G4Media.ro

„Paparazzi de gheișe” s-au întors în Kyoto, iar orașul japonez este gata…

Sursa foto: Unsplash / Han Min T

„Paparazzi de gheișe” s-au întors în Kyoto, iar orașul japonez este gata să ia măsuri / Cum afectează turismul excesiv artele tradiționale din Japonia

Gheișele și maiko (adolescente care se pregătesc să devină gheișe) sunt femei care practică artele tradiționale japoneze, cum ar fi cântatul, dansul și cântatul la instrumente, pentru a distra clienții în timp ce aceștia iau masa și beau.

Multe dintre ele lucrează și locuiesc în Gion, un cartier elegant și istoric din Kyoto, unul dintre cele mai populare orașe turistice din Japonia. Atunci când aceste femei călătoresc între serviciu și casă, trebuie să meargă pe străzi și oferă o priveliște frumoasă în kimono-urile și machiajul lor tradițional.

Cu toate acestea, deplasările gheișelor sunt, de asemenea, o atracție turistică, mulțimea de vizitatori încercând să le facă poze în timp ce își croiesc drum pe străzile pitorești. Drept urmare, acestor turiști le-a fost dată chiar și o poreclă nefericită: „paparazzi de gheișe”, transmite CNN.

Turiștii străini s-au luptat uneori să înțeleagă obiceiurile și eticheta japoneză. În 2015, Kyoto a creat broșuri și pliante de hârtie care foloseau pictograme pentru a ilustra „activitățile deranjante” ale călătorilor, cum ar fi aruncarea de gunoaie pe stradă, folosirea de selfie stick-uri, fumatul în zone interzise și fotografierea gheișelor și maiko.

Dar fotografierea gheișelor a fost cea mai mare bătaie de cap, ajungând la un punct de fierbere în 2019, când au fost raportate cazuri de vizitatori care s-au comportat urât, trăgând de kimono-urile femeilor, alergând după ele cu aparate foto și smartphone-uri, smulgându-le podoabele de păr (kanzashi) și chiar lovindu-le cu mucuri de țigară. În acel an, Gion a început să amplaseze panouri și anunțuri care interzic fotografierea, avertizând că cei care le încalcă vor fi sancționați cu amendă.

Dar Isokazu Ota, secretarul reprezentativ al Consiliului Districtului din partea de sud a orașului, Gion, spune pentru CNN că „paparazzi” au devenit mai obraznici de la revenirea turismului de masă în Japonia după pandemie.

O mulțime de reguli, dar puțină aplicare

În prezent, panouri în trei limbi explică, de asemenea, că fotografierea gheișelor este interzisă fără un permis și că cei care încalcă legea pot fi taxați cu până la 10.000 ¥ (67 de dolari).

Cu toate acestea, potrivit lui Ota, această amendă nu poate fi aplicată.

Consiliul local din Gion face demersuri pentru ca micile alei laterale să fie complet închise turiștilor până în aprilie 2024. Dar principala arteră din Gion, Hanamikoji, nu poate face obiectul interdicției de fotografiere, deoarece este o stradă publică. Majoritatea gheișelor folosesc această stradă, ceea ce o face să fie locul principal de adunare pentru „paparazzi”.

„Oamenii care fotografiază străzile din Gion de pe strada principală și turiștii care fotografiază maiko de la distanță nu sunt probabil conștienți de regula care interzice fotografierea”, spune Ota. „Dar cred că turiștii străini care așteaptă ca maiko să iasă pe aleile din zonele interzise la fotografiere din Gion cunosc regulile, dar le ignoră. Chiar dacă îi avertizăm pe turiști, este dificil să îi facem să înțeleagă în acest moment”.

Drept urmare, Ota spune că unii localnici individuali și-au luat asupra lor sarcina de a disciplina turiștii care se comportă neadecvat.

Cu toate acestea, Ota și alți locuitori din Gion caută modalități de a reduce problemele legate de „paparazzi de gheișe”. El a sugerat să se ceară ca toți turiștii care vin în cartier să fie obligați să aibă un ghid turistic japonez care să îi învețe despre aceste reguli.

El crede, de asemenea, că mai multă educație îi va ajuta pe oameni să găsească modalități de a se întâlni și de a interacționa cu maiko și gheișe fără a le hărțui pe stradă.

De exemplu, Teatrul Gion din zonă, situat în apropiere de strada Hanamikoji, găzduiește periodic spectacole susținute de maiko, după care spectatorii pot face poze cu femeile.

Cum au gestionat alte comunități probleme similare?

În timp ce gheișele sunt doar în Japonia, problemele legate această regulă privind fotografiile au crescut enorm în epoca social media.

Populara „stradă a trenurilor” din Hanoi, unde casele sunt amplasate la doar câțiva centimetri de o șină de tren în funcțiune din epoca colonială, a devenit un mare succes pe Instagram în ultimii ani.

Cu toate acestea, având în vedere că liniile de cale ferată sunt încă folosite în mod activ, iar accidentele iminente devin o problemă de siguranță tot mai mare, guvernul local din Hanoi a ordonat ca toate cafenelele de pe „Strada Trenurilor” să se închidă în 2022 și le-a retras licențele de afaceri.

Au fost ridicate baricade pentru a ține oamenii departe de șine.

În cealaltă parte a lumii, a apărut o tendință prin care vizitatorii își făceau fotografii pentru a părea că „iau de nas” celebrele sculpturi Moai din Insula Paștelui.

Combinația dintre turismul excesiv și fotografiile exagerate a dus la o serie de controale pe insulă. Vizele pentru turiști au fost reduse de la 90 de zile la 30, iar vizitatorii se pot plimba doar pe potecile desemnate, în loc să se apropie de moai.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează