G4Media.ro

(Op-ed) Pumnul în gura democrației. Dezbaterea electorală nu e un moft

(Op-ed) Pumnul în gura democrației. Dezbaterea electorală nu e un moft

Sambata, 9 noiembrie, se implinesc 30 de ani de la caderea zidului Berlinului, punct de inceput al vietii democratice, al libertatii economice si de exprimare(!) in Europa de Est. A doua zi, duminca, 10 noiembrie, noi, romanii, suntem chemati sa ne alegem Seful comunitatii noastre pentru urmatorii 5 ani. Deja obisnuiti cu regulile democratiei, ni se pare o cutuma banala, poate un moft, un dans firesc care se va repeta la infinit, in timp ce progresam, de bine de rau, spre o societate functionala. Calculam cinic si partizan jocurile si in functie de miza (si de vremea de afara) ne prezentam, sau nu, la urne, producand miracole precum in Noiembrie 2014 sau lasand bulevard liber unor organizatii toxice precum in Decembrie 2016.

Stim prea bine cum arata peisajul politic si candidatii sesiunii Noiembrie 2019. Avem si sondaje, si afise, si programe electorale scrise in limba de lemn (cu o exceptie), si un simulacru de campanie. Ceea ce ar trebui insa sa ne scoata din sarite si din confortul nostru cotidian este neprezentarea niciunia dintre candidati la Marele Examen Oral din fata alegatorilor. Refuzul sistematic al dezbaterii electorale e un inspaimatator semnal de alarma cu privire la viata noastra publica.

Democratiile au regulile lor scrise in legislatie, insa mai au si figuri de stil obligatorii, cutume, repere nescrise fara de care adeziunea cetatenilor la viitorul comun nu se infaptuieste. Calculele cinice ale unui Presedinte certat cu exprimarea libera in public ori ale unei doamne agramate nu trebuie lasate nepedepsite, cum ca la noi merge si asa. Suntem campionii formelor fara fond, si asta nu de azi de ieri, insa am mai aratat recent ca suntem si o societate vie, cu anticorpi, care stie sa reactioneze in fata derapajelor si batjocurii pe fata. Pentru ca despre pura batjocura si nesocotirea noasta vorbim in cazul de fata. Nu vrem sa votam afise photoshopate si clipuri mieroase produse de agentiile de publicitate. Vrem sa votam oameni in carne si oase, insi vorbitori de limba romaneasca mai bine sau mai prost articulata, pe care sa ii pipaim prin ecranul televizorului ori al PC-ului, carora sa le ghicim defectele ori cu care sa ne identificam si de care sa ne indragostim electoral, dupa caz. Vrem sa stim ce au in cap ori pe fituicile plasate de consilieri!

Cat o fi ea de partiala si defecta, democratia romaneasca s-a supus de la Iliescu/Ratiu/Campeanu si pana la Iohannis/Ponta acestui exercitiu obligatoriu in societatile functionale. Presa, cat e ea de faramitata si partizana, trebuie sa intervina masiv si agresiv pentru restabilirea coordonatelor normale. Sa ii cautam in barlog si sa ii intrebam de sanatate, ori sa organizam dezbateri cu scaune goale timp de 2 ceasuri in prime-time la televizor si pe net. Societatea civila, in ansamblul ei, trebuie sa riposteze in fata unui comportament care goleste de sens viata noastra publica. Nici o tara occidentala nu ar accepta aceasta bataie de joc, ca sa nu mai vorbim ca nici unui politician sanatos nu i-ar trece prin cap sa se ascunda miseleste.

Cum arata un meci de fotbal fara jucatori pe teren, transat in culise ori la masa verde? Cum se vede un curs la universitate fara profesor ori o slujba, duminica dimineata, in care soborul de preoti se ascunde dupa altar? Cum arata un concert de muzica fara formatie pe scena, cu piese difuzate doar in difuzoare? Cine ar plati bilet (taxe) la astfel de evenimente? Suntem surprinsi mai apoi ca lumea se indeparteaza incet-incet de arena democratica, lasandu-se in mainile unor aventurieri ideologici. Natura are oroare de vid! Locul gol va fi umplut, mai devreme sau mai tarziu, de alti animatori.

Dezbarerea electorala nu e un moft. E o coordonata fundamentala a tuturor societatilor democratice. Miliarde de oameni tanjesc si astazi pe planeta dupa luxul de a-si cantari, critica si mai apoi alege conducatorii. A fenta acest  moment obligatoriu care structureaza viata noastra in comun, a simula democratia in ce are ea mai sfant sunt erori cu consecinte catastrofale pe termen lung. Mai sunt si o insulta la adresa tinerilor decedati la Revolutie pe care ne pregatim sa ii omagiem in decembrie, batjocorind intre timp bunul cel mai de pret pe care ni l-au legat: dezbaterea si libertatea de exprimare.

Op-ed de Cristian Mureșan, manager român care trăiește la Paris

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Hai ca sinteti draguti, pe cuvintul meu! Mai incercati, poate, poate!

    • O sa vedeti voi la PNL cate voturi pierde Johanis pt ca sta ascuns si nu vine la dezbatere. Azi se joaca o chestie care ar puteea deveni un eveniment gen lebada neagra cu dezbaterea de la EuropaFM.

      La cat e evaluat Johanis de sondaje acum? 40-45%? Sa nu va mirati daca o sa-l vedeti doar la 35% in primul tur. Si cu Dan Barna la 25% iar Dancila la 15%.

      Sa vezi atunci isterie pe liberali. Hahaha… :-)))

    • N-o sa vad Florinele nimic la PNL pentru simplul fapt ca n-am treaba cu ei.
      Iar Barna nu m-ar mira sa fie pe locul doi, la urma-urmei natia e specialista in sustinut nulitati. Totuși ma cam indoiesc, la cite tesle si-a tras si la ce aparat de minat proștii are Dancila in spate.
      Indiferent de asta, totusi, zbaterea asta pentru „dezbatere” e de un ridicol inveselitor. Cum ziceam, sinteti niste draguti.

    • Vorbe fără fond!
      Specific Ro.
      Dar suntem importanți: v-am spus drăguți!
      Asta e ca Mitică: simpaticilor, fireati ia drac’!
      Sictir

  2. Draguti chiar foarte draguti . Adica presedintele este vinovat ca toti ceilalti candidati nu se unesc intr-o disputa comuna si asa il lasa in ofsaid pe presedinte . Hai sa vedem , sunt in stare de asa ceva ? Eu cred ca nu ,fug cu totii din motive diferite de o dezbatere . Unii fug pentru ca nu stiu cum functioneaza aparatul prezidential si nici relatiile externe ca indatorire a presedintelui , altii fug pentru ca nici macar nu pot formula liber doua fraze , altii fug pentru ca in afara de texte citite nu pot face fata unei discuti la acest nivel , altii fug pentru ca nu pot tine minte (chiar daca cindva recitau cu patima ) nici macar atributiile presedintelui si ale parlamentului , altii fug intelegind abia acum ca politica actuala nu este politica vechiului Agamemnon (mai stie cineva cum a pierit regele ) altii fug intelegind ca o asumare de raspundere , la care nu oricine poate face fata , este mult prea mult pentru ei,altii fug de o dezbatere pentru ca chiar nu au ce sa spuna (ati vazut cit de repetativ este discursul afisat pe diferitele posturi tv in emisiuni electorale . Practic repeta cam toti aceleasi personale spuse, de la eu nu vreau sa fiu presedinte ,sau de la nu vreau sa guvernez, la imaginea a lui Agamemnon regele din MICENE. Pentru a capacita aceasta functie e nevoie de mult mai mult .

    • n-ai inteles nimic exact ca ficusul de la cotroceni.
      crezi ca iohannis a invatat ceva in cei 5 ani ce poate sa faca si ce nu poate?
      se lauda cu numirea dancilei si demiterea lui Kovesi.
      in rest? a da, a plans pe umarul antenei 3 cand au fost evacuati.
      si „partie” vinerea prin Bucuresti cand trebuia sa plece acasa la Sibiu.
      si utasem de ambasadorul roman de la Londra 🙂

      d-aia ii este frica sa vina la dezbatere pt ca este luat la intrebari. asta ca sa stii si tu pe cine votezi 🙂

    • Asta e domn’ suca, nu se poate ridica toata lumea la inaltimea de la care care priviti mata lumea.

  3. Paleologu a fost singurul care a cerut cu fiecare ocazie la televuzor sa fie organizate dezbateri si a invitat in repetate randuri toti contracandidatii la ele. Singurii care au venit au fost Kelemen si Catalin Ivan. Iohannis si Barna sunt niste lasi si niste non-democrati.

  4. Foare corect spus.

    La urma urmei aceste alegeri sunt asemenea unui proces de recrutare. Poporul isi recruteaza si isi angajeaza presedinte pt urmatorii 5 ani. Dar cum sa faca recrutare daca nu exista interviuri. Sau daca exista interviuri dar candidatii nu vin la el. Nu e normal.

    • Foarte corect si bine spus. Felicitari!

    • Corect pe dracu. De parca ati picat acum din luna, nu-i stiti de citiva ani buni si pe Iohannis si pe Dancila si pe Barna, aveti nevoie de o dezbatere ca sa vedeti ce, cine va face mai bine din vorbe? Banii mei sint pe Diaconu la capitolul asta.

    • Bine, bine „din Luna”.

  5. Atunci alegerea va fi intre Paleologu, Catalin Ivan si Kelemen.:) Mai simplu.

  6. Bla-bla-bla!
    1. E deja obositor câte texte pe tema asta apar și câte am citit numai eu.
    2. Bocete în van – mai este o zi până se încheie prima parte a campaniei. Acest articol e inutil din start.
    3. “OpEd” nu este un termen sau un cuvânt în sine. E fie op, fie ed. Autorul nu face parte din editorial board, deci nu e ed. O fi un op?
    4. Nu mă interesează. Cel pe care-l votez mi-e cunoscut. La fel și programul său – în mare măsura. Iar ceilalți, plutonul compact ce pare să vină din urmă, dar nu mai ajunge la sosire – nu mă interesează.

  7. „Op-ed de Cristian Mureșan”

    Pe-oed… De-op… Da cu „editorialul” ce-ati avut?

  8. Tot o formă de respect, pentru cititorii d-voastră de această dată, consider că ar fi folosirea scrierii cu semne diacritice. O zi bună vă doresc.