G4Media.ro

Cehia: Candidatul pro-occidental, generalul în retragere Petr Pavel, ales președinte în fața…

Foto: Facebook General Pavel

Cehia: Candidatul pro-occidental, generalul în retragere Petr Pavel, ales președinte în fața miliardarului naționalist Andrej Babis

Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Națională de Statistică după numărarea tuturor voturilor în turul al doilea de scrutin, Pavel a obținut 58,32% din voturile exprimate, față de 41,68% pentru Babis, în condițiile unei participări la vot de 70,25%.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, a candidat ca independent cu sprijinul coaliției de centru dreapta aflată la putere la Praga este ferm pro-european și pro-NATO și sprijină poziția pro-Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Babis, care a îndeplinit funcția de prim ministru între 2017 și 2021, s-a prezentat drept un candidat ale alegătorilor defavorizați afectați de creșterea prețurilor și s-a aliniat poziției eurosceptice a premierului Ungariei, Viktor Orban.

În Cehia, președintele republicii are puteri limitate în domeniul politicii interne, dar are atribuții în domeniul politicii externe și poate influența politicile guvernului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Majoritatea celor care sunt în politică,în fostele tari comuniste,si au averi considerabile în spate,sunt sustinatori ai lui Putin,fiindcă nu sunt în regulă,iar Kremlinul le asigura protectie.
    Succesul acestui general,în retragere,arată ca la cehi,generalii nu sunt caporali.Este o importanta victorie a democratiei autentice,este o prima lovitură dată oligarhilor.

  2. A ajuns general fara sa fie Doctor.

  3. Trump over and out, Bolsonaro la fel, acum Babis. In mai dispare si Erdogan. Hai ca ne vindecam de nationalism si populism.

  4. Moscova este în lacrimi! 🙂