
Parlamentul European adoptă noi reguli pentru a preveni riscurile de securitate generate de investiţiile străine în UE
Parlamentul European a adoptat joi reguli revizuite pentru a preveni riscurile de securitate generate de investiţiile străine, informează un comunicat de presă, transmite Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În conformitate cu noile norme, adoptate în sesiune plenară la Strasbourg, sectoare precum serviciile mass-media, materiile prime critice şi infrastructura de transport vor fi supuse unui control obligatoriu de către statele membre, pentru a identifica şi a aborda riscurile privind securitatea sau ordinea publică legate de investiţiile străine.
Procedurile aplicabile mecanismelor naţionale de examinare vor fi armonizate, iar Comisia va avea competenţa de a interveni din proprie iniţiativă sau în cazul în care există dezacorduri între statele membre cu privire la riscurile potenţiale de securitate sau de ordine publică care decurg dintr-o anumită investiţie străină.
Noua lege va acoperi, de asemenea, tranzacţiile din UE în care investitorul direct este deţinut în cele din urmă de persoane fizice sau juridice dintr-o ţară terţă.
În cazul în care autoritatea de examinare constată că proiectul de investiţii străine planificat este susceptibil să aibă un efect negativ asupra securităţii sau ordinii publice, va trebui fie să autorizeze proiectul sub rezerva măsurilor de atenuare, fie să îl interzică.
Propunerea a fost adoptată cu 378 de voturi pentru, 173 împotrivă şi 24 de abţineri.
„În prezent, sistemul UE de examinare a investiţiilor străine este fragmentat, costisitor pentru investitori şi insuficient de eficient în atenuarea riscurilor. A lăsa marile fabrici industriale, reţelele energetice şi giganţii media deschişi la preluări străine – indiferent dacă acestea vin din China, SUA sau din altă parte – pune în cele din urmă securitatea şi suveranitatea noastră economică pe un teren şubred”, a declarat raportorul PE pe acest dosar, eurodeputatul francez Raphael Glucksmann de la Grupul S&D.
„Procedurile de examinare vor fi acum simplificate în toate statele membre, menţinând piaţa unică deschisă şi atractivă, protejând în acelaşi timp industriile noastre, protejând sectoarele-cheie şi permiţând industriilor noastre strategice să devină mai competitive. Comisia va avea autoritatea de a lua decizii finale în caz de dezacord, asigurând o abordare mai unitară în întreaga UE”, a adăugat el.
Actualul cadru de examinare a investiţiilor străine directe a intrat în vigoare la 11 octombrie 2020. Acesta a abordat preocupările tot mai mari cu privire la anumiţi investitori străini care doresc să preia controlul asupra firmelor din UE care furnizează tehnologii, infrastructuri sau inputuri critice sau deţin informaţii sensibile şi ale căror activităţi sunt esenţiale pentru securitatea sau ordinea publică la nivelul UE.
Normele sunt concepute pentru a contribui la identificarea şi abordarea riscurilor de securitate sau de ordine publică legate de investiţiile străine directe care implică cel puţin două state membre sau UE în ansamblu. Comisia şi-a prezentat noua propunere privind examinarea proiectelor de investiţii străine în UE în ianuarie 2024.
După această adoptare a raportului în plenul UE, pot începe negocierile cu statele membre cu privire la forma finală a legii. Parlamentul şi Consiliul trebuie să adopte actul legislativ final pentru ca acesta să poată intra în vigoare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.