G4Media.ro

Organizaţii de mediu solicită comisie parlamentară de anchetă pentru analizarea activităţii lui…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Organizaţii de mediu solicită comisie parlamentară de anchetă pentru analizarea activităţii lui Tanczos Barna la Ministerul Mediului. Îl acuză că a blocat planul pentru conservarea populației de urs

Organizaţia Agent Green şi Coaliţia pentru Drepturile Animalelor solicită Parlamentului crearea unei Comisii de anchetă parlamentară pentru a analiza activitatea fostului ministru al Mediului, Barna Tanczos, despre care afirmă că „a blocat aplicarea Planului Naţional pentru Conservarea Populaţiei de Urs”, relatează Agerpres.

„Presupun că Tanczos Barna este dezamăgit că Academia Română nu i-a validat cota de vânătoare cât a fost ministru, iar acum că a rămas doar parlamentar este mânat să dea o lege care să ocolească mediul ştiinţific în caz că nu va reuşi să îl corupă sau intimideze. Proiectul lui de lege este unul care arată nu doar disperare, dar şi obiectivul său principal în politica centrală, obsesia pentru deschiderea vânătorii de trofee la urs. Mai presupun că nu toţi parlamentarii sunt vânători şi că se vor găsi cel puţin 50 din două grupuri parlamentare să ancheteze activitatea lui Barna pe care o consider criminală. Dacă Parlamentul nu va reacţiona atunci vom da ministerul în judecată pentru neaplicarea Planului şi îl vom denunţa pe Barna la DNA căci tot sângele vărsat al urşilor, oamenilor şi animalelor de ogradă este pe mâinile lui”, a declarat, într-un comunicat de presă, Gabriel Păun, preşedinte Agent Green şi reprezentant al Coaliţiei pentru Drepturile Animalelor.

Potrivit organizaţiilor semnatare a iniţiativei, Ministerul Mediului a aprobat, în iulie 2018, Planul Naţional pentru Conservarea Populaţiei de Urs sub conducerea Graţielei Gavrilescu.

„Atât doamna Gavrilescu, cât şi Costel Alexe, ministrul succesor, au făcut paşi însemnaţi pentru aplicarea Planului, dar Tanczos Barna l-a blocat complet pe durata mandatului său de ministru (decembrie 2020 – iunie 2023). Conflictul om-urs a luat amploare şi a atins apogeul exact pe mandatul lui Barna. În acest context, Coaliţia şi asociaţiile pentru protecţia animalelor dezaprobă actualul demers al senatorului Tanczos Barna din Parlamentul României de promovarea legii care ar urma să reintroducă vânătoarea de trofee la urs. Proiectul legislativ va fi dezbătut marţi 26 septembrie în Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, iar şedinţa este una ilegală, deoarece societatea civilă nu a fost inclusă în invitaţie, deşi singurii specialişti cu studii doctorale şi post-doctorale pe tema „ursul brun” provin din ONG-uri. Coaliţia consideră că proiectul de lege trebuie stopat şi în schimb să se iniţieze anchetă parlamentară pe tema efectelor negative asupra urşilor şi oamenilor care au decurs din activitatea lui Tanczos Barna”, se menţionează în comunicatul citat.

Planul Naţional care prevede măsuri de coexistenţă include şi Programul „Coexistenţă”, care ar fi urmat să fie finanţat prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM), şi cuprinde sprijin direct pentru fermieri în vederea dotării cu mijloace de protecţie împotriva urşilor.

Pe lista obligaţiile asumate de Ministerul Mediului, publicate în Monitorul Oficial 549 bis din 2 iulie 2018, se află: asigurarea datelor de încredere ca suport ştiinţific în procesul decizional; menţinerea unei populaţii de urs stabile; protejarea habitatelor naturale specifice şi a calităţii acestora; menţinerea comportamentului natural şi evitarea habituării/condiţionării exemplarelor de urs; prevenirea şi reducerea conflictelor; asigurarea conectivităţii ecologice în aria de distribuţie a speciei la nivel naţional şi regional; informarea şi conştientizarea populaţiei locale; implicarea factorilor interesaţi în luarea deciziilor; îmbunătăţirea legislaţiei şi asigurarea implementării şi respectării prevederilor legale; integrarea măsurilor de conservare a populaţiei de urs în alte sectoare de activitate; creşterea capacităţii instituţionale şi cooperării autorităţilor/instituţiilor responsabile.

„Am intuit obiectivul lui Tanczos Barna şi de aceea am investigat şi publicat cazul ursului Arthur, ucis de un prinţ de Liechtenstein, deşi vânătoarea de trofee era ilegală. Acel caz a arătat adevărata faţă a lui Barna şi tot ce a urmat arată că acesta avea un plan bine pus la punct. Nu doar că a blocat Planul pe care avea obligaţia să îl aplice, dar a devenit instigatorul numărul 1 la persecutarea ursului brun, iar situaţia a devenit una de isterie generală care a scos la lumină lipsa de educaţie a publicului şi de pregătire a autorităţilor. Oamenii dintre Carpaţi, Dunăre şi Marea Neagră au coexistat cu ursul vreme de milenii, dar numai pe mandatul lui Barna situaţia a scăpat complet de sub control”, susţine Păun.

În context, Agent Green şi Coaliţia pentru Drepturile Animalelor solicită Parlamentului României să iniţieze Comisie de anchetă asupra activităţii lui Barna Tanczos, iar Ministerului Mediului să actualizeze şi să aplice de urgenţă Planul Naţional pentru Conservarea Populaţiei de Urs, precum şi să anuleze Ordinul nr. 2183/2023 pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun.

Vineri, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat că va depune un proiect de lege menit să reglementeze, ca o măsură tranzitorie, controlarea fenomenului de extindere a habitatelor de urs brun, respectiv reintroducerea vânătorii pe baza unei cote stabilite în baza studiilor efectuate de institutele de cercetare şi universităţile din România.

Fostul ministru al Mediului vrea ca proiectul de lege să aibă susţinerea tuturor grupurilor parlamentare şi, de aceea, acesta va fi depus în cursul acestei săptămâni la Parlament, după ce va avea peste o sută de semnături de la toate partidele.

„Am început strângerea semnăturilor pentru acel proiect de lege prin care propunem introducerea unor măsuri ferme de control al populaţiei de urşi bruni în România pe baza studiilor efectuate de institutele de cercetare şi universităţile din România. De asemenea, avem deja câteva date din studiul de evaluare genetică a populaţiei de urşi bruni din România. Strângerea de semnături înseamnă o susţinere în Parlament a acestei iniţiative. Desigur, primele semnături vin de la grupul UDMR, pentru că este o iniţiativă a noastră, a grupului UDMR, dar alte zeci de semnături au apărut alături de acestea pentru că şi celelalte partide văd cât de gravă este această problemă şi reprezentanţii celorlalte partide văd că este nevoie de o intervenţie bazată pe studii ştiinţifice, dar ferme pentru a proteja viaţa umană şi pentru a avea un control ştiinţific bazat pe studii asupra populaţiei de urşi bruni din România”, a declarat Tanczos, pentru Agerpres.

Proiectul care va fi depus la Parlament prevede reintroducerea vânătorii, pe baza unor cote stabilite în urma unor studii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. nó, mit cinalz, bánczos ?

  2. As interzice toate ONG urile!

  3. Hai ca-n tara asta le-am rezolvat pe toate! Ramasesem sa rezolvam „conservarea” ursilor si sa „luptam” impotriva persecutarii lor?!? Controlul numarului de ursi in corelatie directa cu suprafata de paduri existenta este musai si n-are a face cu „conservarea” lor, ca nu si-a pus nimeni in gand sa-i extermine! Auzi la ei „plan national pentru conservarea …”, dar un „plan national pentru ocrotirea batranilor singuri” nu s-ar putea? Pana la urma, cum si de unde au atatia bani ONG-urile astea? P.S. Pana una alta, bag seama ca ursii se cam „autoconserva” fara sprijin ong-ist in lipsa unei baze legale de control strict al numarului lor.