G4Media.ro

Parlamentul a trântit o ordonanță de urgență care debirocratiza activitatea IMM-urilor. Ordonanța…

Foto: Pexels.com

Parlamentul a trântit o ordonanță de urgență care debirocratiza activitatea IMM-urilor. Ordonanța elimina fișa postului și alte acte birocratice, iar semnătura electronică era introdusă în relația angajat – angajator

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a respins miercuri la vot final o ordonanță de urgență din 2021 care eliminarea unele obstacole birocratice pentru IMM-uri.

E vorba despre OUG nr. 37/2021, inițiată de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan.

Ordonanța prevedea că pentru microîntreprinderile cu maxim 9 angajați (peste 445.000 în total), printr-o modificare a Codului Muncii, se elimină obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern. Specificarea atribuțiilor postului se va putea face verbal, iar evidența orelor de muncă se va face în condițiile stabilite cu angajatul prin acord scris.

”Din păcate, Camera Deputaților a zis nu debirocratizării relațiilor de muncă pentru IMM-uri! Regret că parlamentarii consideră că din cauza unor abuzuri, de care niciun domeniu nu este ferit, ar fi mai bine să oblige sute de mii de angajatori să completeze tone de hârtii. Consider că este un regres față de cadrul suplu debirocratizat creat de Ordonanța elaborata in Guvernul PNL. Soluția nu era respingerea OUG-ului, ci obligarea instituțiilor de control să-și facă treaba”, a declarat Raluca Turcan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Bolșevicii nu se dezmint!

    • Si închid pe bandă rulantă unitati alimentare pentru a creste si mai mult inflatia,ca să ajute cat mai mult feerul bobinat de Putin(Simion)să atragă cu magnetul inflatiei cat mai multi protestatari pe 2 octombrie.
      Excesul de zel pe care îl exercită organele de control aflate în subordinea politrucilor bolsevici,este fără precedent în istoria post-decembristă,exact în această perioadă inflationistă,cand firesc era ca lucrurile sa fie lasate sa funcționeze ca si pană în ultimii 20 de ani.Ei caută să pună gaz pe focul inflatiei.

  2. Astept sa reintroduca si obligativitatea stampilei 🙂

  3. România nu va ieși niciodată din Evul Mediu. Vă meritați soarta, după cum votați.

    • Pai mai Vladimire, tu chiar asa crezi!?? Ca eu sunt angajat la privat si vreau sa am o fisa a postului, o incadrare in conditii de munca si altele prevazite de lege. Tu pe cine reprezinti, cumva angajatii din privat, din vanzari, supermarchet uri?, ca nu inteleg? Sau esti politician care face doar gargara sau esti in sprijinul celor care fac milioane de euro pe carca mea??

    • Fisa postului descrie exact ce sarcini ai.. adica pentru ce esti platit. Fara ea un angajator poate abuza de tine fara nici o remuscare. Daca trecea legea asta ne intorceam in evul mediu. Sclavi pe plantatie. Deci.. Vorbiti degeaba. Dar sunt curios cine a fost ordinarul care a vrut sa isi bata joc de angajatii romani. Asta e cand votam prosti ce cred ca reinventeaza roata alias USR.

  4. Foarte bine, bine ca au respins tampenia aia!
    Cum adica, FARA FISA POSTULUI SI PREZENTA LA MICA INTELEGERE (impunere) , ERA SCLAVAGISM MODERN, EXPLOATARE!!!
    Fisa postului e protectia angajatului in fata cerintelor abuzive ala exploatatorului plantatiei, asta era practic o metoda de eludare a legislatiei, legalizata.
    Dumnezeule ce vise umede au unele minti diabolice!

  5. Fisa postului adică Job Description este un act birocratic?! Interesant.

  6. Ordonanta nu debirocratiza nimic, ci institutionaliza hazardul moral, aducă fie angajatorul facea ce vroia în dauna angajatului, fie angajatul făcea ce vroia în dauna angajatorului. Regulamentul intern este necesar pentru a stabili drepturile și obligațiile angajatorului și ale angajatului, securitatea în munca și disciplina. O firma nu este sat fără câini. Pe de alta parte, fisa postului este necesara întrucât stabilește ce sarcini are un angajat. Angajatorul nu poate impune angajatului alte sarcini decât cele fin fisa postului. Prin urmare este un instrument de apărare al angajatului. Pe de alta parte, este și un instrument de constrângere a angajatului întrucât acesta este obligat sa execute sarcinile ce i-au fost stabilite de angajator. Aceste sarcini se executa în raport cu o norma de munca. Prin urmare, nici angajatul nu poate refuza sa execute o sarcina, cât timp aceasta este trecuta în fisa postului.

  7. Bolșevicii nu se dezmint, la ei ADN-ul rămâne format din seceri, ciocane și multă nostalgie.
    Ar mai rămâne ca în firmele cu maxim 2 angajați unul să fie numit în „foncția” de „brigadier” și să-l supravegheze pe celălalt …