G4Media.ro

Ordonanța de urgență privind anticipatele a fost publicată în Monitorul Oficial: Românii…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ordonanța de urgență privind anticipatele a fost publicată în Monitorul Oficial: Românii vor putea vota la orice secție din țară sau străinătate, numărul parlamentarilor de diaspora a fost dublat, alegătorii din afara granițelor au la dispoziție trei zile să meargă la urne

Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Orban în ultima ședință de dinaintea demiterii a fost publicată vineri pe site-ul Senatului și, ulterior, în Monitorul Oficial, actul normativ prevăzând că cetățenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secție din țară sau străinătate, iar românii din afara granițelor vor avea la dispoziție trei zile pentru a merge la urne. De asemenea, numărul parlamentarilor de diaspora a fost majorat de la 6 la 12.

G4Media.ro a anunțat în exclusivitate, citând surse guvernamentale, principalele prevederi ale ordonanței, încă în ziua adoptării sale în ședința de guvern.

Pentru a intra în vigoare, o ordonanță de urgență trebuie să îneplinească două condiții: să fie înregistrată la Parlament și să fie publicată în Monitorul oficial. Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că actul normativ urmează să fie publicat în cursul zilei de azi.

Principalele prevederi:

  • Dublarea numărului parlamentarilor de diaspora:
    • La articolul 5, alineatui (7) se modifica și va avea următorul cuprins: „(7) In cazul alegerilor parlamentare anticipate, numarul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pentru fiecare circumscriplie in parte, este cel prevazut in anexa nr. 1.”
  • Trei zile pentru românii din diaspora pentru a merge le urne:
    • La articolul 6, alineatui (1) se modifica și va avea urmatorul cuprins: „(1) Votarea in lara se desfasoara intr-o singura zi, care poate fi numai duminica. In strainatate, votarea se desfa§oara și pe parcursul zilelor de vineri și sambata imediat anterioare datei votarii.”
    • La articolul 6, dupa alineatui (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^) cu urmatorul cuprins: „(1*) In strainatate, in ziua de vineri, votarea incepe la ora locala 12,00 și se incheie la ora locala 21,00, iar in ziua de sambata, votarea se deschide la ora locala 7,00 și se incheie la ora locala 21,00.”
  • Reducerea termenelor pentru ca anticipatele să poată avea loc mai devreme:
    • 6^ – (1) Alegerile parlamentare anticipate se desfasoara in cadrul perioadei de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului, prevazuta de art. 63 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
    • (2) In cel mult 5 zile de la data dizolvarii Parlamentului, Guvemul stabile§te, prin hotarare, la propunerea Autoritalii Electorale Permanente, data votarii, calendarul operaliunilor electorale, cheltuielile si masurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor parlamentare anticipate.
    • (3) In cel mult 5 zile de la data dizolvarii Parlamentului, Guvemul aloca, prin hotarare, fondurile necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor parlamentare anticipate din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvemului.
    • (4) In cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfasurarii acestora se stabileste cu cel putin 50 de zile inaintea votarii. In acest caz, termenele prevazute de prezenta lege, cu exceptia celor de 24 de ore §i a celor care se refera expres la alegerile I parlamentare anticipate, se reduc la jumatate. Daca din operatiunea de reducere la jumatate a termenelor rezulta fractiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac in plus; fractiunile mai mici de 12 ore nu se iau in calcul.
      (5) In cazul alegerilor parlamentare anticipate, campania electorala incepe in ziua urmatoare celei in care se constata ramanerea defmitiva a candidaturilor si se incheie cu 24 de ore inainte de momentul inceperii votarii.”
  • Românii pot vota la orice secție din țară sau străinătate:
    • 84. – (1) Alegatorul voteaza la una dintre urmatoarele sectii de votare:
      a) in cazul in care se afla in unitatea administrativ-teritoriala sau sectorul municipiului Bucuresti unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota numai la sectia de votare la care este arondat conform domiciliului sau resedintei, dupa caz;
    • b) in cazul in care se afla in alta unitate administrativ-teritoriala sau subdiviziune administrativ-teritoriala decat cea unde i§i are domiciliul, poate vota la orice sectie de votare;
    • c) in cazul in care se afla in strainatate, poate vota la orice sectie de votare organizata in strainatate;
    • d) in cazul in care are domiciliul in strainatate, iar in ziua votarii se afla in tara, poate vota la orice sectie de votare organizata in tara;
    • (3) Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca:
    • a) persoana care s-a prezentat la vot nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv;
    • b) persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
    • c).alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la sectia de votare respect!va;
    • d) alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la alta sectie de votare;
    • e) alegatorul care s-a prezentat la vot este omis din listele electorate permanente;
    • f) alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin;
    • g) alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca a votat prin corespondenta, votul prin corespondenta transmis de acesta fiind receptionat de biroul electoral competent.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Deci eu de la Cuca Măcăii unde pot sa votez? Că la mine-n sat nu mai e nimic de furat.

    • Te sui în căruță și mergi in comună la vot. Nu ești că ăla in străinătate care trebuie să meargă 500km până la secția de vot

    • Pamflet
      Parca ziceau ca nu vine nimeni in invatamant si ca medicii nu vor sa profeseze in romania, de asta le mareste salariile.
      Adevarul e ca si in invatamant si in sistemul de sanatate angajarile se fac doar pe mita si relatii.
      Dovada e acest caz

    • Dupa 2 concursuri esuate o vecina a dat spaga la Elias si…a luat examenul…asistenta medicala cu start 3500 de lei net dupa ce a lucrat la privat pe 2100 de lei doi ani pe acelasi post…deci se poate :))

    • Ion din balon, ce partid a pus managerul la elias?

    • Stăpânii lui de la mafia PRO-PSD-ALDE.

  2. Tot ce fac galbejitii portocalii se va intoarce impotriva lor ca de obicei :))

  3. Exact ce lipsea: mai mulți parlamentari

    • @Bad@ E dureros al naibii ca sa se ocupa cineva si de diaspora in Parlament. Chuiar sunt prea multi parlamentari. Sa mai plece din pesedei si anumite minoritati, care au parlamentari drept degeaba, doar ca sa voteze cu PSD.

    • LOSER-ul este un postac pedeserast căruia nu-i ”lipsește” deloc că sunt ” mai multi parlamentari” din moment ce asta e manevra de 30 de ani a mafiei PRO-PSD-ALDE care a nesocoti cu nesimțire ce au hotărât oamenii la referendum.

  4. Bravo!
    Ati ajuns si voi sa alergati dupa click-uri.
    Inselati lumea.Asta e un titlu corect?
    Foame mare!

  5. Matei Alexandru. Mie sa imi spui cand va fi pubicata in Monitorul Oficial. Titlul induce in eroare, domnule „ziarist”.

  6. poate cineva clarifica… un brasovean care voteaza in Bucuresti, voteaza pentru lista de Brasov sau cea de Bucuresti?

  7. Si uite asa vor disparea scaturinele de mizerii diversioniste: secta Pro-Iuda racolatorul, butaforica alde, Fosa lui Meleskkanu s.a. partide-meteorit.

  8. Pentru ce există parlamentari aleși sa reprezinte românii de peste hotare? Ce fac ei exact, unde au birouri parlamentare, cum se justifică cheltuielile enorme cu aceste sugative? Dacă s-a dublat numărul sugativelor astea, a scăzut corespunzător numărul sugativelor ce reprezintă românii din tara?

    La o populație in scădere continuă, numărul imbuibatilor din parlament crește. Ce s-a întâmplat cu parlament de 300 de lepre? PNL crede ca ma duc să votez cu ei și de-aia au dublat numarul? Băi sugativelor, mai bine creșteri numărul de locuri in pușcării, că acolo va cazați!

  9. Dați-vă pe spate, cel mai liberal partid ce „se există” în România, talonat îndeaproape de cel mai cinstit partid ce „se există” în România, au dat liber la furt electoral generalizat și la deformarea procesului electoral pentru legislativul țării. Brava lor !

  10. cu ordonanta asta daca exista au scos UDMR din parlament…

  11. Pica si asta imediat in Parlament.

  12. Aha!, vor zice vigilenții: ăsta e blat între PNL și USR!

    Ce nu înțeleg justițiarii de carton și postacii e că în politică interesele partidelor rivale pot coincide. Că așa e în politică. Nu e niciun „blat” nici cu USR, nici cu PSD. E doar politică. Iar liberalii o fac foarte bine.