G4Media.ro

Parchetul European: Guvernul Sloveniei, înfrângere în justiție / Un tribunal a dat…

Sursa foto: Parlamentul European

Parchetul European: Guvernul Sloveniei, înfrângere în justiție / Un tribunal a dat dreptate procurorilor care ar fi trebuit delegați la EPPO, pe care guvernul a refuzat să îi desemneze

Guvernul sloven, care a provocat iritarea Parchetului European (Biroul Procurorului Public European, EPPO) prin refuzul de a desemna procurori delegaţi la această nouă instanţă a luptei antifraudă europene, a înregistrat marţi o înfrângere în justiţie, relatează AFP, citați de Agerpres.

Tribunalul administrativ din Ljubljana a dat dreptate candidaţilor Tanja Frank Eler şi Matej Ostir, denunţând o „interferenţă unilaterală a guvernului”.

Selectaţi de autorităţilor judiciare din ţara lor, ei şi-au văzut în luna mai candidaturile pentru Parchetul European respinse de către premierul Janez Jansa pentru „nereguli” de procedură.

Având sediul la Luxemburg, EPPO ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul lui 2020, dar şi-a început activitatea la 1 iunie acest an, fiind o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au ales să nu participe la EPPO – Danemarca, Irlanda, Polonia, Suedia şi Ungaria.

Dintre statele participante, până în prezent doar Slovenia nu a reuşit să-şi desemneze procurorii delegaţi.

Şefa EPPO, Laura Codruţa Kovesi, a avertizat săptămâna trecută că această întârziere în desemnarea procurorilor delegaţi din Slovenia riscă afecteze considerabil activitatea Parchetului European.

„Faptul că un stat membru interferează cu buna funcţionare a unei instituţii judiciare a UE creează un precedent periculos”, a declarat vineri Kovesi într-o reuniune a Comisiei de control bugetar a Parlamentului European.

Tanja Frank Eler şi Matej Ostir au salutat decizia tribunalului şi şi-au exprimat speranţa că nominalizarea lor va fi confirmată rapid.

La începutul lunii iulie, când Slovenia a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut premierului sloven să coopereze „cât mai rapid” cu Parchetul European.

Premierul Janez Jansa a amintit la acea vreme că ţara sa a ales în mod „voluntar” să participe la această iniţiativă europeană.

Sursa foto: Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Participarea la EPPO nu este obligatorie pentru nicio tara UE.
    Asa ca hotararea judecatoreasca incalca legea.
    Procurori inregimentati politic vor sa acceada in acest for din proprie initiativa, ori ca au fost indemnati de vreun fake ngo de stanga sau institutie europeana…
    Clar ca e atac la guvernul de dreapta.

    • Corect! – participarea la EPPO nu este obligatorie. Dar cand, ca stat, accepti in scris sa participi – atunci trebuie sa-ti indeplinesti obligatiile.
      Asa ca hotararea judecatoreasca nu incalca nici o lege.