G4Media.ro

Organizațiile tinerilor, studenților și elevilor din România susțin în comun acordarea dreptului…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Organizațiile tinerilor, studenților și elevilor din România susțin în comun acordarea dreptului de vot de la 16 ani

Acordarea dreptului de vot tinerilor începând de la 16 ani este cerută unanim de Consiliul Tineretului din România (CTR), de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și de Consiliul Național al Elevilor (CNE), care au emis o luare de poziție comună. “Scăderea vârstei minime de vot este o prioritate pentru statele europene, precum reiese și din raportul Conferinței Europene de Tineret care a avut loc anul acesta”, susțin cele trei organizații, într-un comunicat comun remis presei – scrie EduPedu.ro 

Tinerii, studenții și elevii spun că “din ce în ce mai multe state adoptă posibilitatea de vot de la această vârstă, iar trecerea de la vârsta minimă de vot de 18 ani, la 16 ani este una naturală având în vedere drepturile și obligațiile pe care le au deja tinerii, mai exact, începând cu vârsta de 16 ani, printre altele, aceștia pot încheia singuri contracte de muncă, deci devin plătitori de taxe și impozite, așadar, dacă au discernământul să devină, practic, cetățeni independenți, ar trebui să aibă și posibilitatea de a-și alege guvernanții și reprezentanții”.

“Se observă o implicare civică și o cultură democratică din ce în ce mai pronunțată din partea generației tinere, fiind mult mai implicată în acțiuni civice care au ca scop consolidarea democrației, astfel, coborârea vârstei de vot la 16 ani ar aduce urmări pozitive în societatea deoarece ar permite mai multor persoane interesate de procesul democratic să se implice în mod direct în aceste decizii cruciale pentru viitorul unui stat. În același timp, prin cultivarea obișnuinței de implicare activă prin vot, de la vârsta de 16 ani, tinerii vor avea o răspundere mult mare din perspectiva exercitării actului democratic, printr-o participare mai largă la urnele de votare, înțelegând cu o mai mare acuratețe importanța implicării și a drepturilor pe care le au în societate”, se arată în luarea de poziție comună a CTR, ANOSR și CNE.

Citește articolul integral pe EduPedu.ro

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. O ideea “buna” sa crestem prezenta la vot.

    • .poi să bage materie la scoala .să invete dă
      democratie şâ vot .
      .nu aşeee hop-țop hai la vot .
      .poi sa invete la scoala că cu votu’ îi serioasa treaba .
      .că iote ce ne-o inşelat iohannis de-am dat votu’ la in mincinos ca el .
      .şâ să dea examen elevii .pă bune .
      .nu aşeee ca roman florin şâ ailalț cuuu plagate.

    • Vorba aia, mulți și proști. Așa câștigă globaliștii leftiști alegerile, cu minori și imigranți ilegali. De aia vor și democrații în SUA votanți minori.

    • .şâ tu te daduş cu estremistii dă la aur şâ de la noada dreapta şâ partidu lu’ chitic ala de vrea sa scoata tara din UE si NATO. bre gpatrumedia
      .că ai numa’ auristi rusnaci şâ chitici şâ lejionarii lu’ tirziu p-aci
      .no ăsti gata şâ tu gpatrumedia .ai încheput pă mana lor şâ joci cum zâce secuoaritățâle lu’iohannis ş-a lu’ putin ca-s p-o mana
      .haha
      .te-ai lins pă bot dă democrațîie .aşe să zâce pă la noi cand ț-o bagat aia un căluş in gura

    • Sifon, nu știu cum să-ți spun dar mie mi se cam rupe de UE și NATO.

  2. Ar fi bine , dar nu cred ca e posibil atat timp cat psd conduce romania cu procente f multe .

    • Băi leftoid, tu tot mintea unui copil de 16 ani o ai. Ar trebui să reducem vârsta de vot la 10 ani să decidă copiii soarta țării.

  3. Eu cer sa fie dat dreptul de vot si femeilor, homosexualilor, africanilor si chiar altor etnici negri de culoare.

  4. clar – si retragerea dreptului de vot la persoanele peste varsta medie de mortaliate(60 de ani) – romania este o tara condusa de alesii pensionarilor

  5. Prima oara cand in Romania au coalizat talharii, coruptii, studentii si profesorii.

  6. Da.
    Este exceptional!
    Generatia copy& paste sa mearga la vot!
    🤣🤣
    Pana la varsta lor nici nu au invatat despre democratie nimic, nu au maturitatea desemnarii si in cel mai rau caz se bagatelizeaza acest proces democratic.
    Si apoi un simplu exercitiu de imaginatie:
    Cam ce discutii au loc in scoli in perioada alegerilor?
    Poate ca nu ati mai fost demult printr-o scoala!
    Sau nu ati circulat cu autobuzul plin cu elevi care stau pe scaun si batrânicile in picioare!
    Permis de conducere si participarea la vot !
    Da, e extraordinar!
    Sa voteze mucoşii daca parintii lor stau la tv!

  7. Este foarte bine daca se face asta . Eu unul as decide concomitent si vot obligatoriu pentru un mandat de patru ani . Responsabilizarea politicului din Romania nu se poate face prin obtinerea unui procent de 30 de puncte din 30 de puncte prezenta la vot .

    • Bai gica atat te duce pe dine devla: un drept nu potate deveni legal o obligatie dar poti folosi parghii eonomice si altele dar nu prin lege dragalasilor !

  8. Cum spune marele politolog pof Parvulescu :asta este doar asa de antrenament pana la 21 de ani cat este varsta in USA. eocamdta in E doar Austria ae 16 ani si se pare ca si Italia orste asa ceva. Este pentru antrenament ca astia inca joaca bambilici. 🙂 Eu as mari-o la 21 ani.

  9. AUR si USR vor fi partidele care vor beneficia cel mai mult

  10. Un adolescent de 16 ani trăiește in imensa majoritate a cazurilor in sanul familiei.
    Nu muncește, nu știe cu adevarat ce e viața, e ușor influențabil si nu neapărat in bine.
    Idee proastă, dimpotrivă: ar trebui mărită varsta de vot la 21 ani.

    • Cea mai corecta opinie aici!
      Chiar nu-i intereseaza!
      La 21 unii sunt maturi!
      Evident ca sunt politicieni care conduc la Romanica si au luat bac-ul la 40!
      Dar trebuie modificat la Constitutie – 21!

  11. Varsta letala, pardon legala pentru vot sa fie egala cu cea la care se incepe educatia sexuala. Propun sa fim si mai inclusivisti si sa poata vota si persoanele fara discernamant.

  12. Mi se pare o discriminare, de ce nu de la 8 ani (teoretic la virsta aia stiu cu totii sa scrie si sa citeasca)?

  13. Desigur că elevii vor vrea totdeauna mai multe drepturi. Dar să judecăm la rece: majoritatea din ei la 16 ani nu știu mare lucru, nu cunosc partidele politice, multi nu știu macar cine este prim ministru. Dacă cineva le va da niste promisiuni goale cu „drepturi mai mari pentru tineri, valori europene, etc”, pe acela îl vor vota. Legea este cerută pentru Usr, partidul foștilor securiști. Sper sa nu treacă.

  14. asta mai lipsea, sa voteze generatia tiktok

  15. Generatia ‘Facebook’, influențabilă cu câteva titluri de articol.
    Pare a fi o știre legată de zvonurile că se dorește modificarea Constituției. Au nevoie de masă de votanți ușor manipulabili pentru a introduce în Constituție aberațiile pe care și le doresc.

  16. Nicio valoare nu au niste ONGuri care nu reprezinta nici 10% din segmentul respectiv. Prosteala si manipularea cu ONGurile numai tine.

  17. Drept de vot=carnet de conducere auto=21 de ani!!!

  18. La alegerile urmatoare pe primele locuri din liste vor candida aceleasi personaje, iar votul tinerilor nu schimba situatia, fiindca voteaza de fapt liste intocmite de partide. Miza pt personajele respective, candidatii privilegiati ai partidelor, este sa apuce sa obtina urmatorul mandat, obiectivele lor fiind financiare si sa castige timp , sa ramana in continuare in politica si sa duca o viata la standarde de lux, ei si familiile lor, in Capitala , sau , si mai bine, in afara, nu pe cont propriu, ci ca reprezentanti politici. Pana cand se dumiresc tinerii sau ceilalti mai putin tineri , aceiasi politicienii abonati la mandate fara numar(parlamentari, primari, europarlamentari,ministri, diversi consilieri, functionari din administratie etc) candideaza la orice se iveste , uneori cu familia(unul parlamentar sau europarlamentar, altul primar; copiii consilieri ai altor parlamentari sau europarlamentari etc) si trec dintr-o functie in alta sau obtin alte posturi confortabile cand nu mai pot ramane in politica.