G4Media.ro

Organizațiile anti-trafic de persoane: „Carențe grave în Mecanismul de recunoaștere și protecție…

Sursa foto: Pixabay

Organizațiile anti-trafic de persoane: „Carențe grave în Mecanismul de recunoaștere și protecție a victimelor traficului de persoane, în forma adoptată de Guvern”

Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” (STOP – AT) trage un semnal de alarmă privind forma în care a fost adoptat marți, 31 ianuarie, de către Guvernul României Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane, potrivit unui comunicat de presă elaborat prin acest proiect. 

Mecanismul a fost aprobat prin HG, documentul fiind criticat de societatea civilă din cauza suprapunerii de competențe și incoerenței procedurilor de referire a victimelor minore, ceea ce va face acest mecanism ineficient și nu va putea asigura recunoașterea și protecția reală a victimelor.

Comunicatul integral poate fi consultat aici.

„Sunt o serie de probleme grave cu privire la forma în care a fost adoptat acest Mecanism crucial pentru recunoașterea și protecția victimelor. În principal, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care nu este o instituție independentă așa cum solicită organismele internaționale de mulți ani, ci una subordonată Ministerului de Interne, a primit competențe similare instituțiilor independente din alte țări. De exemplu, competențe precum notificarea tuturor cazurilor către ANITP ar putea afecta investigațiile făcute de DIICOT, iar unele competențe primite de ANITP ar trebui sa revină, într-un sistem eficient, ANPDCA. În al doilea rând, nu a fost elaborat un mecanism separat pentru copii sau proceduri clare și competențe ușor de implementat și urmărit pentru victimele minore”, a spus Silvia Tăbușcă, președinte al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER).

„Precizăm că în marea sa majoritate Consiliul Economic și Social a oferit aviz negativ. De asemenea, reprezentantul sindicatelor polițiștilor din România a solicitat, alături de reprezentanți ai societății civile, un aviz negativ. Cu toate acestea, Guvernul a decis adoptarea Mecanismului în forma inițială, fără amendamente, ceea ce face ca recunoașterea și protecția victimelor să fie un proces centralizat la nivelul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP). 

ANITP, în ultimii 10 ani, a recunoscut un număr foarte mic de victime, între 30% și 50% din numărul victimelor cetățeni români raportați anual de Comisia Europeană. 

Reamintim că la finalul lunii noiembrie OSCE a lansat la București Ghidul pentru elaborarea Mecanismelor Naționale de Referire care promovează noi standarde internaționale referitoare la procedurile de identificare și protecție, sprijin individual și acces la servicii, incluziune socială, justiție și despăgubiri pentru victimele traficului de persoane.

Mecanismul Național de Referire (MNR) este un cadru național de cooperare prin care autoritățile competente își îndeplinesc obligațiile de a proteja și promova drepturile victimelor traficului de persoane și își coordonează eforturile într-un parteneriat strategic cu sectorul privat, organizații ale societății civile și lideri din rândul supraviețuitorilor traficului de persoane”, se mai arată în comunicatul citat.

Reprezentanții consorțiului STOP – AT au subliniat și în comunicatul din luna noiembrie necesitatea dezvoltării unui mecanism specializat pentru referirea minorilor, în conformitate cu recomandările OSCE. 

__________________ 

Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Proiect derulat de Asociația Valoare Plus în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, G4Media, Asociația Cultural Socială Economică Christiana, Freedom House România și Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea nivelului de eficiență în implementarea politicilor antitrafic prin activități de educare, monitorizare, advocacy si watchdog.

Pentru mai multe informații despre proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”, accesați www.stopat.ecler.org.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează