G4Media.ro

Parlamentarii britanici sunt revoltați și protestează împotriva planului de redeschidere a Camerei…

sursa foto: Facebook

Parlamentarii britanici sunt revoltați și protestează împotriva planului de redeschidere a Camerei Comunelor pe 2 iunie

La sfârșitul săptămânii trecute, Boris Johnson s-a izbit de crescânda revoltă a parlamentarilor din toate partidele față de planurile menite să-i forțeze să revină la Westminster pe 2 iunie și să voteze personal în Camera Comunelor.

Peste 70 de parlamentari, printre care se numără majoritatea președinților de comisii, au semnat o scrisoare în care se plâng de planurile menite să elimine orice vot de la distanță – planuri anunțate de reprezentantul guvernului în Camera Comunelor, Jacob Rees-Mogg – care i-ar face pe cei peste 650 de parlamentari să formeze în jurul Palatului Westminster o coadă de peste 1 km. Semnatarii afirmă că parlamentarii mai temători nu vor putea vota și, în consecință, vor fi excluși din acest proces democratic.

Parlamentarii rebeli s-au bucurat și de sprijinul președintelui Camerei, Lindsay Hoyle, care le-a scris colegilor afirmând că ar prefera să păstreze sistemul hibrid de votare, potrivit căruia parlamentarii pot alege între votul personal și votul de la distanță, și speră că guvernul va putea fi convins să se răzgândească.

O altă îngrijorare s-a manifestat și din partea parlamentarilor care stau departe de Londra, ei temându-se că vor trebui să revină în imobilele pe care le împart cu alți parlamentari, încălcând astfel regulamentul de izolare.

Într-o scrisoare de protest, scrisă și coordonată de președintele comisiei pentru standarde și privilegii, Chris Bryant, și adresată șefei comisiei procedurale, Karen Bradley, grupul, format din parlamentari laburiști, conservatori, liberal-democrați, precum și din partea Partidului Național Scoțian (SNP) și a partidului Plaid Cymru, din Țara Galilor, declară următoarele: “Votarea nu trebuie să sporească riscul infecției. Și totuși, dacă parlamentarii ar urma să se așeze la coadă la 2 metri distanță, ei vor trebui să treacă printr-un lanț de colegi care ar ajunge la o lungime de 1300 de metri și care s-ar întinde pe tot terenul din jurul parlamentului. Toți parlamentarii trebuie tratați imparțial și trebuie să aibă drepturi egale în a participa și a-și reprezenta alegătorii atât în privința dezbaterilor, cât și în privința disputelor. Dar dacă mulți parlamentari se află în izolare sau au prieteni sau membri ai familiei aflați în izolare sau au copii în grijă, votul personal ar însemna un gest iresponsabil din partea lor. În plus, asta înseamnă că ei nu pot participa, iar vocile alegătorilor lor nu vor putea fi auzite sau consemnate“.

Într-un articol scris pentru The Observer, Bryant a scris: “Le-aș sugera în mod delicat tradiționaliștilor existenți printre conservatori că asta ar perturba atât de mult întregul sistem, încât până la vară, toată lumea va cere ca votul electronic să devină permanent“.

Pe data de 20 mai, Rees-Mogg a anunțat un plan vizând revenirea în Parlament începând din ziua de 2 iunie, el susținând că asta ar permite guvernului să adopte legile cele mai necesare. El a spus că niște proceduri parlamentare hibride – care ar face ca majoritatea parlamentarilor să-și exprime votul prin legături video – nu ar permite o examinare suficientă a problemelor de ordin politic.

Potrivit unor surse guvernamentale, guvernului i-ar fi astfel mult mai greu să poată redeschide parțial școlile pe 1 iunie, dacă parlamentul nu este pregătit să dea un exemplu și, în același timp, să se apropie ceva mai mult de normalitate.

Sursa: The Guardian / Articol de Toby Helm / Traducerea: Alexandru Danga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mi se pare normal!!! Media de varsta in parlamentul englez e 70 de ani! Se curăță jumatate dacă dă covidul in ei.