G4Media.ro

„Orice era planificat în aval de baraj trebuie probabil reprogramat”. Oficiali occidentali…

„Orice era planificat în aval de baraj trebuie probabil reprogramat”. Oficiali occidentali afirmă că văd semnele începutului contraofensivei Ucrainei, dar distrugerea barajului de pe Nipru poate schimba datele

Oficialii americani și occidentali văd semne că începe contraofensiva mult așteptată a Ucrainei împotriva Rusiei și au observat o „creștere substanțială a luptelor” în estul țării în ultimele 48 de ore, în timp ce trupele ucrainene caută slăbiciuni în liniile de apărare rusești, a declarat marți un înalt oficial NATO, citat de CNN.

În timp ce atacurile preliminare, cunoscute și sub numele de operațiuni de „modelare”, au fost în curs de desfășurare de cel puțin două săptămâni, forțele ucrainene au început în ultimele zile să testeze pozițiile rusești cu lovituri de artilerie și atacuri terestre pentru a găsi zone vulnerabile prin care pot pătrunde, au declarat pentru CNN oficialul NATO și un înalt oficial european din cadrul serviciilor de informații militare.

Însă distrugerea unui baraj imens din regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruși, care a declanșat marți un val de evacuări, după ce inundațiile s-au revărsat de la centrala hidroelectrică Nova Kahovka, ar putea complica unele dintre planurile Ucrainei, au declarat oficiali care au preferat anonimatul.

Distrugerea barajului ar putea face acum mai dificilă pentru trupele ucrainene traversarea râului Nipru și atacarea pozițiile rusești de acolo, au declarat doi oficiali occidentali. Iar prăbușirea barajului a creat deja o provocare umanitară semnificativă asupra căreia guvernul ucrainean va trebui să se concentreze și să canalizeze resurse.

„Orice lucru care ar fi putut fi planificat în aval de baraj trebuie probabil să fie reprogramat”, a declarat un ambasador european la Washington. „În cele din urmă, nivelul apei se va retrage, dar, cel mai probabil, inundațiile catastrofale au avut un impact asupra podurilor și drumurilor din zonă, astfel încât este posibil ca acestea să nu mai poată fi utilizate în modul în care a fost planificat înainte.”

SUA și comunitatea occidentală de informații încă analizează cine este responsabil pentru distrugerea barajului, dar oficialii înclină spre Rusia ca fiind vinovată, a spus oficialul.

În ultimele zile, analiștii au văzut unele operațiuni și sondaje ucrainene notabile în regiunea sud-estică Zaporojie, între orașul sudic Herson și centrala nucleară Zaporojie, a declarat oficialul NATO. Forțele ucrainene desfășoară, de asemenea, operațiuni la sud de orașul Donețk, în estul Ucrainei, a precizat oficialul occidental.

Se așteaptă ca contraofensiva să se desfășoare pe mai multe fronturi, a declarat un înalt oficial militar american. Oficialul a adăugat că „există multe piese în mișcare care trebuie sincronizate” înainte de a putea fi lansată o operațiune terestră majoră. Vremea a jucat, de asemenea, un rol și a întârziat atacurile inițiale ale Ucrainei asupra liniilor defensive rusești.

Ucraina afirmă că o ofensivă „are loc în mai multe direcții”

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni la televiziunea ucraineană că o ofensivă „are loc în mai multe direcții”.

Oficialul european a precizat că militarii ucraineni „vor trebui să găsească una sau două breșe” prin care să poată străpunge și să avanseze, împingând trupele rusești la o parte înainte de a putea intra cu o forță mai mare.

Va fi dificil de determinat când se termină aceste atacuri de modelare și când începe o ofensivă, a spus oficialul NATO, iar lumea nu ar trebui să se aștepte ca Ucraina să anunțe că a început o operațiune militară majoră; oficialii ucraineni au spus în mod repetat acest lucru.

De asemenea, Ucraina a împărtășit mai puține informații despre planurile sale militare cu SUA de când sute de documente clasificate ale Pentagonului au fost scurse online la începutul acestui an, inclusiv unele care descriau capacitățile și operațiunile militare ale Ucrainei, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru CNN.

Dar Rusia, la rândul său, rămâne „aparent incapabilă să lanseze o ofensivă semnificativă de orice fel”, a adăugat oficialul NATO, ceea ce oferă Ucrainei un avantaj în timp ce trupele cercetează lacunele din apărarea rusă.

Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a temperat așteptările. El a declarat săptămâna trecută pentru The Wall Street Journal că el crede că contraofensiva va avea succes, dar nu este sigur cât timp va dura, mai ales fără avioane de luptă occidentale avansate. Ucraina va începe în curând antrenamentele pe F-16 și alte avioane de luptă de generația a patra în Europa, dar ar putea trece luni de zile până când aparatele vor fi în țară.

„Toată lumea știe foarte bine că orice contraofensivă în lume fără control aerian este foarte periculoasă”, a declarat Zelenski.

Președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat, de asemenea, pentru CNN că el crede că ucrainenii sunt „foarte bine pregătiți” pentru ofensivă. Dar, a adăugat el, este „prea devreme pentru a spune ce rezultate vor fi”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...