G4Media.ro

Orientul Mijlociu: După două zile și jumătate de lupte aeriene intense între…

Foto: Nehemia Gershuni, www.NGPhoto.biz

Orientul Mijlociu: După două zile și jumătate de lupte aeriene intense între Israel și Jihadul Islamic din Gaza, un armistițiu mediat de Egipt urma să intre în vigoare duminică seara. O ilustrare a noii arhitecturi geopolitice regionale

După un weekend de lovituri asupra teritoriilor palestiniene din Gaza, Israelul ar fi fost de acord cu un armistițiu pentru duminică seara, acord obținut prin mediere egipteană. Lansată de statul ebraic, Operațiunea Dawn a vizat Jihadul Islamic, o organizație teroristă creată în 1981 în Gaza și finanțată de regimul iranian. Operațiunea a fost declanșată preventiv, pentru a preveni un atac iminent, potrivit Ministerului israelian al Apărării. Bilanțul uman este de 31 de morți și 265 de răniți, a anunțat Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza (sub conducerea Hamas), citat de Les Echos.

Potrivit numărătorii comunicate de autoritățile din Ierusalim în dimineața de duminică, din enclava palestiniană au fost trase 590 de rachete, din care 97% au fost interceptate de Iron Dome, sistemul de apărare aeriană al Tsahal (armata israeliană). 120 de rachete au căzut pe teritoriul palestinian. La fel ca tirul de rachetă eșuat de sâmbătă seara, care a ucis 9 persoane din tabăra de refugiați Jabaliya, majoritatea copii.

Război de propagandă

„Această dramă arată cum locuitorii din Gaza, care nu sunt dușmanii noștri, sunt luați ostatici de o facțiune ultraviolentă și fanatică, echivalentul local al Statului Islamic”, explică Simon Serussi, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Israelului în Franța. Pe de altă parte, pe rețelele de socializare sunt difuzate imagini cu tineri în coșciuge, cu titluri de genul „crimele sioniste”. Războiul de propagandă continuă, deci.

„În ultimele zile, am retrăit coșmarul de a nu ști dacă următoarea lovitură ar putea cădea asupra casei noastre”, ne spune Sana, stând lângă casa ei din al-Rimal, un cartier aproape complet distrus de bombardamente în timpul războiului din mai 2021.

După două nopți petrecute în sunetul sirenelor, locuitorii din sudul Israelului se aflau încă sub tirul puternic al rachetelor palestiniene duminică după-amiază, când au început să circule zvonuri despre un armistițiu care ar fi trebuit să înceapă la ora locală 20. Niciuna dintre părți nu a confirmat această informație în cursul zilei, ceea ce denotă complexitatea negocierilor.

Israelul și-a atins obiectivele

Mai multe semnale sugerează că sfârșitul operațiunii este aproape. În primul rând, Israelul și-a atins în mare măsură obiectivul militar: armata a anunțat că a eliminat aproape toți liderii operaționali ai Jihadului Islamic din Gaza. Inclusiv pe Khaled Mansur, un comandant de rang înalt implicat în recentele atacuri asupra civililor și militarilor israelieni. Acest lucru nu a împiedicat armata israeliană să îndemne luptătorii să depună armele. „Ne protejăm populația, atâta timp cât vor fi tiruri în teritoriu, noi vom interveni în Gaza”, afirmă ambasada Israelului la Paris.

Arhitectura regională construită prin Acordurile Abraham este din nou pusă la încercare, după reizbucnirea violențelor de anul trecut. Semnate în august 2020 de Israel și de o axă arabă sunnită condusă de Emiratele Arabe Unite, Acordurile Abraham – adevărata moștenire a mandatului Trump privind geopolitica Orientului Mijlociu – marchează revenirea la pragmatism în regiune. Prin vocea Egiptului, noii parteneri ai Ierusalimului fac apel la evitarea escaladării.

Umbra Teheranului

Acest scenariu este cu atât mai realist cu cât Hamas, organizația politică și militară care inițiază de obicei confruntările cu Israelul, a refuzat să se implice. Inamicul tradițional pare să nu-și găsească interesul în această secvență militară orchestrată probabil la Teheran, care nu avansează în negocierile sale privind energia nucleară de la Viena.

Yair Lapid, prim-ministrul israelian de la 1 iulie a.c., reprezentant al centrului și considerat adeptul liniei mai puțin dure pe probleme de securitate, ar putea beneficia de armistițiu. Într-un context intern paralizat de diviziuni în Parlament, și înainte de alegerile din noiembrie, Lapid câștigă puncte împotriva lui Benjamin Netanyahu, eternul uliu care încearcă să revină la putere.
(Autor: Laura-Mai Gaveriaux)

Sursa; Les Echos/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...