea statului de drept, scrie Politico.

Potrivit europarlamentarilor din marile grupuri politice, Merkel se teme că această condiționare a fondurilor UE va atrage veto-ul Ungariei și Poloniei asupra viitorului buget al UE, care este negociat intens acum. Miza este una uriașă – bugetul multianul al UE și pachetul special de granturi în împrumuturi pentru relansarea economică sunt în valoare de peste o mie de miliarde de euro. Or, Merkel vrea să nu riște un eventual veto din partea Budapestei și Varșoviei, dat fiind că ambele țări sunt sub procedura disciplinară prevăzută de Articolul 7 din Tratatul UE tocmai pentru nerespectarea principiilor statului de drept.

Bugetul UE poate fi adoptat doar cu unanimitate, și un veto al Ungariei ori Poloniei – vexate de noul mecanism privind statul de drept – ar putea provoca întârzieri pe care UE nu și le poate permite în deblocarea economiei grav afectate de criza Covid-19, scrie Politico.

Angela Merkel a sugerat deja că, în timp ce aprobarea bugetului UE este o chestiune stringentă, care nu poate fi amânată, implementarea mecanismului privind statul de drept este un obiectiv pe termen lung.

Poziționarea lui Merkel a fost criticată aspru de mai mulți europarlamentari citați de Politico, care au atenționat că această chestiune este ne-negociabilă. Poziției lor li s-au raliat și politicieni din parlamentul german, potrivit Politico.

Dat fiind că Parlamentul European are un cuvânt de spus în procedura de adoptare a bugetului UE, e posibilă o confruntae directă între executivul european și Angela Merkel, care deine președinția rotativă a Consiliului UE și face agenda marilor dezbateri din UE.

Foto: Angela Merkel / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Merkel a inteles in sfarsit ca, supravietuirea UE in actuala forma, depinde de bugetul acordat tuturor pentru redresarea economica post-pandemie, indiferent daca statul de drept este respectat sau nu intr-o tara membra. Daca PE va avea castig de cauza si va reusi sa se pozitioneze impotriva lui Merkel, atunci UE nu va mai exista. Intr-o astfel de criza nu poti sa sacrifici statele estice sau sudice pentru avantajul celor din vest.

    • Nu stii ce vorbesti. UE exista si va exista pt. ca altfel nu se poate. E penibil sa vorbesti de ‘avantajul celor din vest’ cand, in principal, e vorba de banii lor. 🙂 Da, economic, Italia si Spania sunt bombe cu ceas, e normal sa-si doreasca o salvare … Si acolo s-ar aplica restrictiile impuse de „Statul de Drept”, deci nu vad problema.

  2. Da, da-le bani ca sa fure ca-n codru. Foarte inteligent. De parca lumea n-a functionat pana sa existe toate pomenile astea … Sa respecte Statul de Drept la sange sau sa se duca pe apa sambetei … Asa-i corect. Banii munciti de altii sa fie dizolvati in totala bataie de joc ? Nu-i absolut deloc corect. Si asa, noi pierdem anual miliarde ca nu suntem in stare sa facem ceva productiv cu ele …

  3. Ce pacat ca in locul Dnei Merkel nu e acum analfabeta Veorica de la PSD!
    Ce palpitant ar fi fost!
    Pacat, ce le-ar mai fi dat ea in cap Europarlamentarilor cu statul de drept!!!

  4. Sunt doua idei diferite pe care doamna Merkel le trateaza diferit .Bugetul 2021 -2027 trebuie rapid configurat cit despre conditionalitatile ce cuprind respectarea statului de drept trebuiesc nu doar acceptate ci si puse in pagina -juridic – . O problema ce nu se poate face de azi pe miine . Granturile si imprumuturile bancare , purtatoare de dobinda , pot fi supuse in viitorul imediat unei anume forme de disciplina economica .

  5. Aolioo… ! Pai daca le mai si conditioneaza luam exact „jumatatea lui trei” !!

    PS. D-na Angela, nu se poate cu „stegulete rosii”, ca la aderare ? :))))))