G4Media.ro

Operațiunea site-uri blocate. Limitele luptei cu dezinformarea

Operațiunea site-uri blocate. Limitele luptei cu dezinformarea

Titluri alarmiste. Informații false. Crearea de panică. În contextul pandemiei de coronavirus, potrivit evaluării SINOPIS , 14 site-uri diferite au fost blocate până în 6 mai de autoritățile din România deoarece ar răspândi minciuni. La scurt timp după suspendare, câteva site-uri au „reînviat” la alte adrese sau chiar, într-un caz, site-ul teoretic blocat continua să funcționeze. În plus, măsura suspendării este considerată brutală și inutilă de experți în comunicare și politici publice, potrivit unei analize Sinopsis.

Odată cu instaurarea stării de urgență în 16 martie, Guvernul a căpătat și puterea de a restricționa accesul utilizatorilor la conținut de pe internet care ar promova „știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție şi prevenire”, după cum precizează decretul în această privință.

Pe baza argumentelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), din subordinea Ministerului de Interne, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a emis mai multe decizii care reglementează accesul la site-uri care ar distribui informații nereale.

În vizor au fost luate 16 domenii și subdomenii de internet, din care, potrivit estimărilor noastre, 14 duceau la pagini web diferite, în restul cazurilor fiind vorba de site-uri publicate la mai multe adrese. Statistica este valabilă până în data de 6 mai.

După cum arată documentele, prima operațiune de închidere a unui site a fost comunicată public în mod deficitar.

În 18 martie ministrul de Interne Marcel Vela a trimis propunerea Grupului de Comunicare Strategică spre ANCOM pentru a fi dezactivat site-ul stiridemoment.ro, potrivit anunțului oficial.

Numai că decizia semnată de președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, arată că, până la urmă, Ministerul de Interne a cerut doar eliminarea la sursă a mai multor articole de pe site-ul respectiv și nu blocarea lui în totalitate. Decizia ANCOM menționează că ministerul a mai trimis instituției care reglementează comunicațiile o adresă de revenire pe același subiect în data de 19 martie.

Până a emis ANCOM decizia privind articolele care ar conține informații false, în 20 de martie, site-ul dispăruse, accesul la acesta fiind suspendat de către furnizorul serviciului de găzduire, după cum precizează instituția.

Alte cazuri arată cât de dificilă poate fi încercarea autorităților de a opri răspândirea informațiilor false pe internet.

Site-ul ortodoxinfo.ro a ieșit în evidență în aprilie nu prin deja obișnuita retorică antivaccinistă, ci cu un text intitulat: „Se pregăteşte omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare şi exterminare”. La acest pretins articol au fost peste 20.000 de reacții pe Facebook (like-uri, distribuiri și comentarii) și a fost expus unui public potențial de peste 45.000 de utilizatori ai rețelei. Statisticile provin de la Rubrika, un proiect care analizează automat știrile din on-line-ul românesc.

Articolul cu pricina a fost primul în lista trimisă de Grupul de Comunicare Strategică prin care cerea ANCOM blocarea site-ului pentru informații false. Decizia de restricționare a accesului românilor la acest site a fost luată pe 24 aprilie. Serverele pe care era găzduită pagina de web se aflau însă în Statele Unite, așa că site-ul nu putea fi șters. De aceea furnizorii de internet din România au fost obligați să blocheze accesul cetățenilor la domeniul respectiv.

Imediat site-ul a fost mutat la o altă adresă: ortodox.info.ro. Deținătorul celor două domenii este o persoană privată, așa că numele acestuia nu este afișat public în bazele de date. Pe prima pagină a site-ului se cer donații pentru Asociația Sfinții Mărturisitori din Închisori – Bucovina, al cărui președinte este Gabriel Teodor Gioacăs. Numele său e similar cu cel al unui fost frate din obștea mănăstirii Petru Vodă din Neamț, dat afară de acolo într-o poveste plină, de asemenea, de acuzații cu iz de conspirație.

Pagina nouă a continuat să funcționeze, deși presa a relatat despre mutarea site-ului pe noul domeniu web. În 5 mai, ANCOM emite o altă hotărâre, tot la cererea MAI, prin care este blocat totuși accesul utilizatorilor și la domeniul ortodox.info.ro.

La o zi după decizie, site-ul era deja activ la o nouă adresă: ortodoxinfo.net.

Oricum în perioada respectivă a rămas activ și un cont de Facebook al paginii web.

Ioana Avădani, președinte al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), este de părere că situația site-ului care a devenit călător arată că „a cenzura informația de pe internet este echivalent cu a duce apa cu ciurul. Pot să închizi trei, cinci, 20.000 de site-uri. Vor apărea în locul lor alte 20.000 de site-uri. Este atât de simplu să porneșit un blog, o publicație on-line în zilele noastre încât este o bătălie pierdută”.

Închis, dar nu foarte

În 20 aprilie, site-ul fantomă romania-veche.ro a dat lovitura cu o conspirație plasată sub titlul pompos: „Acest <<virus>> nu există! Totul este o mega-înșelătorie pusă la cale de oculta mondială!” Articolul a avut peste 188.000 de reacții pe Facebook, potrivit statisticilor Rubrika, și a fost expus unui public potențial de aproape 600.000 de utilizatori ai rețelei. (Despre acest subiect a relatat pe larg PressOne).

Nu a fost textul care a determinat Grupul de Comunicare Strategică să ceară ANCOM emiterea unei decizii de ștergere a paginii web, ci alte câteva invenții despre antene 5G și exerciții militare care ar avea legătură cu pandemia. În 23 aprilie este emisă hotărârea prin care i se cere societății comerciale care administrează domeniul respectiv să taie accesul la el.

Două săptămâni mai trâziu, pe 5 mai, site-ul funcționa însă, fără a exista vreo decizie publică a ANCOM de revenire asupra hotărârii precedente. Toată arhiva site-ului romania-veche.ro fusese ștearsă, proprietarul anonim al acestuia luând-o de la zero cu știri cu ton neutru.

În 6 mai, dimineața, am trimis o solicitare de presă la ANCOM pentru a clarifica de ce site-ul este încă activ. Pe parcursul zilei, accesul la pagina web respectivă a fost blocat. Răspunsul de la ANCOM a venit seara. Reprezentantul biroului de presă precizează că societatea care administrează domeniul era „obligată să întrerupă imediat accesul utilizatorilor”. Confirmă că instituția nu a emis o decizie pentru redeschiderea site-ului.

Pagina de Facebook a site-ului cu aproape 70.000 de urmăritori era activă și trimitea la un nou domeniu: coronavirusromania.eu.

Citește tot articolul pe Sinopsis.info

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. N-am vazut ca digi (mare creator de panica) sa fie inchis, nici guvernul si nici marea organizatie mondiala a (in)sanatatii, alti mari propagatori ai fricii.

  2. Doamne, doamne, da sa nu fie vorba de g4media… 🙂