G4Media.ro

Ou de pinguin african în locul oului de Paşte din ciocolată, o…

Sursa foto: Wikipedia/ Olga Ernst

Ou de pinguin african în locul oului de Paşte din ciocolată, o iniţiativă pentru salvarea speciei în Africa de Sud

Ouăle de Paşte realizate din ciocolată şi învelite în staniol pot fi înlocuite în Africa de Sud cu ouă din care va ecloza un pinguin viu. Aceste ouă reale nu pot fi luate acasă, însă pot fi adoptate de la distanţă, relatează vineri Reuters, transmite Agerpres.

De la începutul anului, un grup pentru protecţia mediului din Africa de Sud a incubat peste 200 de ouă de pinguin african, specie aflată pe cale de dispariţie, salvate anterior din două colonii.

Fundaţia sud-africană pentru conservarea păsărilor din zonele de coastă (SANCCOB) solicită donaţii pentru a acoperi costul incubaţiei acestor ouă, invitând publicul să „adopte un ou”.

Pinguinul african – singura specie care se reproduce pe acest continent şi care trăieşte, de asemenea, în Namibia – a fost cândva cea mai răspândită pasăre marină în Africa de Sud. Acest lucru s-a schimbat. Populaţia s-a redus în 2024 la mai puţin de 10.000 de perechi aflate la vârsta reproducerii, potrivit managerului de resurse SANCCOB, Ronnis Daniels, ceea ce înseamnă că a mai rămas doar un procent din cele un milion de exemplare care trăiau cu un secol în urmă.

„La traiectoria actuală, care reprezintă o pierdere de 8% în fiecare an, estimăm dispariţia până în 2035”, a declarat ea pentru Reuters. „Nu va fi suficient (pentru) salvarea populaţiei sălbatice”, a adăugat specialista.

Specia se confruntă cu numeroase ameninţări, însă principalul vinovat este pescuitul comercial, care a devastat populaţiile de sardine şi hamsii de care depind pinguinii.

Alte ameninţări includ zgomotul şi poluarea de pe rutele de transport maritim din zona Africii de Sud, în special atunci când navele se opresc pentru a se alimenta în golful Algoa, a precizat Daniels.

„În această perioadă, când toată lumea se gândeşte şi la ciocolată şi la iepuraşi pufoşi, ne-am dori să… adoptaţi un ou de pinguin”, a declarat Nicky Shadbolt, voluntară în cadrul proiectului.

„Este foarte costisitor pentru noi să creştem un pinguin mic, de la ou până la maturitate”, a adăugat ea. Acest proces durează patru luni, până când puii sunt eliberaţi înapoi în sălbăticie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Suna frumos, dar daca oul de ciocolata e palpabil, oul de pinguin e o poveste. Stim noi unde ajung banii din donatii ? N-ar fi prima data…