G4Media.ro

Pandemia de Covid-19 care a ucis peste 3,3 milioane de persoane, a…

Foto: Imperial College Londra

Pandemia de Covid-19 care a ucis peste 3,3 milioane de persoane, a infectat alte zeci de milioane şi a doborât economia mondială „ar fi putut fi evitată”, potrivit unor experţi independenţi mandataţi de OMS

Într-un raport publicat miercuri, ei denunţă acest adevărat „Cernobîl” al secolului al XXI-lea” şi cer de urgenţă mari reforme ale sistemelor de alertă şi prevenţie.

„Situaţia în care ne găsim astăzi ar fi putut fi evitată”, a declarat una dintre copreşedintele acestui comitet, Ellen Johnson Sirleaf, fostă preşedintă a Liberiei.

Deşi este sever, raportul nu arată cu degetul spre un singur vinovat. Spre deosebire de fostul preşedinte american Donald Trump, în opinia căruia China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care o considera prea supusă Beijingului, erau singurele răspunzătoare pentru dezastrul sanitar şi economic în care se găseşte lumea.

Dimpotrivă, „această situaţie se datorează unei multitudini de eșecuri, lacune şi întârzieri în pregătirea şi răspunsul la pandemie, a subliniat dna Sirleaf, în conferinţă de presă.

În raport se scrie de asemenea: „este clar că o combinaţie de alegeri strategice proaste, de lipsă de voinţă de a se ocupa de inegalităţi şi de un sistem lipsit de coordonare a creat un cocktail toxic care a permis pandemiei să se transforme într-o criza umanitară catastrofală”.

Întârzieri peste tot

Instituit de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, aplicând o rezoluţie adoptată în mai 2020 de statele membre ale organizaţiei, panelul independent, constituit din 13 experţi, a petrecut ultimele opt luni examinând răspândirea pandemiei şi măsurile luate de agenţia sanitară şi de state pentru a-i face faţă.

Căci de la începutul crizei, OMS a fost criticată pentru răspunsul său la criză, întârziind în special să recomande purtarea măştii. Mai ales, ea a fost acuzată de Statele Unite că a fost extrem de complezentă cu China, unde a apărut coronavirusul, şi că a întârziat să declare starea de urgenţă sanitară mondială. China a fost acuzată că a încercat să ascundă epidemia.

Desigur, „putem spune că au fost, în mod clar, întârzieri în China, dar au fost întârzieri peste tot”, a comentat fosta prim-ministru a Noii  Zeelande, Helen Clark, copreşedintă a grupului de experţi.

„A trecut prea mult timp”, constată experţii, între anunţarea unui focar epidemic de pneumonie de origine necunoscută în a doua jumătate a lunii decembrie 2019 şi declararea, pe 30 ianuarie, de către OMS, a unei stări de urgenţă de sănătate publică de dimensiuni internaţionale, cel mai ridicat nivel de alarmă.

În opinia experţilor, această declarare ar fi putut fi făcută de la prima reuniune de urgenă a OMS, pe 22 ianuarie. Dar şi dacă OMS ar fi declarat urgenţa sanitară cu o săptămână mai devreme, lucrurile nu s-ar fi schimbat faţă de „lipsa de acţiune a atâtor ţări”, a recunoscut dna Clark. Deoarece abia pe 11 martie, când dr Tedros a calificat situaţia drept pandemie, capitalele au conştientizat cu adevărat dimensiunea pericolului.

Februarie 2020, o „lună pierdută”

În această privinţă, februarie 2020 a fost o „lună pierdută” în care multe ţări ar fi putut lua măsuri să limiteze răspândirea virusului.

În definitiv, „întârzierile, ezitările şi negările” au permis epidemiei, apoi pandemiei, să se dezvolte, conchide raportul.

Grupul de experţi recomandă guvernelor şi comunităţii internaţionale să adopte fără întârziere un ansamblu de reforme care să urmărească să transforme sistemul mondial de pregătire, de alarmare şi de răspuns la pandemii.

Pentru asta, raportul propune mai multe căi, printre care crearea unui Consiliu mondial de luptă contra ameninţărilor sanitare, ca şi instituirea unui nou sistem mondial de supraveghere bazat pe o „transparenţă totală”. Acest sistem ar da OMS puterea să publice imediat informaţii despre epidemii susceptibile să dea naştere unei pandemii, fără a cere aprobarea ţărilor.

Raportul formulează de asemenea o serie de recomandări cu aplicare imediată pentru a pune capăt răspândirii Covid, făcând apel în special la ţările bogate să furnizeze peste două miliarde de doze de vaccin până la jumătatea lui 2022, din care cel puţin un miliard până în septembrie.

Sursa: France 24 / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. ar fi putut fi evitata daca oms nu era condusa de un terorist marxist care presteaza mumu dictatorului chinez.

  2. Vad ca incet incet lumea realizeaza ca usturoiul nu exista in China si oameni sprijiniti de chinezi in diverse functii de decizie nu au vazut in viata lor usturoi…..

  3. China nu stie nimic,totul a fost o intamplare. E doar o coincidenta faptul ca India la aceeasi populatie ca si China are 400 de mii de cazuri pe zi si 4000 de decese zilnice,iar China dupa un an si jumatate de pandemie are 90 de mii de infectari si 4000 de decese.

  4. Trage singur…concluzia!

  5. Nu ar fi mai bun un guvern mondial, marxist, să conducă omenirea pentru a fi coordonare totală? așa s-ar rezolva si problemele de climă și alte probleme…

    • Stii ca marxismul nu exista decat in teorie,in practica nu l-a incercat nimeni pana acum? De ce folosesti cuvinte pe care nu le cunosti? Lasa facebookul si incearca o carte.