G4Media.ro

Parlamentari şi europarlamentari de la USR PLUS îşi exprimă susţinerea pentru Voiculescu.…

sursa foto: Facebook

Parlamentari şi europarlamentari de la USR PLUS îşi exprimă susţinerea pentru Voiculescu. Apostol cere demisia premierului

Mai mulţi parlamentari şi europarlamentari de la USR PLUS şi-au exprimat pe Facebook susţinerea faţă de Vlad Voiculescu, după ce premierul Florin Cîţu l-a revocat pe acesta din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Deputatul Alin Apostol a apreciat că premierul Florin Cîţu „a cedat presiunii Mafiei din sănătate”, adăugând că este timpul ca acesta să îşi înainteze demisia.

„Premierul României a cedat presiunii Mafiei din sănătate şi l-a demis pe ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. Dacă domnul Cîţu nu poate sa facă faţă presiunii venite din partea Mafiei şi a portavocilor ei, cred că este timpul ca domnul Cîţu să-şi înainteze demisia”, a scris Apostol pe Facebook.

La rândul său, europarlamentarul Dragoş Pîslaru a întrebat retoric dacă Vlad Voiculescu este de vină pentru „incompetenţa, iresponsabilitatea şi furtişagul din spitalele româneşti”, pentru politizarea sistemului de sănătate, „pentru ţevile de oxigen de la Babeş”, pentru „tergiversarea ordinelor menite să salveze vieţi la Foişor”, pentru vaccinarea „specialilor înaintea bătrânilor şi a celor bolnavi” sau pentru lipsa de progres în realizarea unor noi spitale.

„Vlad e de vină că aţi promis spitale pe care nu le-aţi făcut niciodată, aţi dus românii în situaţia în care dacă nu ştiu ‘pe cineva’ mor cu zile, aţi întreţinut şpaga şi aţi ascuns realitatea cu nosocomiale cu tot, nu? Şi vă era frică. Rău de tot. Pentru că pe Vlad nu puteaţi să îl controlaţi sau să îl cumpăraţi. Pentru că de săptămâna viitoare măsurile de limitare începeau să dea roade. Pentru că începeau concursurile la CNAS şi se schimbau şefii din spitale. Pentru că pe #PNRR capitolul de sănătate a fost lăudat de Comisia Europeană şi urmau să intre peste 3 miliarde de euro pentru repararea sistemului, fără ca voi să mai aveţi controlul asupra banilor. Pentru că în două-trei luni vaccinarea avea să ne aducă mai aproape de normalitate şi atunci ce vă făceaţi cu Voiculescu, nu? Pentru că mai bine îl vindeţi pe Vlad pe nişte arginţi decât să vi se clatine scaunele proprii, nu? Ei bine, Vlad avea o responsabilitate. Nu să îşi dea demisia. În niciun caz. Ci să lupte pentru bine, pentru oameni, pentru salvarea de vieţi”, a scris el pe aceeaşi reţea de socializare.

Deputatul Iulian Bulai a precizat că toţi cei care „sabotează reformele” din sistemul de sănătate vor plăti, mai devreme sau mai târziu, pentru acest lucru.

„Mafia din sănătate să nu se bucure prea devreme. Continuăm lupta. Îi mulţumesc lui Vlad Voiculescu pentru ce a făcut până acum. Toţi cei care sabotează reformele din sistemul de sănătate vor plăti, mai devreme sau mai târziu. Toţi cei care susţin mafia vor deconta această decizie. Lupta continuă”, a fost mesajul său.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a apreciat că decizia revocării este una „prematură”, care „nu va aduce linişte sau stabilitate guvernării” şi nici nu va rezolva criza creată de pandemie.

„Lui Vlad Voiculescu nu i s-a dat timp să arate ce poate să facă pentru Sănătate. Nimeni nu poate să repare în trei luni 30 de ani de nepăsare şi de căpuşare a sistemului de sănătate de către grupuri de interese politico-economice. Furia mediatică îndreptată împotriva lui, care a pregătit această decizie, a fost disproporţionată şi de multe ori ipocrită. Ea arată că ameninţarea cea mai mare pentru interesele din vechea politică este reputaţia unui om integru şi de încredere. Vlad Voiculescu şi echipa lui au luptat, în spatele uşilor închise, pentru implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare. Nici în această privinţă nu i-a fost uşor, deşi multe state au recurs deja la medicii primari vaccinatori”, a scris acesta pe reţeaua de socializare.

Europarlamentarul Ramona Strugariu i-a reproşat de asemenea premierului Cîţu demiterea lui Vlad Voiculescu.

„Nu se poate guverna aşa. L-aţi demis pentru concursurile la CAS sau pentru contractele şi documentele pe care voia să le transparentizeze, domnule premier? L-aţi demis pentru că a publicat date de interes public, sau pentru că şi-a adus oameni precum Andreea Moldovan aproape? V-aţi asumat acest program de guvernare şi aţi minţit invocând transparenţa, depolitizarea, profesionalizarea şi buna guvernare. Iar acum demiteţi un ministru exact pentru că le practică. Ruşine să vă fie!”, a scris aceasta pe Facebook.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Nu sunt fan Citu dar simpatizez cu el – a fost intr-o situatie imposibila.

    Pe de-o parte Voiculescu se va martiriza si mai rau, deja e Iisus pe cruce rastignit de MAFIE. Dar nu putea nici sa-l lase in continuare in functie. Incompetenta lui omoara oameni la propriu.

  2. Stofa de politician adevarat acum se va vedea.
    oportunismul pnl-ului trebuie OBLIGATORIU SANCTIONAT.
    Prea se intrase in CASELE DE SANATATE, IN INSTITUTUL DE SANATATE PUBLICA (SE DOREA, INCA NU S-A REUSIT..E O VESELIE DE ZICI CA A INVINS ROMANIA ANGLIA LA FOTBAL!)
    E LOGIC CA udmr-ul SA NU DOREASCA RUPEREA COALITIEI, DESI SIGUR pnl-istii in NOUA CONSTRUCTIE CU PSD-UL, VOR LUA SI balamaua de servici la brat!
    prea se vroiau destructurate mafiile din sistemul de sanatate..
    baietii gata, catzu care e mare expert acum in indicatori epidemiologici abia a asteptat o astfel de scapare a ministrului VOICULESCU.
    HAI ROMANIA!
    MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI SI DOMNULUI PRESEDINTE ,PE CARE-L DOARE-N BASCA, CA EL „NU ARE CE SA SE MAI ALEAGA”, DACA M-A-INTELEGI!

  3. poi baietii, daca nu gestionati pandemia, criza de sanatate, criza economica, normal ca veti primi palme

    poate VV nu e vinovat de tot, dar a fost partas, unde e raportul de la toate spitalele ce au ars anul trecut si anul asta? ne-a promis transparenta, ce a facut? unde e transparenta? unde sunt paturile, de ce nu sunt tratati toti pacientii, de ce tinem unele spitale goale si altele pline?

    cu vaccinarea s-a opus esentialilor dupa aceea a fost de acord? pai cum era lozinca, sa salvam oamenii vulnerabili?

    mai bine taceti si faceti, altfel nu veti exista in 2024, publicul vostru nu gusta scandalul, gusta rezultatele

    • De asta suntem unde suntem, romanii nu au pic de gandire critica, si asta se datoreaza mecanismului de studiu de tip mot-a-mot pe care comentariile in tipul astora le arata. Omule bun, unde naiba sa se mparta omul asta? Cat vrei sa rezolve de abia in 3 luni de zile de cand e in MS? Cata transparenta sa arate, daca multe splitale si managerii lor sunt implicit sub ordinea primarilor? Ti a facut conferinta de presa, a explicat activitatea, a explicat erorile, insa ce trebuie ca tu sa intelegi este ca intr un perioada asa de scurta nu ai cum sa repari si sa identifci totul. Anchetele nu sunt preluate de el, nu e avocat, nici politist, nici tehnician medical, e un om care vrea sa schimbe gunoiul putred din sistem care duhneste de 30 de ani si nu este lasat de conglomeratia pesedisto-toxica si inlantuirile ei. Cititi bai nene o carte de istorie, de sociologie, niste articole pertinente care sa va faca sa ganditi critic si onest, babaci prosti si lipsiti de creier.

  4. Câțu trebuie sa plece…nu este bun la conducerea guvernului!

    • ai dreptate, să plece, l-a demis pe zeul incompetent al sectanțilot progresiști

    • tre sa plece ca e premier de kkt si ne-a indatorat, unde sunt banii imprumutati? niciun raspuns dupa un an de zile

  5. „Pentru că pe PNRR capitolul de sănătate a fost lăudat de Comisia Europeană”???
    Ce spui Franz?!!!
    26 Martie 2021: „PNRR-ul pe Sănătate, necorespunzător cerinţelor Comisiei Europene.
    – Asistenţa medicală primară şi îngrijirea ambulatorie subfinanţate în PNRR.
    – Introducerea unui sistem de coplată ar majora fondurile CNAS şi cele necesare spitalelor, susţin oficialii europeni
    – Cartea electronică de identitate trebuie să includă şi cardul de sănătate.
    Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă întocmit de guvernul Cîţu pare să nu fie pe placul oficialilor de la Bruxelles.
    Cel puţin în domeniul Sănătăţii, pentru care aceştia au formulat 13 pagini de OBIECTII pe care le-au trimis autorităţilor de la Bucureşti pentru a fi clarificate, înainte ca ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea să se deplaseze la Bruxelles pentru a negocia PNRR-ul.

    Obiecţiunile Comisiei Europene cu privire la reformele din Sănătate propuse în PNRR de miniştrii Cristian Ghinea şi Vlad Voiculescu au fost formulate după ce, la 1 martie 2021, guvernul Cîţu a trimis către Bruxelles draftul documentului naţional pe care l-a prezentat ulterior în dezbatere publică şi pe care ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va negocia cu oficialii respectivi.

    Problema este că ministrul Cristian Ghinea nu prea are ce negocia în acest moment atât timp cât în PNRR-ul postat pe site-ul ministerului NU se regăsesc îndeplinite obiecţiile formulate, în domeniul sănătăţii, de oficialii de la Bruxelles în cursul acestei luni.

    „Este esenţial să se facă o distincţie clară între reforme şi investiţii. În prezent, componenta combină reformele cu investiţiile, ceea ce nu permite o identificare adecvată a etapelor şi obiectivelor, finanţării şi costurilor. Nivelul ridicat de ambiţie creează riscuri de cheltuieli pentru PRR, inclusiv riscuri de a nu îndeplini etapele şi obiectivele. Pe baza istoricului investiţiilor ESIF în sectorul sănătăţii, riscul pare a fi ridicat. Capacitatea administrativă LIMITATA a organismelor Responsabile cu realizarea obiectivelor acestei componente prezintă, de asemenea, un RISC. Pentru a contracara aceste riscuri, o EVALUARE detaliată şi realistă trebuie să însoţească o succesiune adecvată a reformelor şi investiţiilor şi o planificare atentă a fiecărei etape”, se arată în preambulul Criticilor formulate de la Bruxelles.

    Oficialii Comisiei Europene consideră că „ar putea fi PRUDENT să se ia în considerare o AJUSTARE a Obiectivelor generale şi să se transfere unele elemente la programele politicii de coeziune”. Finanţarea post-PNPLANIFICATA în această etapă, consideră functionarii de la Brussels.
    Ei afirmă că, în domeniul sănătăţii trebuie pus accent pe asistenţa medicală primară sau ambulatorie, care trebuie consolidate.

    „Propunerea NU are informaţii DETALIATE despre complementarităţi şi sinergii cu alte instrumente de finanţare din UE şi din afara UE. Acest lucru este de înţeles în această etapă, dar având în vedere alocarea semnificativă prevăzută în cadrul FSE + şi FEDER +, trebuie clarificată urgent. Legăturile cu strategia naţională actuală sau viitoare de sănătate şi cu planurile generale ale serviciilor medicale regionale trebuie consolidate. Componenta ar trebui să dezvolte în continuare modul în care vor fi dotate capacităţile suplimentare create şi modul în care investiţiile vor fi susţinute dincolo de PNRR”, se mai arată în preambulul criticilor formulate de la Bruxelles.
    • Îngrijirea ambulatorie şi asistenţa primară – priorităţile Comisiei Europene pentru PNRR

    Funcţionarii Comisiei Europene consideră că este nevoie de mai multă claritate în ceea ce priveşte dimensiunea îngrijirii ambulatorii, dincolo de ceea ce este planificat în cadrul reformei propusă de cuplul Voiculescu-Ghinea.

    „Mai multe propuneri, dacă sunt puse în aplicare, au potenţialul de a realiza o schimbare către îngrijirea ambulatorie (consolidarea asistenţei medicale primare şi comunitare, reforma managementului spitalelor, inclusiv reformarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate). Cum intenţionează România să consolideze îngrijirile ambulatorii? (…) Ţintele sunt orientate către randament (capacitate), dar nu este clar dacă se referă la reformă sau la investiţiile legate de aceasta. În plus, în absenţa unor informaţii suplimentare, acestea par prea ambiţioase (de exemplu, de ce 200 de centre medicale comunitare?). Lipsesc detalii despre stabilirea priorităţilor şi acoperirea naţională a acestor centre. De asemenea, reperele pentru implementarea proiectelor de infrastructură nu sunt suficient de detaliate. De exemplu. acestea nu acoperă operaţionalizarea centrelor sau realizarea efectivă a instruirilor”, se arată în documentul trimis de oficialii de la Bruxelles guvernului de la Bucureşti.

    Funcţionarii Comisiei Europene doresc să ştie cum va fi asigurată disponibilitatea şi acoperirea personalului medical (de exemplu, medicii de familie), în special în zonele rurale şi în comunităţile marginalizate şi cum va fi menţinut personalul respectiv în aceste zone pentru asigurarea durabilităţii furnizării serviciilor medicale. Totodată autorităţile de la Bucureşti ar trebui să explice modul în care vor fi selectate şi distribuite geografic cele 200 de centre medicale comunitare, 2000 de centre de asistenţă primară (cabinetele medicilor de familie) şi 100 de centre de planificare familială.
    Din păcate, actualul PNRR aprobat de Guvern nu răspunde la niciuna dintre aceste întrebări formulate de oficialii europeni.
    Comisia mai arată: „Consolidarea investiţiilor va depinde de mecanismele de stimulare a furnizării de servicii în zonele rurale şi comunităţile marginalizate, precum şi de eficienţa mecanismelor de realizare şi a configurării administrative. Ar trebui evaluat mai bine riscul de insuficienţă a cadrelor medicale. Stabilirea obiectivelor ar trebui să fie corelată cu capacitatea pieţei de a le realiza. În acest sens, autorităţile naţionale ar trebui să se asigure că există suficiente părţi interesate pe piaţă care ar putea accesa sursele disponibile de finanţare prevăzute în cadrul componentei de investiţii şi că acele părţi interesate au capacitatea administrativă necesară pentru a le furniza în timp util. Vă rugăm să explicaţi, pentru fiecare investiţie, ce alte fonduri UE sunt preconizate şi, dacă este necesar, cum intenţionaţi să abordaţi suprapunerile potenţiale, să evitaţi dubla finanţare şi să asiguraţi sinergii şi complementarităţi pentru investiţii”.

    Mai mult, oficialii europeni critică faptul că majoritatea alocărilor prin PNRR pentru sănătate sunt pentru modernizarea sau construirea unor spitale decât pentru asigurarea asistenţei medicale primare.
    • Comisia Europeană: „Implementarea unui sistem de coplată ar majora resursele disponibile pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau spitale”

    Legat de componenta din PNRR privind reformarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, funcţionarii Comisiei de la Bruxelles consideră că aceasta ar trebui să stimuleze serviciile de asistenţă medicală primară printr-un sistem de plăţi mai atractiv pentru a contrabalansa plata efectuată pentru îngrijirea pacienţilor în spitale.

    De asemenea, oficialii de la Bruxelles recomandă implementarea unui sistem proporţional de coplată pentru serviciile medicale, ceea ce ar majora resursele disponibile pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau spitale.

    Comisia Europeană este NEMULTUMITA şi de Reforma DIGITALA propusă în domeniul Sănătăţii.
    Oficialii europeni consideră că reforma respectivă ar trebui să facă parte dintr-o strategie generală de guvernanţă IT şi nu ar trebui să se limiteze la acoperirea doar a sistemelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ci şi a celor utilizate de alţi actori din domeniul sănătăţii. De asemenea, funcţionarii Comisiei sunt nemulţumiţi de faptul că sumele alocate pentru reforma digitală propusă în sănătate prevăd şi programe de investiţii şi că nu există etape şi obiective clare legate de această reformă.

    „Măsurile ar trebui să se concentreze pe consolidarea componentelor actuale ale Platformei informatice a asigurărilor de sănătate din România: Sistemul unic de informaţii integrate (SIUI), Sistemul naţional de carduri de asigurări de sănătate (EHIC), Sistemul naţional de prescripţie electronică (SIPE) şi Sistemul electronic al pacientului Sistemul Health Record (EHR). (…) Nu există nicio referire la mHealth, care să permită furnizarea de servicii eHealth pe mobil. Strategia ar trebui să fie orientată spre viitor şi să includă această dimensiune în plan. (…) Documentul nu menţionează introducerea cerinţelor de securitate cibernetică atunci când achiziţionează soluţii TIC pentru sectorul sănătăţii. În acest scop, România ar putea utiliza recomandările relevante formulate de ENISA. De măsurile de securitate cibernetică din sistem ar trebui să beneficieze şi operatorii privaţi din ecosistemul medical”, se arată în documentul înaintate de funcţionarii Comisiei Europene către miniştrii Cristian Ghinea şi Vlad Voiculescu.
    • Cartea electronică de identitate şi cardul de sănătate – un singur document.
    Mai mult, oficialii europeni consideră că, odată cu introducerea cărţii electronice de identitate în ţara noastră, începând cu luna august 2021, ar trebui să existe posibilitatea ca datele privind serviciile de e-sănătate să fie conectate la infrastructura care urmează să fie stabilită în jurul noii cărţi electronice de identitate. De fapt, cu alte cuvinte, funcţionarii de la Bruxelles susţin că cip-ul din cartea electronică de identitate ar trebui să fie folosit şi pentru accesarea serviciilor oferite de CNAS.

    „Acest lucru ar putea depăşi problema sistemelor învechite şi a defecţiunilor funcţionale legate de actualul card naţional de asigurări de sănătate (…) Încurajăm ferm România să notifice cartea de identitate electronică îmbunătăţită ca sistem electronic de identitate în cadrul eIDAS şi să deschidă cetăţenilor români posibilitatea de a accesa serviciile transfrontaliere, inclusiv eHealth. Încurajăm autorităţile române să ia legătura cu reţeaua eHealth şi să valorifice experienţa altor state membre în construirea sistemelor lor eHealth”, se arată în documentul citat.

    Oficialii de la Bruxelles consideră că pe lângă modernizarea infrastructurii IT a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este esenţială realizarea unei utilizări prietenoase a instrumentelor de comunicare cu pacienţii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii (având în vedere slăbiciunile actuale ale sistemului naţional de carduri de asigurări de sănătate). „Acelaşi lucru este valabil şi pentru comunicarea datelor pacienţilor între diferiţi profesionişti din domeniul sănătăţii (medici de familie, specialişti) – care nu pare a fi acoperită”, se arată în document.
    Comisia Europeană solicită autorităţilor de la Bucureşti să se asigure că investiţia de 200 de milioane euro în echipamente noi este însoţită de soluţii adecvate de securitate cibernetică, având în vedere că spitalele din ţara noastră au fost supuse unor atacuri cibernetice semnificative în ultima vreme. De aceea, se cere introducerea unor cerinţe minime de securitate cibernetică pentru spitale sub formă de lege sau de orientări obligatorii, mai ales că legea naţională care transpune Directiva NIS nu acoperă toate spitalele relevante şi nici nu abordează dimensiunea sectorială.”

    13 Pagini de obiectii, nu de laude!!

    • Evident, USR PLUS si VV si Ghinea tin la sertar ascuns de ochii romanilor acest document al Comisiei Europene, rusine!!!

    • Probabil a fost lăudată varianta de PNRR trimisă ulterior, în Aprilie.

  6. Si eu cer demisia premierului. Asa ceva este inadmisibil!

  7. Ordinul pe unitatea: consolați băiatul și după aia faceți chetă că boul n-are nici o meserie și noi soldă nu-i mai dăm

    • Ai dreptate ! Are o adeverinta de studii de doua-trei luni ! Voiculescu pus dupa Tataru e cam cum cant eu dupa Pavaroti !

  8. Voiculescu pus ministru dupa Tataru e cam cum pot eu canta dupa Pavaroti !! Nu_i prost,dar ministerul nu se conduce dupa face book !

  9. Frumoasa imaginea de sus „viziune +competență” încadrând capul domnului fost și probabil viitor ministru.
    Demiterea domnului voiculescu nu e nicio victorie decât poate victoria bunului simt. Poate ca mafia din medicina a învins. Însă percepția la nivel de cetățeni simpli e ca lucrurile în pandemie au fost mai bine gestionate de Nelu tătaru.

  10. Documente: Iata de ce a fost mazilit de mafie ministrul Voiculescu: In urma cu 2 saptamani demarase procesul de transparentizare a tuturor achizitiilir publice din sanatate-toate contractele si beneficiarii urmau sa iasa la lumina-miza 10 mld euro-sursa site aktual24