G4Media.ro

Orban invocă o decizie CCR care obligă la respectarea termenului de cinci…

sursa foto: Facebook

Orban invocă o decizie CCR care obligă la respectarea termenului de cinci zile pentru prezentarea și dezbaterea moțiunii de cenzură / UPDATE Moțiunea a fost trimisă Guvernului

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a prezentat, marți,o decizie din 2010 a Curții Constituționale care obligă Parlmanetul să respecte termenul de cinci zile pentru prezentarea și dezbaterea unei moțiuni de cenzură. Orban a anunțat că astăzi va comunica guvernului moțiunea de cenzură pentru ca ea să poată fi prezentată și dezbătută în plenul Parlamentului.

  • UPDATE 13.24 Moțiunea de cenzură a fost trimisă Guvernului

Orban a citat din motivarea deciziei CCR 1525 din 24 noiembrie 2010, potrivit căreia ”împiedicarea prezentării și refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posiblității opoziției de a angaja asumarea răspunderii.”

”Am obligația să respect constituția și legile țării, ca atare derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie. Azi voi comunica guvernului imediat după ședință moțiunea de cenzură. Am primit la cabinetul parlamentar”, a declarat Orban.

Fragment din decizia CCR

  • În consecinţă, împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii.
    Astfel, în cauza de faţă, Curtea reţine că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a moţiunii de cenzură în şedinţa comună a celor două Camere de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia, prevăzut de art. 78 alin. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceea ce se constituie într-o piedică la prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţia parlamentară. Mai mult, având în vedere cele arătate mai sus, dezbaterea moţiunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie. În acest mod opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă. Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept.

Context

PNL ia în calcul să atace la Curtea Constituțională înștiințarea privind calendarul moțiunii de cenzură, în cazul în care președintele Camerei Deputaților o va trimite azi la Guvern în cazul în care conducerea Parlamentului nu va lua din nou o decizie din lipsă de cvorum.

A patra ședință a conducerii Parlmentului nu s-a ținut, marți, din cauză că PSD, PNL și UDMR au lipsit din nou de la ședință, a anunțat co-președintele AUR, George Simion. El susține că au fost prezenți doar 9 din cei 26 de membri ai Birourilor Permanente.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Sa ajunga Orban sa fie salvatorul democratiei in Romania e culmea. Nu mi-am imaginat vreodata ca acest Citu poate fi mult mai rau decat Orban. Conducatorii PNL sunt unul si unul.

    • Şi preşedintele nostru, care încă n-a început să joace rolul de mediator, lasă observatorilor diplomatici impresia că are convingeri liberale în sens Cîţu. Acum, Ludovic Orban are şanse mai mici decât înainte de a prelua PSD, în foi de viţă, rolul conducător în democraţia noastră, recunoscut de baronii locali fără deosebire de culoarea lor politică.

    • Cam tarziu v-ati dat seama de Orban. Oricum, mai bine mai tarziu decat niciodata.
      Si daca priviti cu atentie veti mai observa si altele

    • mare om, mare caracter. da, sa ne afundam atata incat Orban sa ramana ca un fel de model, inseamna ca am cam festelit-o, tovarasi, si nu mai e multa vreme.

  2. Stiu ca tabara Catu o sa zic ca Orban il saboteaza. Dar intarzierea unei motiunii de cenzura poate crea un precedent foarte periculos. Daca era PSD acum la guvernare si tergiversa motiunea de cenzura cum avea chef, ca ei aveau majoritate? Nu merge asa, ce face tabara Catu nu este deloc ok.

    • o minoritate nu poate sa dicteze unei majoritati, asta este baza democratiei.

    • Pe plan social se poate. Cate exceptii nu se fac pentru minoritati doar pentru ca sunt minoritati? Pentru ca daca nu le aplici, inseamna discriminare.

    • Majoritatea este clara PSD -PNL .USRPLUS s-a aliat deja cu AUR. Totul este simplu . Spune-mi cu cine te asociezi ca sa iti spun cine esti . Proverbul romanesc este cit se poate de clar .

    • Orcilor uslași, daca aveti majoritate dati drumul la motiune si o vedem acolo.
      Te strici de ras când vezi trepanatii cum iși inchipuie ei că fac damage control. Rezolvarea e simpla: iei la intamplare un comentariu de-al lor la un articol de ieri, il pui la articolul de azi și gata, le-ai dat fatal error la neuron.

  3. O decizie personala ce nu are in spate un vot este nu numai caduca dar responsabilizeza legal pe cel ce o pune in practica de unul singur prin semnatura proprie .

  4. Practic Orban incalca legea .El are doar obligativitatea de a convoca nu si de a decide . Nu cred ca isi poate asuma riscul asta .

    • Decizia este a celor care au depus moțiunea.
      Așa zice Constituția.
      Orban nu face decât să respecte ce zice Constituția.

  5. Nu va luati dupa fenta .Decizia CCR se refera la Decizia Comisiei nu la decizia sefilor de camere , ei au doar obligatia de a convoca nu au si calitatea decizionala .Deczia CCR nu se refera la sefii de camera .orban nu face altceva decit eludeza decizia CCR daca trimite ca independent anuntul catre guvern .

    • Decizia este a celor care au depus moțiunea.
      Orban are obligația să o comunice către guvern.
      Punct.

  6. Asa este orban nu poate decide si semna in numele comisiei .el este doar convocatorul restul deciziei apartine votului dat in comisie .

  7. In mod normal, Orban a dat „mat” celor din USL cu decizia asta facuta publica.
    Decizia CCR din 2010 e extrem de clara, dar talibanii lui Citu si Ciolacu oare pricep?
    Bine, daca ar judeca majoritatea PSD-Iohannis din CCR-ul de azi, cu Dorneanu in frunte, ar contorsiona decizia ca sa spuna exact pe dos…

    • Ce poate scrie orban in decizie ? ca asa vrea el sau ca asa crede el . Votul este singurul decident . Zapisca nu va fi primita de guvern . Se returneaza .

    • @quo
      Decizia este a celor care au depus moțiunea.
      Orban are obligația să o comunice către guvern.
      Complicat!

    • Daca era asa cum zici tu constitutia prevedea in clar ca orisicare motiune este adusa de catre sefii camerelor la cunostiinta guvernului afectat deci nu mai trebuia nici o comisie sa fie parte a deciziei , dar vezi bine nu e asa .Decidentul nu este seful vreunei camere .

  8. Ce poate scrie orban in decizie ? ca asa vrea el sau ca asa crede el . Votul este singurul decident . Zapisca nu va fi primita de guvern . Se returneaza .

    • Prevederile constituției trebuie respectate.
      Faptul că nu s-au reunit birourile permanente este pe propria lor răspundere.
      Depunerea moțiunii trebuie comunicată către guvern.

    • @Pictor Vonta vad ca incerci disperat sa gasesti niste circumstante. Motiunea este declarata depusa, cand a primit votul Birourilor Permanente. NU INAINTE. Citeste Regulamentul sedintelor camerelor reunite. Orban se ia dupa o prevedere in legatura cu MOTIUNEA SIMPLA , care ii da dreptul sa comunice aceasta guvernului… Actiunea lui ORBAN este vadit NECONSTITUTIONALA

  9. Dintr-odata asta pare o alternativa mai buna decat Câțu.

    • Asa e, incredibil dar adevarat. Citu deja nu mai respecta nicio regula, da OUG-uri ilegal fara aviz, nu respecta protoculul de guvernare care nu ii permitea sa dea afara un Ministru, blocheaza motiunea de cenzura etc. Deja vorbim de un penal care ar trebui sa isi rezolve problemele la tribunal.

  10. CCR nu mentioneza vreo decizie unilaterala a sefilor camerelor ei doar pun in aplicare o decizie luata in urma unui vot .In rest sunt brasoave .

    • CCR spune doar că nu poate fi blocată dezbaterea unei moțiuni de cenzură, fapt pe care echipa câștigătoare îl încearcă zilele acestea. Practic, CCR spune că o moțiune de cenzură trebuie dezbătută și votată în termenul prevăzut de constituție și regulamentul celor două camere.

  11. Postacii PNL=PSD zic ca n-are importanta decizia, ca se refera la altceva, etc, dar ignora motivatia – partea importanta care e scrisa cu „bold” (adica cu litere ingrosate 🙂 ):
    „În acest mod opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă. Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept”.
    Pana la urma, de ce se lupta PSD alaturi de PNL sa mentina guvernul Citu? Parca vroiau sa-l darame…

  12. Dacă acest abuz devind o cutuma, va mai putea vreodată opoziția sa depună o motiune? Prin definiție opoziția este minoritară in biroul permanent, așa că moțiunea ei nu ar mai ajunge niciodată în dezbaterea Parlamentului, ar fi blocată în biroul permanent. Ar fi la fel și cu proiectele de lege ale opoziției în comisii.