G4Media.ro

Orban: Suntem într-un moment de cumpănă. Putem să oprim creșterea numărului de…

Ludovic Orban in sedinta de Guvern / Foto: Captura Facebook

Orban: Suntem într-un moment de cumpănă. Putem să oprim creșterea numărului de cazuri, prin mobilizarea tuturor instituțiilor / Premierul cere controale „fără milă” și amenzi drastice pentru nerespectarea măsurilor de protecție și a restricțiilor

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că „suntem într-un moment de cumpănă” și a susținut că poate fi oprită creșterea numărului de cazuri de Covid, prin mobilizarea tuturor instituțiilor. Premierul a cerut controale „fără milă” și amenzi drastice pentru nerespectarea măsurilor de protecție și  a restricțiilor.

Principalele declarații ale premierului:

Avem Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Ieri am avut reuniunea CNSU prin care am hotărât să propunem Guvernului prelungirea cu încă 30 de zile și să completăm cu câteva măsuri suplimentare care au fost prezentate deja.

În principal, se instituie obligativitatea portului măștii în anumite categorii de spații aglomerate – stații de autobuz, peroane, tărguri, oboare – pentru o incidență între 1,5 și 3 la mie, iar în localitățile în care se depășește indicele de 3 la mie, CNSU propune instituirea obligativității în toate spațiile deschise, ca o măsură de protecție suplimentară pentru cetățeni.

Am avut consultări cu reprezentanți ai industriilor creative, ai instituțiilor de cultură și cu reprezentanții Horeca, în urma cărora am luat decizia de a schimba reglementarea privind modul de funcționare a teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor, utilizând un sistem similar cu ce al al școlilor.

Ieri a fost o dezbatere pe media. Aici, domnul ministru al Sănătății, și dumneavoastră, și domnul ministru Vela și eu am declarat public că numărul persoanelor dintr-o localitate în baza căruia se decide indicele este cel de la Evidența populației. Se știe că săptămânal, în ziua de luni se actualizează, pe baza datelor de la Evidența populației, numărul de cetățeni dintr-o localitate. De ce trebuie ținut cont de acest indice? Pentru că acesta este cel mai aproape de realitate, pentru că Evidenția populației știe clar cine are buletin, domiciliu și cine are rezidență în localitatea respectivă. Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre. Am decis împreună cu Ministerul de Interne să înscriem foarte clar acest lucru în anexa la Hotărârea de Guvern, să se știe limpede că incidele se calculează raportat la populația care este actualizată săptămânal cu datele de la Evidența populației.

Suntem într-un moment de cumpănă, de inflexiune. Putem să oprim creșterea numărului de cazuri, dar ca să atingem acest obiectiv, va trebui ca toate institutiile implicate în prevenție, în asigurarea măsurilor, informarea cetățenilor să fie mobilizate la maxim și să direcționăm toate acțiunile și controalele către zonele unde rata de răspândire e mai mare și există risc de răspândire mai mare.

Pe analizele făcute de Ministerul Sănătății, cele mai multe persoane s-au infectat de la evenimente private și de aceea CNSU propune să nu se mai permită organizarea de evenimente private. Din raportările MAI a rezultat clar că nu s-au respectat normele. Au fost identificate nunți de 200, 300, 500 de persoane care au încălcat drastic și lucrul ăsta s-a și văzut. În analiza zonelor de transmitere a virusului, aceste evenimente private sunt pe primul loc.

Dl ministru Bode și Ministerul de Interne, transportul urban în interiorul orașelor mari pe baza evaluărilor pe care le-am făcut e asigurat în condiții mai bune (…) Sunt companii care ca să-și maximizeze profitul transportă peste limită și nu se implică în respectarea normelor de sănătate. Acolo am avut cazuri generate nu la locul de muncă. E clar că infectarea s-a produs pe parcursul transportului.

O atenție specială transportului elevilor. Aici trebuie date amenzi drastice acolo unde constatați încălcarea regulilor. Nu putem accepta ca firme care trebuie să aibă responsabilitatea respectării sănătății copiilor să încalce cu nerușinare niște norme elementare. Aici, domnul ministru Vela, fără milă și controale la maxim. Nu e normal să înghesui copii în mijloace de transport cu adulți care nu respectă regulile. Sunt condiții elementare care trebuie respectate. (…) Să se retragă licența acolo unde sunt încălcate regulile.

Ministerul Sănătății, dl ministru Tătaru, în continuare urmărim obiective clare: creșterea capacității de testare, să nu existe niciun blocaj. Trebuie nuanțată recomandarea ca să nu apeleze toți cei care nu au simptome la 112. Trebuie o soluție prin creșterea capacității de răspuns a DSP. Faceți parteneriat inclusiv cu firme private de call-center.

Anchetele epidemiologice. Am înțeles că ați avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie. Așteptăm rezultatele.

Capacitatea de a evalua starea de sănătate. Cine n-are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să meargă la spital. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care n-au nevoie de îngrijire spitalicească. Evident, creșterea capacității de tratare în ATI și o mai serioasă aplicare a acelor zone intermediare. Numărul de pacienți din ATI e mai mare decât cei în ventilație mecanică. Trebuie să se prevadă o zonă intermediară pentru ca nicio persoană care are nevoie de ventilare mecanică să nu rămână fără. Comunicați permanent cu DSP, managerii de spitale, șefii ATI. Trebuie să pregătim creșterea graduală a capacității pentru a face față oricărei situații.

Foto: Captura Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Sa-l roage cineva pe Papa Francisc sa-l sune pe superfericitul Daniel: s-o lase mai moale cu procesiunile…
    Poate de parerea lui tine cont.

    • Sa il roage cineva pe nefericitul Lucovid sa creeze un sistem in care oameni care vor sa se autoizoleze sa poata sa faca asta. S-ar putea crea un catralion de locuri de munca in tara, fara diploma de oceanograf si fara studii de fezabilitate. Sa testam nou nascuti e risipa de bani. Sa dam vina pe aia care au deschis un bar dupa ora 22 pe o raza de 100 de metri in jurul scolilor e doar spalare pe maini.

    • Mai dacia1100, daca vrei sa te autoizolezi nu te opreste nimeni.
      Vrei sa-ti faca orban schit?
      Cu moaste la congelator la indemana sa ai ce linge cand vrei sa te reculegi…?
      Eu vad ca autoizolarea e ultima dumitale grija.

    • Eu nu vreau sa ma autoizolez. Dar poate sunt batrani sau purtatori care ar vrea, dar trebuie sa se duca ba la munca, ba la piata.

      Era de asteptat ca iubitorii „guvernului meu” sa nu fie interesati de batrani sau purtatori. Daca mor astia, pe langa „Noua casa”, la care inca nu putem ajunge cu totii, o sa economisim suficient cat sa introducem si programul „A opta casa”. Si dupa aia, pas cu pas, sapte case, a opta casa, a noua casa, tedreaq de sarak.

  2. Am impresia oribila ca s-ar putea sa facem mai mult rau aceste masuri — si ma refer in mod precis la urmatorul lucru:
    Trebuie facuta o distinctie absolut clara (din toate punctele de vedere, de la detectare pana la actiune) intre persoanele vulnerabile (in functie de factorii de risc: varsta, comorbiditati, sex) si restul. Caci virusul trebuie oprit sa ajunga la persoanele vulnerabile, dar NU trebuie oprit (ci din contra) sa ajunga la restul.

    De ce?
    Pandemia nu se va sfarsi pana nu atingem pragul de immunitate de grup (sau de turma daca preferati). Cu cat il atingem mai repede, cu atat mai putin oameni vulnerabili vor fi infectati si deci cu atat mai putini oameni vor muri. Iar pentru a-l atinge cat mai repede trebuie ca restul (cei nevulnerabili) sa fie infectati cat mai repede. Evident, in acest timp, trebuie masuri de izolare a celor vulnerabili in raport cu restul lumii (si de sprijin, pentru ca si acestia sa-si poata continua viata cat de cat aproape de normal). Evident ASTA este dificultatea: masurile de (identifocare si) separare a celor vulnerabili – ergo, acolo trebuie orientate resursele.

    Altfel, asa cum vad ca incepem sa facem iar „la calup” ne vom incuia singuri intr-un cerc vicios in care foarte multi oameni vor muri desi moartea lor ar fi fost evitabila. Nu avem timp sa asteptam vaccinurile – acestea vor ajunge prea tarziu si vor reprezenta prea putin pentru ca este aceasta pandemie.

    In plus, masurile in calup distrug si societatea, creaza si alte boli si distrug si economia, ceea ce va face distruge resursele de interventie — adica vom fi in colaps total.

    Nu stiu cum sa fac sa ma fac ascultat, pentru ca deciziile se iau de politicieni care nu asculta decat de medici care NU INTELEG BIOLOGIA PANDEMIEI de COVID-19.

    • @Ioane,
      Imunitatea de „turmă” presupune infectarea a cca 60% din populație, deci cca 10 milioane de românași. Daca punem la socoteală o mortalitate de 3% ajungem la un nr de cca 300.000 de morți și nu văd cum cineva, oricine, și-ar putea asuma o asemenea responsabilitate și să rămână la final intreg la minte.
      PS. Singura soluție e să-l ducem cu vorba pe Coviduț19 până la apariția vaccinului, altfel…D-zeu cu mila…

    • Ioan, incearca sa nu te panichezi.
      Daca te concentrezi pe sesizarea propriei simptomatologii vei fi in masura sa apelezi 112 cand intradevar vei fi infectat.
      Deocamdata cu totii suntem vulnerabili intro anumita masura.

    • N-ai cum sa te faci ascultat, oamenii rationali sint minoritari.

    • La acest virus imunitatea este de maxim 3 luni dupa vindecare, deci nu este imunitate de turma la covid.
      PROSTIA de turma insa FUNCTIONEAZA.
      Avem radar de scoala, cum ne bip-bip punem masca, cum nu mai bip, o scoatem, dar cand intram la noi in bloc nu bip-bip, trecem unii pe langa altii pe scara blocului, urcam inghesuiti in lift…

    • S-ar putea sa aveti dreptate (sa zicem, statistic) numai ca premiza din fraza de inceput este cam utopica: separarea categoriilor de risc este o munca de Sisif, iar cea mai mica nesincronizare sau manevra nereusita pentru realizarea separarii poate duce la o catastrofa.
      In plus, delimitarea categoriilor de risc nu este chiar asa de clara, matematica.
      Victime din categoriile „fara risc” au fost destul de multe…
      Chiar s-a pus problema la inceput iar discutiile s-au dus in zona de „gheto-izare” .
      Nu-i totul ca-n carte. Cand ai de-a face cu mai mult de doi oameni intr-o discutie, totul trebuie luat cu tolerante.

    • @Scara: „Daca punem la socoteală o mortalitate de 3%”. Dar de ce doar 3%, pune 100% ca doar nu dai de la tine.

    • @Inapasevedeinvers,
      Este singura cale logica. Am spus-o deja, separarea este grea, dar nu este de ales. Mai departe, nu este nevoie sa fie perfecta intotdeauna – important este sa se reduca drastic interactiunea dintre vulnerabili si restul (*) si ca cei vulnerabili sa beneficieze de focus prioritizat astfel incat sa se intervina la cele mai mici semne de contaminare posibila a celor vulnerabili. In plus, acestia nu trebuie tinuti toti la un loc (Doamne fereste!) deci nu este vorba de ghetoizare etc. Ci, masurile preventive: minimizarea contactelor, igiena, masca, etc trebuie recomandate / impuse (in functie de context) anume aceste categorii – plus masuri de suport: ajutor logistic (pt cumparaturi, pt probleme administrative, etc) si pregatirea resurselor medicale in functie de situatia locala.

      Asa cum intr-un organism sistemele circulator, respirator si digestiv sunt separate anatomic pentru a putea functiona, si interactioneaza doar in anumite organe / locatii si in rest nu se amesteca, asa trebuie sa ne organizam interactiunile sociale.

      NU este alta solutie. Iar estimarea ca ar fi utopica nu ne ajuta cu nimic. Este utopica daca abandonam sau facem lucrurile gresit.

    • @Scara.
      Nu, estimarea de 60-70% este atunci cand NU se tine cont de heterogenitatea populatiei. Daca se tine cont, pragul este undeva intre 10 si 40%, estimarea de 40% fiind iar una in care se tine cont PARTIAL de heterogenitate.
      Pe urma, oricare ar fi procentul, ala este — nu este alta solutie. Chiar si daca nu-l stim exact, trebuie sa ajungem la el cat mai repede. Virusul nu poate fi oprit, cel mult poate fi partial incetinit, si cu cat dureaza mai mult pana atingem pragul de immunitate de grup, cut atat societatea va fi mai distrusa de restrictii — ceea ce submineaza (sau arunca in aer mai degraba) rezilienta (adica ne vom trezi fara resurse, fara reguli, fara oridine sociala, si cu multa frica, violenta si distrugere).

    • @unu
      Cu siguranta prostia functioneaza la tine. In mod evident esti ignorant in materie si ai citit undeva informatia cu 3 luni dar nu o intelegi. Imunitatea este un fenomen complex. Majoritatea celor infectati nu dezvolta symptome sau doar foarte putin, si dintre astia, majoritatea se vindeca: DATORITA IMUNITATII. Si aia nu dureaza 3 luni, dureaza pe termen nelimitat. Cei care fac variante grave ale bolii au distemul imunitar au sistemul imunitar dezechilibrat / compromis si au nevoie de interventii de suport. Ce dureaza 3 luni — este vorba de studii asupra unor COMPONENTE ale imunitatii. Si chiar si acolo, dupa 3 luni nu inseamna ca fac din nou boala daca se infecteaza – sistemul imunitar va reactiona mai rapid si mai eficient, va produce din nou componenta aia masurata dar mai eficient.

    • @Ioan
      Probabil nu am fost destul de explicit desi vada ca nici scurt nu am fost.
      Separarea perfecta e imposibila – daca nu se face ca in china cu sudarea usilor blocurilor si armata pe strazi cu munitie de razboi, dar sper ca nu la asta te gandesti.
      Daca nu e perfecta NU E SEPARARE.
      Deci e un scenariu utopic. Insistand sa-l pui in practica cu forta provoci o catastrofa.
      La fel de bine ne putem imagina ca si comunismul ar fi posibil daca am folosi mijloace de convingere suficient de convingatoare 🙂 . Pe unele le-am experimentat deja. Credeam ca nu mai incercam.

  3. Domnul Orban dimpreună cu membrii relevanți ai Executivului condus de el deja frizează ridicolul. De două luni se aude același text. Ce nu acceptă Domniile Lor e că cei care nu respectă regulile nu vor începe să le respecte de-acum înainte (e un fapt simplu de constatat), iar purtarea măștii, distanțarea și igiena personală nu mai pot ține doar ele singure situația sub control. În timp ce măsuri de genul „lucrul la domiciliu unde e posibil” rămân doar la nivel de recomandări, nu sunt aplicate peste tot pe unde ar fi posibil… adică apă de ploaie.
    Odată cu răcirea vremii, slăbirea indicilor UV solari și apariția ploilor virusul are un mediu în care are șanse să reziste mai mult timp pe suprafețe, crescând riscul de infectare accidentală. Chiar și cu reguli de igienă draconice acest risc nu poate fi eliminat.
    Capitala se află, după cum se văd lucrurile, la un pas de lock down. Cu cât va fi amânat mai mult, cu atât situația va necesita unul mai lung, dacă se dorește să fie eficient (dacă nu, facem ca prima dată, îl relaxăm prea devreme pentru a fi eficient).
    Schimbarea cifrelor la care se face raportul numarului de infectați e doar o modalitate de a ne fura singuri căciula.

  4. Ioane, of, ce cauti aici cu ideilea astea ale tale!!! Nu te incadrezi in parametri, sa vezi tu ce ti o iei acuma, asteapta numai un pic😄😄!!
    Ps. Eu te sustin si sustin ideea asta inca din aprilie , mai, dar societatea este f. Polarizata si inchistata asa ca este o lupta in van!

  5. Cum ziceam, Orban e zguduit. Masuri drastice, amenzi, „putem opri …”
    Stai mai nene linistit si fa-ti treaba (cresterea capacitatii la ati, protectia celor in situatie de risc, eventual un tratament eficient daca nu e prea mult), nu poti opri nimic.
    Pentru adeptii gindirii magice, inca o data: epidemia nu se va stinge decit atunci cind virusul va incepe sa aiba dificultati in gasirea gazdelor, adica se va atinge mult si (inconstient si propagandistic) hulita imunitate de grup. Prin boala sau prin vaccinare.

    • Mai există și varianta deprimării virusului prin purtarea măștii de protecție și prin stropirea cu dezinfectanți, alții decât cei bisericești, dar unde-și bagă Dracu’ de la Răsărit coada…

    • Scara, in mod evident nu ai habar de subiectul in discutie. Comentariile tale aici sunt jenant de caraghioțchi – si, ergo, tu esti cel care faci jocul „fratelui” tau de la est de Don.