G4Media.ro

Op-ed Tranziția climatică cuprinsă în Pactul ecologic european constituie atât un imperativ…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Un delir comunist…

    • Acum toti postacii rusi sar ca arsi, fiindca fara dependenta Europei de gazul rusesc, dictatura putinista isi va pierde influenta.

    • Esti incredibil de prost… cum morții ma-tii scade dependentă când sluga lui putin tocmai s-a asigurat cu gaz rusesc… dacă mai fata ma-ta pui ca tine zi-i sa ii înece

    • esti idiot daca nu vezi ca vestul Europei se protejează astfel de țările din est, Polonia, Ungaria, romania… tari care in viitor se vor dezvolta. Economiile Germaniei și a Franței sunt cam pe ducă, U.K. își vede de drumul ei alături de SUA. Faptul ca pui bariere producției de energie in tari ca Polonia și romania reprezintă spaima ue ca va fi perimata și polii puteri se vor schimba. Cam același lucru se întâmpla și cu gândacilor cenușiu care v-a blocat autostrada 30 de ani. Când merkel s-a mufat la stutul lui putin, e clar ca ue e doar o gluma proasta și un mijloc de a sifona banii prostimii pentru birocrații de la Bruxelles și salariile de jde mii de euro a ălora din parlament de care nu a auzit nimeni.

    • Ba tu esti incredibil de cretin…
      Tarile din Est au beneficiat toate de zeci de milarde de euro fonduri nerambursabile. Nu exista si nu a existat vre-o entitate alcatuita din state care sa asigure avantaje in AMBELE sensuri, la o asemenra scara. Evident ca si statele dezvoltate beneficiaza de existenta UE, ar fi absurd sa pretinzi ca nu e asa, sau ca nu ar trebui. Dar si noi am avut cresteri de nivel de trai, evolutii sociale/economice/politice pozitiva ca parte a UE.
      Cat despre pactul ecologic, nu vad care ar fi problema pentru Romania. Exact ca in materie de infrastructura, de ex, Romania e deficitara in materie de conversie a industriei/energiei la o versiune mai prietenoasa cu mediul. Pe langa autostrazile platite cu bani europeni, acum vom plati si reconversii la tehnologii mai putin poluante. Cu conditia, desigur, ca guvernul sa INCETEZE sa bage bani in populisme.
      Trebuie sa avem absorbtie 100%, daca e sa profitam maxim de partea care ne avantajeaza din apartenenta la UE, nu? Imi pare absolut revoltator ca nici acum nu sunt incepute autostrazile dificile peste munti, la 30 de ani de la revolutie. Sau faptul ca discutam de mentinerea complexelor energetice pe carbuni, platind penalizari si certificate verzi tot mai scumpe, in loc sa dam naibii drumul la exploatarea gazelor din mare si sa facem 10 centrale pe gaz, mult mai ecologice.

  2. Tiberiu, buba e ca gazul e un combustibil fosil ce emite CO2 la ardere! Pactul ecologic nu il ia in calcul (momentan, si cum ar putea cand oricum nu duce la „0” emisii?) iar BERD tocmai ce s-a hotarit anul trecut sa nu prea mai investeasca in proiecte ce presupun extragerea/utilizarea combustibililor fosili!

    cat despre echilibru – nu contest marele plus pe care l-a adus mecanismul fondurilor europene – un control al cheltuirii banilor nostri (ca daca am fi avut taxe vamale, taxe pe capital, obligativitatea joint-venture (precum programul made in india de ex.) etc. am fi dispus cam de aceeasi bani – contributia UE + fondurile venite „in plus”)! Doar ca, in ultima vreme, se pare ca se doreste o ingradire de tip dirijist a accesului la ele!

    Vestului nu-i este suficient (si nici rusine) sa ne vanda produse si servicii supra-evaluate (ma refer la investitii, preturi de transfer etc) pentru a-si recupera asa zisa contributie la UE (in fapt o investitie in economiile proprii, cam ca d ela Bucuresti la Caracal, pt. ca banii se intorc tot la ei); Mai doreste si sa ne oblige a cheltui acele sume doar asa cum cred ei de cuviinta – oare de ce se duc lupte intestine pentru a se ajunge la luarea anumitor decizii in Consiliu European (de genul JAI, Finate etc) prin majoritate calificata?

    Cu toate multele ei „bune”, UE incepe sa aiba si „rele” din pacate. Si asta se datoreaza ambitiilor hegemoniste din ce in ce mai evidente ale Germaniei( si Frantei (lucratori detasati, achizitiile comune etc.). Se pare ca momentul Jaques Chirac – acela in care am pierdut ocazia sa tacem – a fost doar un preambul a, nu o scapare.

    A sosit momentul ca, dupa secole in care destinul romanilor a fost coordonat ba de la Inalta Poarta, ba din Occident, ba de la Moscova, sa avem o clasa politica in stare sa implementeze un proiect de tara propriu, ce sa tina cont de interesele pe termen lung ale Romaniei in primul rand! Nu avem asa ceva si in ritmul rapid in care se schimba politica globala riscam sa ramanem intr-o zona periferica de dezvoltare!

    Te-ai intrebat vreodata de ce, in ciuda asa ziselor planuri de Convergenta, anumite tari au ramas si vor continua sa ramana la periferie dezvoltarii si dupa peste 30-50-60 de ani de UE?
    Portugalia
    Spania
    Italia
    Grecia
    si nu, nu se datoreaza vreunor asa zise tare genetice ale celor din sud sau extremitati, ci inadaptarii strategiilor de dezvoltare a UE pentru toti! Ne putem intreba daca acel Plan chiar a fost gandit a.i. sa si functioneze! se pare c anu! Asta se va intampla si cu acest Pact – crede-ma ca grosul celor 100 mld se va duce tot in tarile dezvoltate, si nu indirect, ci de-a dreptul direct – si am asa o vaga impresie ca nu pe proiecte durabile.

    Ne plangem ca banii cheltuiti pe POSDRU s-au dus de fapt in buzunarele consultantilor si firmelor ce au tinut cursurile, fara vreun efect notabil sau durabil in economie. Asa este in mare parte dar, ce-ti spune ca banii destinati „reconversiei” profesionale a persoanelor din regiunile dependente de carbon vor fi cheltuiti mai cu folos?

  3. Sub conducerea Germaniei, UE nu mai este preocupata de protejarea spatiului economic si face chiar lucruri contrare. Prioritare raman doar economiile celor top 2-3 contributori la buget, restul sunt impovarati cu acest plan indraznet si strict, de natura sa ii compromita economic.