G4Media.ro

Păcănelele și sălile de jocuri de noroc, scoase în afara orașelor –…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Păcănelele și sălile de jocuri de noroc, scoase în afara orașelor – propunere a premierului Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că la Camera Deputaților va fi depus un proiect legislativ care, dacă va fi adoptat, ar scoate sălile de jocuri de noroc din orașe. Sălile de jocuri de noroc au o dublă funcție, după cum a explicat un expert pentru G4Media: ele funcționează ca centre de profit, dar au și rol de reclamă, dat fiind că majoritatea acestor săli sunt semnalizate puternic, cu firme luminoase și colorate.

„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a spus Ciolacu sâmbătă într-o conferință de presă.

Ciolacu nu a spus explicit dacă PSD susține proiectul, dar el a făcut declarația în contextul anunțării unei conduite mult mai dure față de consumul de droguri și alcool – celelalte două vicii care fac ravagii.

De fiecare dată, proiectele care ar fi limitat activitatea jocurilor de noroc au fost stopate în Parlament. Surse parlamentare au declarat pentru G4Media că lobbyul firmelor din domeniul jocurilor de noroc este extrem de puternic. De altfel, actualul ministru liberal al Justiției, Alina Gorghiu, a modificat radical un proiect al colegului de partid Adrian Cozma, folosind tocmai argumentele industriei jocurilor de noroc.

În România, potrivit unor statistici recente, cel puțin 15% dintre adulți joacă o formă de joc de noroc, iar incidența dependenței de jocuri de noroc la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni, transmite Digi24.

G4Media a arătat că trei proiecte de lege care privesc restricții pentru industria jocurilor de noroc sunt blocate la comisiile din Camera Deputaților. Termenul de depunere a rapoartelor necesare a expirat acum mai bine de patru luni. Liderul grupului USR, Ionuț Moșteanu, acuză o situație fără precedent în cazul proiectelor care au primit în Biroul Permanent al Camerei Deputaților câte cinci-șase comisii raportoare, deși în mod uzual, inițiativele legislative sunt alocate către două-trei comisii. De cealaltă parte, liderii grupurilor parlamentare ale PSD și PNL – partide acuzate de USR că sabotează proiectele susțin că au depus și ei la Senat propriile proiecte pe care vor să le voteze la pachet.

Fără păcănele lângă școli

Cel mai avansat dintre proiecte este inițiativa ”Fără păcănele lângă școli”, depusă de USR și adoptată în luna martie de Senat cu 97 de voturi pentru și unul împotrivă. Acum se află la Camera Deputaților care este cameră decizională.

Proiectul prevede ca sălile de jocuri de noroc sau cazinourile să nu poată fi amplasate la o distanță mai mică de 300 de metri de locurile de joacă, școli, bănci sau instituții de cultură. În anumite condiții, jocurile de noroc se vor putea organiza în cinematografe, săli de sport sau case de cultură. Dacă legea va fi promulgată, investitorii vor avea la dispoziție un an să mute sediile actuale, acolo unde este cazul.

Inițiativa așteaptă rapoarte de la șase comisii, iar termenul de depunere a documentelor a expirat la începutul lunii aprilie. Aceste comisii sunt:

Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, condusă de Costel Dunava (PSD)
Comisia pentru buget, finanțe și bănci, condusă de Bogdan Huțucă (PNL)
Comisia pentru industrii și servicii, condusă de Sandor Bende (UDMR)
Comisia pentru învățământ, condusă de Natalia Intotero (PSD)
Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, condusă de Iulian Bulai (USR)
Comisia juridică, de disciplină și imunități, condusă de Laura Vicol (PSD)
„Împreună cu colegul meu, senatorul USR Sebastian Cernic, am iniţiat proiectul de lege ‘fără păcănele lângă şcoli’, care este sabotat de către PSD şi PNL. La Comisia de cultură, majoritatea deputaţilor PSD şi PNL au lipsit, astfel că nu a existat cvorum pentru a adopta un raport pentru acest proiect de lege”, a declarat Diana Stoica înainte de expirarea termenului de depunere a rapoartelor. ”Reușisem să pun proiectul pe ordinea de zi la Comisia juridică și l-au scos când m-am dus să îl susțin”, a adăugat deputata.

Între timp, deputații USR au reușit să obțină două rapoarte de la Comisiile de învățământ și industrii, însă la fiecare pas proiectul întâmpină obstacole. De exemplu, la dezbaterea de la Comisia de învățământ, deputatul PSD Dan Cristian Popescu a preluat și susținut argumentele reprezentanților industriei jocurilor de noroc, își amintește Diana Stoica.

”Dacă noi interzicem toate păcănelele, acele persoane care vor să se îmbogățească fără muncă (…) se vor duce într-o zonă gri sau neagră, o să meargă în online. Ce avem azi reglementat sunt aceste săli de jocuri, dar în online poate intra oricine, e mai greu să controlezi site-urile. Este valabil și în cazul reclamelor, se vor muta în online”, a declarat Dan Cristian Popescu în ședința Comisiei de învățământ de pe data de 23 mai 2023.

Proiectul mai așteaptă avize de la comisiile pentru drepturile omului, administrație și antreprenoriat, însă doar prima comisie a depus avizul. Deși aceste avize nu cântăresc foarte mult în procesul legislativ, și aici proiectele au parte de blocaje.

”Am pus proiectul pe ordinea de zi acum două săptămâni, însă PSD și PNL au votat împotrivă și l-au scos”, a declarat pentru G4Media Claudiu Năsui (USR), președintele Comisiei de antreprenoriat și turism.

Liderul grupului parlamentar al PSD Ciprian Șerban explică blocajul prin faptul că și partidul său are o inițiativă similară, depusă în luna aprilie la Senat și care va fi votată la pachet cu legea USR. Noul proiect își propune să scoată la periferia localităților sălile de jocuri de noroc, cu excepția agențiilor LOTO. Și acest proiect așteaptă de la comisiile din Senat o serie de rapoarte care au depășit termenul de trimitere.

Fără reclame stradale la păcănele

Al doilea proiect blocat la comisiile din Camera Deputaților interzice reclama, publicitatea stradală sau orice alt timp de activități de marketing pentru jocurile de noroc, în spații publice deschise.

Inițiativa depusă de USR a fost respinsă de Senat în luna martie, însă Camera Deputaților este cameră decizională. Pentru acest proiect s-a aprobat procedură de urgență și, la fel ca în cazul inițiativei ”Fără păcănele lângă școli”, termenul de depunere al rapoartelor de la aceleași șase comisii a expirat la începutul lunii aprilie. Inițiatorii proiectului nu au reușit să obțină niciun raport până astăzi.

Liderul grupului parlamentar al PNL Gabriel Andronache a argumentat blocajul prin faptul că partidul său are o inițiativă mai complexă pe această temă. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat, dar într-o formă mult mai blândă decât era propunerea inițială.

O altă lege împotriva publicității la jocurile de noroc, măcelărită la Senat

Liderul grupului parlamentar al PNL se referă la cel de-al treilea proiect blocat la comisiile din camera Deputaților, care privește publicitatea la jocurile de noroc. A fost depus de PNL la finalul anului trecut, la Senat, și a fost susținut inițial de 79 de parlamentari de la aproape toate partidele. Proiectul propunea interzicerea reclamelor de orice fel (audiovizual, stradal, online) pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri. La Camera Deputaților a ajuns altceva.

După o lună de la depunere, 16 dintre parlamentarii PSD au decis să nu mai susțină inițiativa. Libertatea a aflat, pe surse, că ar fi intervenit chiar preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu.

Inițiativa a fost adoptată de Senat în luna martie cu 80 de voturi pentru și două abțineri, dar și cu câteva modificări esențiale aplicate la Comisiile juridică și de cultură, în urma unor amendamente depuse de Alina Gorghiu (PNL) și Daniel Fenechiu (PNL).

În primul rând, senatorii au votat, până la urmă, pentru permiterea reclamelor la televizor în intervalul 23.00-6.00, situație valabilă și astăzi. Au mai permis prezenţa grafică a brandului pe ecran la competițiile sportive și materiale publicitare stradale care să nu depășească 30 de metri pătrați.

Gabriel Andronache promite însă că la Camera Deputaților va fi revizuită această formă adoptată de Senat.

Camera Deputaților este camera decizională, iar proiectul așteaptă acum rapoarte de la cinci comisii. Termenul de depunere a rapoartelor a expirat la sfârșitul lunii martie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Suna frumos asta cu pacanele in afara oraselor. Problema e cu cine plateste despagubirile? O sa le plateasca senatorii si deputatii din salariile lor? Nu cred asta. Peste tot unde s-au mutat pacanelele in UE, s-au platit niste despagubiri. Nu poti sa vii asa deodata si sa zici afacerea unui om nu mai e in regula dupa ce tot tu i-ai zis ca totul e ok si ca poate sa investeasca linistit. Ce-ar fi sa interzicem mall-urile? Bagi vreo 100-200 de milioane de euro intr-un mall si deodata vine un ciolac si iti spune ca nu e bine in zona aia. Nici mie nu-mi plac pacanelele, dar hai sa gandim logic.

    • :))))))))))))))))))))))))))))))))))

    • Absolut de bun simț comentariul, doar că in România proprietatea nu este a proprietarului ci a Partidului, cine investește in România merită nedreptățile ce i se vor întâmpla!

    • Vai de mortii vostri cu gandirea asta de sclaveti. Nu intelegeti nimic