G4Media.ro

Parlamentul European cere Rusiei să-şi retragă imediat forţele care ameninţă Ucraina: ”Orice…

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Parlamentul European cere Rusiei să-şi retragă imediat forţele care ameninţă Ucraina: ”Orice ţară trebuie să îşi poată alege alianţele fără a depinde de aprobarea unei ţări terţe”

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat joi o rezoluţie care condamnă actuala concentrare amplă de forţe armate ruse la frontiera cu Ucraina şi solicită guvernului de la Moscova să îşi retragă imediat forţele şi să nu mai ameninţe ţara vecină, indică un comunicat postat pe site-ul PE, citat de Agerpres.

În rezoluţie, adoptată cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă şi 54 abţineri, eurodeputaţii subliniază că acumularea militară reprezintă o ameninţare la adresa păcii, stabilităţii şi securităţii în Europa şi este, de asemenea, un instrument de a obţine concesii politice de la Occident în detrimentul Ucrainei.

Având în vedere aspiraţiile ucrainene de aderare la NATO, textul subliniază că „orice ţară trebuie să îşi poată alege alianţele fără a depinde de aprobarea unei ţări terţe” şi, prin urmare, respinge orice încercare a Rusiei de a include anumite ţări în „sfera sa de influenţă” pentru a le modela viitorul.

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să trimită Rusiei un avertisment puternic că ostilităţile militare împotriva Ucrainei vor fi nu doar inacceptabile, ci vor avea, de asemenea, un preţ economic şi politic ridicat, arată rezoluţia PE. Ţările membre trebuie să rămână pregătite să convină rapid asupra unor sancţiuni economice şi financiare severe împotriva guvernului rus pentru a aborda ameninţările imediate, mai degrabă decât să aştepte o altă invazie înainte de a lua măsuri.

Orice nou pachet de sancţiuni ar trebui să includă ofiţerii şi generalii ruşi implicaţi în planificarea unei posibile invazii, precum şi cercul imediat al preşedintelui rus Vladimir Putin, oligarhii din jurul lui şi familiile acestora. Acesta ar trebui să implice, de asemenea, îngheţarea activelor financiare şi fizice în UE, interdicţii de călătorie, excluderea Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT, şi să vizeze sectoare importante ale economiei ruse şi să perturbe finanţarea serviciilor de informaţii şi a armate.

Eurodeputaţii solicită, de asemenea, ca UE să ia măsuri credibile pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de energie din Rusia şi să dea dovadă de o solidaritate energetică mai puternică cu Ucraina. Acest lucru ar trebui realizat prin interconectarea mai strânsă a infrastructurilor energetice ale UE şi ale Ucrainei.

Rezoluţia mai solicită ca gazoductul Nord Stream 2 să nu devină operaţional, indiferent dacă, la un moment dat, îndeplineşte sau nu dispoziţiile directivei UE privind gazele naturale.

Parlamentul European îndeamnă, de asemenea, Rusia şi separatiştii sprijiniţi de Moscova din estul Ucrainei să adere la acordurile de încetare a focului. În plus, eurodeputaţii îi solicită Rusiei să se implice în mod constructiv în aşa-numitul format Normandia (care reuneşte reprezentanţi ai Germaniei, Rusiei, Ucrainei şi Franţei) pentru a încerca să rezolve conflictul din Donbas şi în grupul trilateral de contact, precum şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale care îi revin, în special în temeiul Acordurilor de la Minsk şi al Convenţiei ONU privind dreptul mării.

Eurodeputaţii îşi exprimă sprijinul deplin pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Li se fâlfâie mujicilor de alde Ursula și ceilalți măscărici.

    • Ursula nu înțelege asta – și nici NATO, sau mai precis, SUA – care s-au obișnuit cu ideea, că-s polițaiul planetei
      Însă asta, n-o costă pe Ursula.. De aia își și permit să cia decizii în numele a sute de milioane.

  2. si cine sunt cei impotriva si abtinutii nu stim ?

  3. Parlamentul European ar trebui sa fie preocupat de tarile din UE, nu de Rusia.
    „orice ţară trebuie să îşi poată alege alianţele fără a depinde de aprobarea unei ţări terţe” – exact asa face si S U A: a pus Cuba sub sanctiuni inca din tipul razobiului rece, Venezuela si-a luat si ea portia de sanctiuni ca s-a aliat cu cine nu trebuie si lista poate continua. Unchiul SAm a pus sanctiuni inclusiv pentru gazoductul NS2, desi era o problema interna a UE.
    Ati inteles: unchiul Sam se poate amesteca in treburile altor state, Rusia nu poate nici sa-si miste trupele in propriul teriroriu.

    • e polițai
      are dreptul.

    • De ce nu puneți și voi bolșevicii sancțiuni ? De ce săriți la bătaie ca primitivii sălbatici ?
      Atata știți, sa va îmbătați, sa faceți scandal și să săriți la bătaie la toată lumea.

    • @Ion: care „voi bolsevicii?”
      S U A se foloseste nu numai de sanctiuni, ci si de razboie, Irakul fiind ultimul pe lista. Iar acolo unde nu face razboi pe fata, face lovituri de stat cu ajutorul CIA sau finanteaza grupari rebele (teroriste).Uite aici cate guverne legitime a rasturnat Unchiul Sam:

      https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change

  4. Din cauza UE s-a ajuns astazi in situatia asta. Din cauza politicilor europene de prietenie cu Rusia. Alta data ii întindeau covorul roșu lui Putin pe la Paris si Berlin. Sa nu supărăm Rusia și sa nu sufere mediul de afaceri german. Cam asta ne așteaptă și pe noi daca vom fi atacați. Doar nu va imaginati ca sar europenii sa ne ajute. Tot americanii, britanicii sau canadienii o vor face. Shhhh….sa nu-l deranjăm pe Putin.

  5. p0p0narii eurocrati nu dau 2 bani pe ocupatia ilegala militara a armatei ruse din Moldova… din 91…

  6. Cel mai corect era sa inchida Putin gazele 2 saptamani sa vedem daca mai aveau astia curaj sa comenteze in legatura cu ceva in fata lui Putin.
    Asa Ucraina e victima colaterala oricum nu e integrabila si nici nu o sa fie in 20 de ani de acum, asa cum nu e inca nici Romania adaptata la modelul vestic, dar am dat ploconul in vremea lu Nastase si neau trecut clasa.

    • iti imprastii ideile pe aici, insa nu stii sa scrii corect. te indemn in spirit tovarasesc sa incepi cu gramatica elementara si apoi sa intri pe geopolitica.