G4Media.ro

Pacienți tratați la ATI pentru că suferă de inimă frântă / Psiholog:…

sursa foto: Pixabay

Pacienți tratați la ATI pentru că suferă de inimă frântă / Psiholog: „nu este o metaforă, o emoție puternică chiar poate face asta” / ”Am observat că este mai des întâlnit la femei, însă mortalitatea este mai mare în rândul bărbaților”

Tristețea profundă resimțită de vârstnici în urma decesului sau despărțirii de persoana iubită poate declanșa, mai ales în cazul bărbaților, forme severe ale „sindromului inimii frânte”, o afecțiune fizică reală, care, netratată, poate duce chiar la infarct.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Ziarul de Iași” a contactat specialiști ieșeni, care au confirmat concluziile studiului și au precizat că astfel de cazuri au fost semnalate și la nivel local de-a lungul timpului, continuând să apară și în prezent. Aceștia au subliniat, de asemenea, că „sindromul inimii frânte” nu afectează doar persoanele în vârstă, ci a fost întâlnit inclusiv la tineri, iar oricine trece printr-un episod emoțional intens poate fi expus riscului.

„«Sindromul inimii frânte» arată atât de clar cum o emoție negativă puternică chiar poate să «frângă» o inimă – și asta nu e doar o metafora. Avem nevoie să ne îngrijim de acest univers emoțional mult mai îndeaproape și să nu neglijăm când observăm că apar complicații și suferințe fizice, biologice concrete. Să ne îngrijim de componentă emoțională. Acest «sindrom al inimii frânte» surprinde atât de bine această legătură între minte și corp, între psihologie și biologie”, a precizat Cristian Grigore, psiholog clinician principal la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași.

”Am observat că este mai des întâlnit la femei, însă mortalitatea este mai mare în rândul bărbaților. În general, apare după vârsta de 50 de ani”, completează el.

Dr. Daniela Crișu, medic primar cardiolog, explică faptul că această afecțiune este cunoscută medical sub denumirea de cardiomiopatie Takotsubo sau cardiomiopatie de stres. Ea precizează că, de regulă, apare la femei în vârstă care au trecut printr-un episod de stres psiho-emoțional intens, cum ar fi pierderea unei persoane apropiate.

„Această afecțiune apare după un stres puternic, care eliberează hormoni ce pot afecta temporar inima. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unui infarct, iar diferența se face prin coronarografie, care arată dacă arterele sunt blocate. În cazul cardiomiopatiei Takotsubo, arterele sunt normale, iar inima se recuperează de obicei complet în circa o lună. Coronarografia este esențială pentru a exclude un infarct real”, a explicat medicul.

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.