G4Media.ro

Opozantul rus Garri Kasparov: Biden a spus adevărul, Putin trebuie să plece

sursa foto: Facebook\ Garry Kasparov

Opozantul rus Garri Kasparov: Biden a spus adevărul, Putin trebuie să plece

Articol de opinie semnat de opozantul rus Garri Kasparov publicat de THE WALL STREET JOURNAL:

Sacrificiul Ucrainei va fi fost în van dacă confuzia morală a Occidentului îi va oferi Rusiei ocazia de a se regrupa.

Războiul total dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei intră în a șasea săptămână, iar în ultimele câteva zile s-a putut observa o cotitură retorică în privința obiectivelor lui Vladimir Putin. Și, cum Kremlinul minte întotdeauna, întotdeauna e nevoie de probe palpabile în privința unei retrageri sau oricărei schimbări de postură din partea Rusiei. Totuși, observațiile din teatrul de război par să confirme că obiectivele principale inițiale ale armatei ruse au fost dejucate, iar Moscova va încerca acum să salveze ce mai poate din acțiunea ei militară catastrofală printr-un succes la negocieri. Cum spunea cândva fostul meu adversar de la campionatul mondial [de șah – n.trad.], Nigel Short, despre ofertele de pace: „Dacă adversarul îți oferă o remiză, încearcă să-ți dai seama de ce crede el că stă mai prost ca tine”.

Un asemenea comportament s-ar potrivi și cu tactica uzuală a lui Putin de a captura prin forță teritorii și a trece apoi la diplomație pentru a-și legitima captura. Chiar și dacă este doar o stratagemă ori fictivă, presiunea pe care o pun Ucraina și aliații ei asupra Rusiei nu trebuie decât să crească. Harkov și Mariupol se aseamănă acum cu ruinele eviscerate lăsate în urmă de Putin la Alep și Groznîi. Însă armele de care are nevoie Ucraina pentru a opri artileria cu rază lungă, atacurile cu rachete și bombardamentele aeriene sunt încă ținute la sertar de SUA și alte state NATO.

Aceasta ar trebui să fie tema de discuție, nu controversele din jurul declarației președintelui Biden cum că Putin „nu poate rămâne la putere”. Nici unul dintre liderii lumii libere nu ar trebui să ezite să declare deschis că lumea ar fi un loc mult mai bun dacă Putin nu s-ar mai afla la conducerea Rusiei, iar una dintre modalitățile de a progresa în această privință este să o afirmi. A clarifica că Rusia va continua să fie un stat paria până când Putin va pleca este cea mai bună cale de a zdruncina sprijinul de care se bucură el din partea elitelor, a comandanților militari și a rușilor de rând.

Problema a apărut abia atunci când Casa Albă a încercat să retracteze acea declarație, calificând-o drept o improvizație de moment care nu reflectă vreo politică a SUA vizând „schimbarea de regim” în Rusia. Acest pas în retragere mi-a alimentat temerile privind o ruptură în interiorul Casei Albe între cei care au sesizat o ocazie de a-i face vânt lui Putin la coșul de gunoi al istoriei și cei care care se tem de orice schimbare a statu-quo-ului, preferând să trateze cu un drac pe care-l cunosc deja.

Poziția celor din urmă amintește de celebrul și mult ridiculizatul discurs „Chicken Kyiv” al președintelui George H.W. Bush din 1991, scris se pare de Condoleezza Rice, prin care avertiza Ucraina să nu-și proclame pripit independența față de URSS. Trei săptămâni mai târziu, Ucraina i-a ignorat avertismentul și și-a proclamat independența. Peste numai câteva luni a urmat colapsul URSS-ului.

Rețeta adusă la zi pentru 2022 cere ca Putin să fie ținut la masa negocierilor pentru a se putea finaliza acordul nuclear cu Iranul și ca Ucrainei să nu i se dea avioane și alte arme ofensive de care are nevoie pentru a câștiga războiul. Tot ce-mi ajunge la urechi de la ceilalți membri NATO este că SUA au devenit acum obstacolul și se impune ca ele să vină cu o explicație. A i se permite lui Putin se păstreze fie și o palmă de pământ ucrainean după ce a bombardat civili ar trebui să fie ceva de neimaginat. A-i ceda invadatorului porțiuni vaste din estul Ucrainei în schimbul unui armistițiu înseamnă doar a i se oferi timp lui Putin pentru a se întări și reînarma pentru următoarea ocazie – și întotdeauna va exista o următoare ocazie. Nici un fel de acord de pace nu ar trebui să slăbească sancțiunile ferme care în sfârșit au fost adoptate, cu opt ani întârziere.

Singurul aspect negativ al încheierii războiului rece a fost dispariția unei perspective morale clare asigurate de existența unui rău evident și palpabil. Dincolo de o mână de indivizi corupți de ideologie și idioți utili, până și opozanții lui Ronald Reagan nu s-au putut îndoi de acuratețea lui atunci când a calificat URSS drept un „imperiu al răului” într-un discurs din 1983, oricât de surprinzător va fi fost să auzi un politician vorbind atât de deschis în termeni morali. A fost totodată și încurajator pentru noi, cei din URSS, să auzim adevărul rostit cu voce tare de un lider al lumii libere.

Vârsta lui Biden reprezintă un dezavantaj din perspectiva unora, însă el își aduce aminte de războiul rece. Gafă sau nu, declarația lui dezvăluie prezența unor instincte bune: Putin trebuie să plece. Totuși, războiul din Ucraina constituie și o distragere de la contestatul program intern al lui Biden. E dificil să vorbești despre chestiuni economice și sociale din SUA când seară de seară emisiunile de știri sunt preocupate de un război real.

Așadar, cine decide cu adevărat la Washington în privința Ucrainei? Dacă administrația Biden dorește ca Ucraina să câștige, atunci cineva de la Casa Albă ar trebui să declare public acest lucru și să facă cele necesare pentru a-l face posibil. Iar dacă SUA îi face oferte lui Putin sau presează Ucraina să accepte orice mai prejos de suveranitate asupra întregului ei teritoriu, atunci ar trebui să știm și noi. Ambiguitatea tactică poate fi utilă, însă lipsa unității și consecvenței în materie de strategie și morală duce la catastrofă.

Rusia lui Putin este o benzinărie falită controlată de o mafie care preferă să-și petreacă timpul și să-și cheltuie banii la Londra și New York. A le oferi orice fel de stimulente acestor criminali de război ar pregăti calea pentru revenirea la conciliatorismul și corupția care ne-au adus în această fază letală. Ar zdruncina de asemenea și fundațiile apărării colective regionale. După cum mi-a spus săptămâna trecută ministrul leton al apărării, Artis Pabriks: „Nu de tancurile rusești ne e frică, ci de slăbiciunea Vestului”.

Deznodământul războiului din Ucraina va defini o nouă ordine mondială, fie ea bună ori rea. Taiwanul și China privesc cu atenție. Alianța naturală a lui Xi Jinping cu celălalt dictator pare mai puțin atractivă acum, după ce lumea liberă i-a oferit Ucrainei o susținere copleșitoare. SUA își pot restabili rolul de conducător al lumii libere – sau pot „conduce din urmă” în vreme ce democrația continuă să piardă teren.

Occidentul a adormit odată cu încheierea războiului rece. Ucrainenii sacrifică totul pentru a-i trezi din somn pe președintele Biden, Casa Albă și întreaga lume.

Articol de Garri Kasparov (președinte al Renew Democracy Initiative) / Traducere Rador: Andrei Suba / sursa foto: Facebook\ Garry Kasparov

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. De la prima ora bati campii. Bravo! Ai mai luat 2 copeici.

  2. Genial! Cred ca vremea declaratiilor a trecut, iar de dat din gura cred ca oricine poate sa dea si sa se „ingrijoreze”. Este timpul ca NATO sa treaca la actiuni concrete in Ucraina, la o ofensiva si inarmare mai insemnata si la un next level militar. In caz contrar, situatia va ramane instabila, chiar daca armata Ucrainei le tine piept rusilor, in sensul ca nu va fi o infrangere clara a rusilor si o retragere definitiva din Ucraina, inclusiv Donbas si Crimeea. Kasparov are mare dreptate atunc cand spune ca rusii se pot regrupa dupa o perioada de acalmie si pot reveni in forta candva, in viitor. Pentru Putin, Ucraina nu este decat terenul de lupta impotriva Occidentului. Depinde de noi unde vrem sa ne luptam: pe teritoriul NATO sau in Ucraina.

  3. Genial! Cred ca vremea declaratiilor a trecut, iar de dat din gura cred ca oricine poate sa dea si sa se „ingrijoreze”. Este timpul ca NATO sa treaca la actiuni concrete in Ucraina, la o ofensiva si inarmare mai insemnata si la un next level militar. In caz contrar, situatia va ramane instabila, chiar daca armata Ucrainei le tine piept rusilor, in sensul ca nu va fi o infrangere clara a rusilor si o retragere definitiva din Ucraina, inclusiv Donbas si Crimeea. Kasparov are mare dreptate atunc cand spune ca rusii se pot regrupa dupa o perioada de acalmie si pot reveni in forta candva, in viitor. Pentru Putin, Ucraina nu este decat terenul de lupta impotriva Occidentului. Depinde de noi unde vrem sa ne luptam: pe teritoriul NATO sau in Ucraina…

  4. Sa plece toata armata rosie in mica-tta si sa-ti moarra familia in frunte cu copiii, daca-i ai.

  5. Propun utilizarea unei tevi lungi si ghintuite pentru rezolvarea problemei in mod uman si cu pierderi reduse de vieti.

  6. Occidentul se pare că, e într-o bâjbâiala cronica !

  7. Nu înțeleg de ce nu au armament ofensiv la ora asta trupele ucrainiene! 😐 NATO a avut luni de zile la dispoziție să -i ajute!!!😐

  8. Realist articolul mai ales că vine din partea unuia care a trăit in Rusia razboiului rece.Occidentul,NATO, UE SUA ar trebui să pună nume si prenume pe pericolul mondial Putin fără sa mai retracteze a doua zi,după care ar trebui sa profite că lupta cu balaurul se dă pe un teritoriu neutru UE si NATO și să treaca la urmatorul nivel de asistență militară a Ucrainei (riscul la alt razboi mondial este acum sau mai târziu, deci…iar riscul ca dezastrul din Ucraina să fie in van sau să se repete in curând in alte țări este la fel de prezent acum sau mai târziu, deci…)Ne a fost rușine să pronunțăm cuvantul război si am crezut până in ultima clipă că este imposibil ca in 2022 să invadezi o țară cu care aveai semnate acorduri de respectare a suveranității teritoriale, și că este de neconceput să pleci cu IPhone in buzunar să ucizi civili după ce ii legi fedeleș, si că mulți din cei masați la frontierele Ucrainei nu vor accepta să invadeze o țară in Europa secolului 21,si multe alte gânduri dar ,așa cum in 1936 un biped arăta lumii ce vrea să facă el iar lumea privea in altă parte rușinându se să pronunțe cuvantul „iobzăr ” așa si acum istoria se poate repeta si vom intra in beznă acum sau mai târziu. Dar o vom face cu siguranță…

  9. Realist articolul mai ales că vine din partea unuia care a trăit in Rusia rzb …rece.Occidentul,NATO, UE SUA ar trebui să pună nume si prenume pe pericolul mondial Putin fără sa mai retracteze a doua zi,după care ar trebui sa profite că lupta cu balaurul se dă pe un teritoriu neutru UE si NATO și să treaca la urmatorul nivel de asistență militară a Ucrainei (riscul la alt razboi mondial este acum sau mai târziu, deci…iar riscul ca dezastrul din Ucraina să fie in van sau să se repete in curând in alte țări este la fel de prezent acum sau mai târziu, deci…)Ne a fost rușine să pronunțăm cuvantul „iobzăr „si am crezut până in ultima clipă că este imposibil ca in 2022 să invadezi o țară cu care aveai semnate acorduri de respectare a suveranității teritoriale, și că este de neconceput să pleci cu IPhone in buzunar să ucizi civili după ce ii legi fedeleș, si că mulți din cei masați la frontierele Ucrainei nu vor accepta să invadeze o țară in Europa secolului 21,si multe alte gânduri dar ,așa cum in 1936 un biped arăta lumii ce vrea să facă el iar lumea privea in altă parte rușinându se să pronunțe cuvantul „iobzăr ” așa si acum istoria se poate repeta si vom intra in beznă acum sau mai târziu. Dar o vom face cu siguranță…

  10. Realist articolul mai ales că vine din partea unuia care a trăit in Rusia rzb …rece.Occidentul,NATO, UE SUA ar trebui să pună nume si prenume pe pericolul mondial Putin fără sa mai retracteze a doua zi,după care ar trebui sa profite că lupta cu balaurul se dă pe un teritoriu neutru UE si NATO și să treaca la urmatorul nivel de asistență militară a Ucrainei (riscul la alt” iobzăr „mondial este acum sau mai târziu, deci…iar riscul ca dezastrul din Ucraina să fie in van sau să se repete in curând in alte țări este la fel de prezent acum sau mai târziu, deci…)Ne a fost rușine să pronunțăm cuvantul „iobzăr „si am crezut până in ultima clipă că este imposibil ca in 2022 să invadezi o țară cu care aveai semnate acorduri de respectare a suveranității teritoriale, și că este de neconceput să pleci cu IPhone in buzunar să ucizi civili după ce ii legi fedeleș, si că mulți din cei masați la frontierele Ucrainei nu vor accepta să invadeze o țară in Europa secolului 21,si multe alte gânduri dar ,așa cum in 1936 un biped arăta lumii ce vrea să facă el iar lumea privea in altă parte rușinându se să pronunțe cuvantul „iobzăr ” așa si acum istoria se poate repeta si vom intra in beznă acum sau mai târziu. Dar o vom face cu siguranță…

  11. Foarte bun articolul dar de la vorbă pină la faptă mai e cale lungă,nu știu de ce am impresia că tot ce declară occidentul e așa numai de ochii lumii fără a concretiza ceva, dă impresia că este un lung șir de declarații fără substrat în timp ce unii mor nevinovați. A negocia cu Putin e ca și cum n-ai vorbi deloc pentru că e un om bolnav de putere ,numai ceea ce spune el contează.