Parchetul general din Bulgaria, obligat de judecători să pună la dispoziția presei numărul dosarelor pe care le-a trimis Parchetului European condus de Kovesi
Parchetul general din Bulgaria a fost obligat de judecători să pună la dispoziția presei numărul dosarelor pe care le-a trimis Parchetului European condus de Laura Kovesi, scrie publicația Sega, care a și acționat în instanță după ce i-a fost refuzată solicitarea.
Parchetul nu poate ascunde numărul dosarelor pe care le-a trimis la Parchetul European condus de Laura Kovesi, după cum reiese din decizia Curții Administrative de la Sofia (CAS) în dosarul intentat de ziarul „Sega”, în temeiul Legii privind Accesul la Informațiile Publice (LAIP) după ce Parchetul a refuzat să furnizeze datele.
În luna iunie, procurorul-general adjunct Krasimira Filipova a răspuns că lista dosarelor a fost deja trimisă la Luxemburg, dar că numărul acestora și Parchetul care le supraveghea până acum nu pot fi făcute publice. „LAIP nu este un mijloc de a oferi cetăţenilor orice informaţie, ci doar una din care aceştia să-şi poată forma o opinie despre activitatea instituţiilor”, a spus adjuncta procurorului general al Bulgariei, Ivan Gheșev. Potrivit acesteia, numărul proceselor poate fi făcut public doar cu permisiunea procurorului de supraveghere.
Judecătorul Stefan Stancev a decis însă că decizia procurorului este ilegală. El a reamintit că informația solicitată era despre numărul dosarelor, nu despre conținutul acestora și de aceea nu se poate admite că este vorba de informații care pot fi date doar cu permisiunea procurorului de supraveghere.
Din aceste informații se poate trage o concluzie legată de activitatea efectivă a Parchetului, ce tip de informații colectează și sintetizează și în ce termeni, explică instanța. „Prin furnizarea informațiilor solicitate poate crește responsabilitatea și transparența în activitatea procuraturii”, consideră judecătorul. Și a scris în decizia sa că informația despre modul în care Parchetul își exercită atribuțiile sunt de maximă importanță pentru viața publică. De aceea, procuratura a trebuit să furnizeze datele solicitate.
Astfel, judecătorul Stancev a anulat decizia doamnei Filipova și îi returnează dosarul pentru o nouă pronunțare și furnizare a informației. Decizia instanței de contencios administrativ este din data de 22 noiembrie. Aceasta este definitivă. Parchetul nu a pus-o încă în aplicare.
Contextul
În urmă cu o săptămână, procurorul-general european Laura Kovesi a explicat, în timpul unei întâlniri online cu ministrul interimar al justiției, Ivan Demerjiev, că în perioada în care procuratura bulgară deținea monopolul legat de sesizarea anchetelor sale către Parchetul European, ea a primit „doar cazuri mici” din partea Bulgariei. Ministerul bulgar de Interne și Agenția pentru Vămi au primit de curând permisiunea de a depune dosare la Luxemburg, cazuri de competența Parchetului European. Până acum, singura instituție bulgară care putea să facă asta era Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație. Demerjiev a declarat într-un interviu acordat „Sega” că vede „o oportunitate ca Parchetul European, prin munca sa, de a umple vidul care rămâne în urma lipsei de acțiune a Parchetului bulgar”.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii