G4Media.ro

Opoziţia din Cehia l-a învins pe premierul Babis şi vrea să formeze…

sursa foto: Consiliul European

Opoziţia din Cehia l-a învins pe premierul Babis şi vrea să formeze guvernul

Gruparea de opoziţie de centru-dreapta din Cehia Împreună a înfrânt partidul ANO al premierului Andrej Babis, într-un rezultat surprinzător al alegerilor parlamentare, promiţând să formeze un nou guvern cu aliaţi care vor avea o majoritate combinată de locuri în Parlament, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Gruparea Împreună şi un alt grup de opoziţie, Piraţii/Primarii, de orientare liberală, sunt pe cale să câştige 108 locuri în Parlamentul cu 200 de locuri, arată calculele televiziunii cehe de stat.

Cele două partide vor avea astfel şansa să îl înlocuiască pe Babis şi cele două partide aliate care îl susţin, care nu au intrat în Parlament în alegerile desfăşurate pe parcursul a două zile, încheiat la miezul zilei de sâmbătă.

Babis, în vârstă de 67 de ani, s-a confruntat în timpul campaniei cu acuzaţiile că a gestionat prost pandemia de coronavirus, că a acumulat datorii prin fondurile alocate şi că s-a ocupat de propriile afaceri în timpul mandatului său de premier. Babis a respins toate acuzaţiile.

„Am adus şansa să nu ne mai îndatorăm, să rămânem o parte a Europei democratice”, a declarat reporterilor liderul împreună, Petr Fiala, de 57 de ani, fost lector de ştiinţe politice şi rector de universitate.

„În termen de 24 de ore vor avea loc negocieri cu liderii Piraţilor / Primarilor. Rezultatele sunt clare, opoziţia democratică a câştigat o majoritate clară”.

Rezultatele din 99,7% din districtele cu vot au arătat Împreună la 27,72%, depăşind ANO, care a obţinut 27,20%, şi Piraţii / Primarii cu 15,54%.

„Opoziţia democratică va avea o majoritate şi asta înseamnă sfârşitul dominaţiei lui Andrej Babis”, a spus şeful partidului Piraţii Ivan Bartos.

Coaliţiile refuză să colaboreze cu Babis pentru ceea ce spun ei că sunt conflictele sale de interese inacceptabile legate de imperiul de afaceri pe care l-a creat înainte de a intra în politică.

Opoziţia s-a angajat să reducă deficitul bugetar şi să îmbunătăţească transparenţa guvernului. Poate că va trebui să reducă diferenţele dintre membrii săi în ceea ce priveşte politicile precum abordarea partenerilor din Uniunea Europeană, cu o facţiune euroceptică, în timp ce altele favorizează o mai mare integrare europeană.

Partidul Comunist, care a susţinut administraţia minoritară a lui Babis în ultimii patru ani, nu a intrat în Parlament pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Celălalt partener al său, social-democraţii de centru-stânga, nu a intrat la rândul său în Parlament.

Preşedintele Milos Zeman a spus că va da Babis prima şansă de a forma un guvern dacă ANO va câştiga cele mai multe voturi, lucru pe care l-a făcut reuşit ca partid individual. Dar, dacă Împreună – o coaliţie formată din trei partide de centru-dreapta liberale şi conservatoare – şi Piraţii / Primarii îşi vor respecta angajamentul de a nu lucra cu ANO, Babis nu are nicio şansă matematică de a forma o majoritate.

Babis era aşteptat să comenteze rezultatele mai târziu sâmbătă şi să se întâlnească duminică cu Zeman.

Fiala, adresându-se reporterilor în mijlocul uralelor membrilor partidului, a spus că orice guvern trebuie să fie susţinut de o majoritate în Parlament şi că se aşteaptă ca preşedintele să respecte acest lucru. Pofida unei redresări din pandemie, au marcat o rupere de la prudenţa fiscală tradiţională cehă.

Datoria ţării va înregistra una dintre cele mai rapide creşteri din UE, deşi de la o bază redusă.

Opoziţia a dat vina pe Babis pentru schimbări haotice de politică în timpul vârfului pandemiei. Peste 30.000 de persoane au murit din cauza virusului, una dintre cele mai mari cifre de morţi din Europa raportat la dimensiunea populaţiei.

Babis a fost, de asemenea, afectat de acuzaţii de conflicte de interese de când a intrat în guvern ca membru junior în 2013 şi după ce a câştigat alegerile din 2017.

Babis a pus conglomeratul său Agrofert. Format din companii alimentare, agricole, chimice şi media, în fonduri fiduciare, în 2017, şi a negat acţiunile greşite, spunând că şi-a îndeplinit obligaţiile legale.

Dar un audit al Comisiei Europene a stabilit că există un conflict de interese şi a oprit subvenţiile de dezvoltare acordate Agrofert.

Babis a acuzat coaliţia Piraţi / Primari că vinde ţara prin sprijinirea unei integrări europene mai mari şi a unei eventuale adoptări a monedei euro.

foto: Andrej Babis / sursa: Consiliul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Incepe sa dispara euroscepticismul pas cu pas. Super! Hai cu Statele Unite ale Europei că nu mai am răbdare!

  2. Articolul a fost scris cu google translate 😃

  3. Mă bucură rezultatul alegerilor din Cehia. Abia aștept să nu mai aud de Babis ca premier al Cehiei. Unul dintre premierii din cadrul grupului de la Visegrad va dispărea. M-ar bucura să aud o astfel de veste și anul viitor despre Orban din Ungaria. Nu speram la acest rezultat în Cehia, așa că nu se știe ce se va întâmpla în Ungaria. Interesant!

    • Hai ca ai reusit o performanta, 69 in oglinda, bravo, asa da, wow

    • Am citit că în Ungaria coaliția opoziției îi include și pe cei de la Jobik care erau un fel de extremă dreaptă. Mă întreb cât de mult a acaparat V. Orban puterea, presa, justiția și educația, încât extremiștii să se alieze cu restul. Le urez mult noroc, dar mai ales înțelepciunea să nu mai repete greșelile trecutului.

    • @ion
      Când nu ai argumente te folosești de orice mizerie, exact ce ai făcut acum. La ce ți-a folosit?!? La atât s-a redus inteligența de care dispui. Grav!

    • Urmeaza Orban de Ungaria . Aveti exemple recente in tari mult mai structurate decit Cehia .

  4. 65% prezența la vot.

    • Exact ..lumea nu intelege ce inseamna prezenta mare la vot! Inseamna la groapa de gunoi cu gunoaiele eursceptice. Vad ca si musiu KUrz din Austria e pe faras.
      Bun asa, usor usor facem curatenie in Europa. Cat despre Polexit …cred ca toti au vazut cat de bine le merge britanicilor cu Brexitul lor.

    • Prezenta masiva la vot elimina partidele mici(asa numitele balama ) ce incurca lumea .

    • Prezenta masiva la vot responsabilizeaza .in 2024 vor intelege si romanii

    • Asa este nu ii mai poate pacali cel ce a pierdut alegerile in PNL.

  5. Prevăd mari probleme la noi în viitor pentru majorități reformiste în parlament, adică usr ul din păcate ca să schimbe ceva în tara asta nu vor avea cu cine să se alieze,.,.MINIM 16 ANI VOM MAI PIERDE PÂNĂ SE VOR DEȘTEAPTA AI NOȘTRII ROMÂNI, așa că domnii de la psd, pnl, udmr pot să-și continue liniștit jaful început acum 30 de ani. PUR ȘI SIMPLU ÎMI VINE SĂ PLÂNG NU MAI VREAU SĂ PLEC ÎN STRĂINĂTATE.

    • Domnilor ! Vedeti rezultatele nu propaganda ce va satisface inimioara . USR scade in sondaje dramatic semn clar ca cetatenii inteleg ce se intimpla . PNL ramane cu votantii de elita ce au capacitatea de a discerne .Desigur ! O sa constatati curind cum Coalitia se regrupeaza si cum Presedintele va oferi o solutie .Nu Citu este problema . Citu si-a indeplinit sarcinile .

    • A cistigat (asa cum v-am spus de mult )alegerile in PNL.Orban a fost inlaturat de la conducere .Urmeza aparitia unui nou premier acceptat de toata lumea si de Presedinte .PNL va numi acest nou premier ce este evident si respunzator in fata sefului de partid in fata Presedintelui ca si in fata intregii natiuni .