G4Media.ro

Otrava de la Termocentralele Bucureștiului / Cum funcționează marii poluatori ai Capitalei…

Otrava de la Termocentralele Bucureștiului / Cum funcționează marii poluatori ai Capitalei cu derogări de la legile de mediu

Poluarea aerului din Capitală atinge periodic cote alarmante, în timp ce opinia publică și autoritățile dau vina deopotrivă pe arderile necontrolate și condițiile atmosferice. Dincolo de toate acestea, la fenomenul senzorilor roșii constribuie și arderile legale, care au loc, cel puțin în cazul termocentralelor ELCEN, cu excepții de la legislația de protecție a mediului, dezvăluie jurnalistul Cătălin Doscaș pe  Buletin.de București

Visul lui Nicolae Ceaușescu era ca toate termocentralele din România, inclusiv cele construite în București, să funcționeze cu lignit excavat din Oltenia.

Tehnologia ținea de injectarea prafului de cărbune în arzătoarele care transformau apa în aburi și, mai apoi, în curentul electric care era trimis către uzinele energofage.

Distrugerea cartierelor istorice și înlocuirea lor cu cartiere de blocuri dar și dezvoltarea imobiliară forțată care împins granițele Capitalei în câmpurile de la periferie au venit la pachet și cu o serie de costuri legate de încălzirea domestică, adică termoficare.

Sursa Foto: Urad Monitor

Termenul este de sorginte sovietică și este echivaletul cogenerării, un cuvânt patentat în Occident.

În ambele cazuri este vorba despre facilități industriale care pot să producă electricitate dar și caldură pentru caloriferele și robinete imobilelor din jur printr-o serie de instalații separate denumite Cazane de Apă Fierbinte.

Modelul centralelor electrice de termoficare(C.E.T.) de mari dimensiuni în interiorul orașelor este specific fostelor țări socialiste.

În țările non-comuniste s-a mers pe ideea unor centrale de dimensiuni mai mici care să alimenteze cu agent termic zone restrânse care presupun cartiere cu câteva zeci de blocuri.

Modelul Bucureștiului este cel de la Moscova. Acolo, în trecut, existau 29 de C.E.T.-uri din care astăzi mai funcționează 20.

La București, după închiderea CET Pipera în 2008 și CET Titan în 2014, s-a ajuns la un număr de patru: CET Vest, CET Bucuresti Sud, CET Progresul si CET Grozăvești care produc electricitate cât să acopere 4% din cota de piață la nivel național.

Spre deosebire de Varșovia, care și în 2020 arde cărbuni pentru cogenerare, la București niciuna dintre temocentrale nu a ajuns sa ardă cărbuni vreodată.

Asta deși inițial fuseseră montate, cel puțin în cazul CET Progresul – cea mai tânără termocentrală inagurată în 1987 – instalații pentru lignit care au fost adaptate ulterior să ardă gaze și păcură.

Toate funcționează astăzi sub umbrela Electrocentrale București S.A., care are ca obiect principal de activitate, declarat la Registrul Comerțului, producția de energie electrică.

Puterea electrică instalată a celor patru centrale din București, de aproape 1.300 de megawați, concurează cu cea a Complexului Energetic Rovinari, aflat la 230 de kilometri distanță. Instalațiile de acolo sunt dependente de cărbune și sunt unul dintre cei mai mari poluatori din România.

Inginerul Mircea Rădulescu a lucrat în trecut la CET Vest și CET București Sud.

În periaoda 2005-2010 a făcut parte din echipa care a modernizat termocentralele din București astfel încât instalațiile să respecte legislația europeană de mediu de atunci cu privire la oxizii de azot.

“Instalațiile realizate atunci îndeplineau normele europene. Cu ce s-a realizat la C.E.T. Progresul acum un an-doi suntem la limita cerută de normele actuale”, spune pentru Buletin de București inginerul Mircea Rădulescu.

Sursa Foto: mircea-radulescu.webnode.ro

Un paradox criminal?

Pe lângă dioxidul de carbon generat de arderi, oxizii de azot reprezintă în marea lor majoritate gaze fără culoare sau miros și se pot regăsi în măsurătorile de calitate a aerului pentru PM 2.5.

Microparticulele de oxizi de azot pe care le putem simți sunt cele emise de motoarele autorismelor, de procesele industriale sau de producerea de energie electrică.

Deosebit de toxici pentru oameni și animale, inhalați în mod regulat oxizii de azot pot duce la enfizem pulmonar.

Adică la dilatarea excesivă și permanentă a plămânilor, cauzată de atrofierea și ruperea legăturilor dintre alveole, cumulată cu pierderea elasticității acestora.

Mai exact, o deteriorarea ireversibilă a plămânilor care, potrivit doctorilor, se manifestă mult mai agresiv la copii.

Citește integral pe Buletin.de București

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Costel Alexe ce face? Ah, incaseaza de la mafia lemnului, buna treaba. Hai PNL! Hai luati-ne tot!

    • Hai ca de 20ani PSD va dat de toate, nu? de zeci de ani ne uitam cu PSD duce tara in groapa. Vine PNL 1 an cu parlament PSD si ce ? Va asteptati sa zboare porcii? Si ce credeti, ca la PNL nu e coruptie? NU ajungi in functie la niciun partid fara sa promiti un favor sau o spaga, mita etc.

      Si asa e in toate tarile, mai ales in cele foarte dezvoltate, doar ca la un alt nivel, mult mai discret.
      Intre un partid malefic si unul prost, il aleg pe cel din urma …

  2. Inginerul Radulescu a fost si este pe linga subiect , putin .
    Probabil modernizarea din 2010 s-a realizat dupa interese sau lautareste .
    NOX se pot reduce cu amoniac si catalizator ( ad blue la autoturisme ) .
    In paralel , imi amintesc un articol de acum 5-6 ani , poate pe alt site , unde eram informati de costurile pt piese de schimb al autobizelor RATB ; 40 milioane euro anual . ))))
    Curat murdar coane Fanica !

  3. Sistemul de incalzire centralizata din Manhattan dateaza din 1882, si mai exista si azi. In filmele din anii 80, ca Taxi driver, poti vedea seminee improvizate, in mijlocul strazii, acolo unde a explodat o teava. Nu toata lumea are loc sa tina in casa un furnal si o cisterna.

    Prima cogenerare a fost introdusa la Grozavesti in 1912. Acolo era deja pompa de apa potabila a orasului cu un generator mai mic. In zona mai erau fabrici (Moara de Apa, Apaca, Manutanta Armatei, Manufactura de tutun devenind ulterior Regia de tutun). Tot nu existau comunisti pe planeta, asa ca Dimitrie Leonida, directorul proiectului, a importat generatoarele din Germania.

    Ideea ca CETurile vin de la Moscova este delir pur. Pentru jurnalistii educati si uneori stipendiati de Europa „libera”, tot ce nu coincide cu valorile actuale ale directiei de la Washington trebuie demascat ritual ca „de origine sovietica si comunista”. In realitate, in 1882, moscovitii se cacau in curte, iar stramosii autoruli se uitau peste Prut cu invidie, fiindca nu invatasera inca sa isi controleze sfincterele.

    • Da, se cacau în curte moscoviții în 1882 (ca și copii din școlile rurale de la noi de acum, după 140 de ani) dar problema noastră nu e cu acei moscoviți ci cu cei de după 1918.
      Lenin și Stalin au copiat tehnologia capitalista și au adaptat-o la orașe și țări întregi (scale up), ceea ce nu era întotdeauna eficient. Le plăcea mare lor. Ideea de tehnologizare forțată nu e rea, a folosit-o și Japonia cu succes. Problema lor a fost ca ce au copiat ei (industria grea, cărbune etc) era deja depășita și neproductiva. Lipsă de viziune.
      Noi am copiat ce au copiat rusii după vreo 3 decenii. Deci lucruri obosite dublu.
      Acum, dacă vrem sa schimbam lucrurile, nu trebuie sa ne uitam nici la Moscova (duh!) dar nici în SUA care sunt deja copleșite de lobbiul combustibililor fosili și au rămas în urma cu tehnologia energetică. Dar suntem în UE, de ce nu aplicăm metodele și tehnologiile folosite cu succes de tarile cele mai avansate din punct de vedere tehnologic și ecologic? Avem și fonduri europene nerambursabile care ne-ar ajuta…

  4. Un liceean de clasa a 10 putea scrie un articol mai bun, orice arde produce emisii de noxe, problema este sa le reduci pentru a te incadra in limitele legale.
    CETurile si CTEurile evacueaza particole si emit noxe conform unor reglementari impuse de UE. Nu s-au investit bani la timp pentru conformarea in normele de mediu din indolenta managementului numit politic.
    Mai e un aspect, daca CET-urile functioneaza pe pacura, cazanele se sufla noaptea sa nu vada cetateanu cenusa care iese pe cos si sa ii reclame (tehnologic vorbind nu se poate fara aceasta suflare).
    Iar la cos si la turnurile de racire fumul ala alb pe care-l tot dati in poze este apa in stare gazoasa, adica pe scurt abur.

  5. Domnu, vă rugăm să ne explicați cum un gaz (NO, NO2) intra la categoria particule microscopice de 2,5 microni (PM2.5).
    Aveți voie să vă consultați cu doamna de la Medlife de ieri.

  6. „… încălzirea domestică, adică termoficare.
    Termenul este de sorginte sovietică și este echivaletul cogenerării, un cuvânt patentat în Occident.”

    Trec peste „echivalet”, ca poate o fi vreun termen mai nou, de sorginte sovietica.
    Dar nu stiam ca „termoficare” vine din rusa. Si nici dictionarul nu stia treaba asta:

    TERMOFICÁRE, termoficări, s. f. Sistem de alimentare centralizată cu căldură a unor instalații, clădiri industriale sau locuințe printr-o rețea de distribuție specială de la un centru în care se produc concomitent energia electrică și căldură. [Var.: termifîcáre s. f.] – V. termofica.

    TERMOFICÁ vb. I. (Folosit numai la timpurile compuse, ger., part. și supin) Tranz. A alimenta o clădire sau o localitate cu căldură produsă într-o instalație specială și distribuită printr-o rețea de conducte. [Var.: termificá vb. I] – Din term(o)- (după modelul unor cuvinte ca electrifica, radiofica).

    TERMIFICÁ vb. I. tr. A alimenta o clădire, o localitate sau un proces tehnologic cu căldură produsă într-o instalație specială și distribuită printr-o rețea de conducte. [P.i. termífic, var. termofica vb. I. / < fr. thermifier].

    Ia te uita. Are radacina din… franceza. Thermifier.

    In rest, articol de nota doi, stai jos.
    Pacat ca mai citesc si altii, care chiar cred tampeniile insirate aici cu atata voluptate.

  7. O aiureală de articol. Cogenerarea este unul din cele mai eficiente sisteme de producere a energiei electrice si a apei calde. Dacă există filtre pentru gazele de ardere, nu sunt probleme. In Bucuresti sistemul de termoficare a fost adus în colaps prin lipsa de investiții, la care PSD are o contribuție majoră.

    • Cogenerarea este un obiectiv strategic al UE. Probabil intervievatul critica folosirea carbunilor. Ecologistii de cartier cred ca am putea sa importam gaze in loc sa folosim carbunele propriu. In mintea lor, cinci lei dati unor mineri romani sunt cumva mai prost cheltuiti decat patru pe gaz rus + zece pe somerii din valea Jiului.

  8. 1). Cei 278 milioane euro de la UE (plus cofinanțarea pe care o plătim noi toți bucureștenii) sunt pentru numai 22% din rețeaua primară. Rezultă costuri totale de circa 3 MILIARDE euro, bani mai mult decât suficienți pentru încălzirea întregului oraș (nu numai partea de termoficare) cu pompe de căldură, adică în cel mai ecologic mod
    2). Banii tocați pe termoficare văduvesc de finanțare alte proiecte bune (sumele alocate de UE sunt limitate).
    3). Moderna termoficare a Oradei furnizează energie termică la prețuri ce variază în jurul a 300 lei/Gcal, pe când în soluția descentralizată la nivel de asociație de proprietari, cu centrală pe gaz sau cu pompă de căldură plus panouri termosolare prețul scade spre 120 lei/Gcal (dispare transportul=termoficarea și prețul cerut de ELCEN)
    4). ELCEN facturează energia termică reziduală livrată Termoenergeticii cu 196 lei/Gcal, la care se adaugă vreo 300 lei transportul… acolo sunt banii dumneavoastră stimați bucureșteni… știți ce se întâmplă cu ei? casaecodesign.ro/solutia-verde-spaima-mosierului-radet/

  9. Daca ar ști bieții oameni că agentul termic ar trebui sa fie plătit că apa rece recirculata deoarece e un gunoi tehnologic al cogenerarii vara el fiind surplus aruncat în aer prin turnuri de răcire doar diferența pt apa calda se consuma dar generarea e aceeași…de aici teapa de decenii care se da oamenilor legați la cet și datoriile băgate sub preș ….pt că statul știe că agentul termic e un gunoi gratuit vândut pe bani.