G4Media.ro

OP-ED Cum ucide Guvernul comunitățile din orașele mici și mijlocii / Ce…

Sursa Foto: Facebook/ Attila Korodi

OP-ED Cum ucide Guvernul comunitățile din orașele mici și mijlocii / Ce impact vor avea noile reguli de cheltuire a banilor publici asupra unui oraș ca Miercurea Ciuc

Ziua de miercuri este una dintre cele mai întunecate zile pentru administrația publică din România de la schimbarea regimului încoace. Mă refer mai exact la proiectul de ordonanță de urgență, care a fost prezentat opiniei publice ca fiind o reformă revoluționară a administrației publice, dar de fapt este a catastrofă imensă! Dacă va fi adoptată în forma actuală, va avea efecte devastatoare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, va ucide viața culturală și sportivă din orașele mici și mijlocii, iar pe termen lung practic comunitățile din aceste municipii se vor goli de generația tânără.

Haideți să luăm ca exemplu municipiul Miercurea-Ciuc, reședință de județ, dar trebuie să știți că majoritatea municipiilor mici și mijlocii vor fi afectate în același mod.
Primăria Miercurea-Ciuc are în coordonare un teatru municipal, un ansamblu de dans popular municipal și un muzeu, care de fapt funcționează ca o instituție județeană. Totodată, avem un club sportiv municipal (CSM) și o companie publică care asigură managementul infrastructurii sportive (o piscină, două săli sportive).

În 2023 noi am bugetat pe capitolul 67, adică pe programe culturale, sportive și confesionale 42 milioane de lei din totalul de 112 milioane, care reprezintă veniturile proprii. 12 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura culturală și sportivă, 21 de milioane de lei pentru funcționarea instituțiilor culturale și a bazelor sportive, iar restul de 9 milioane reprezintă suma din care finanțăm evenimentele culturale, sportive și de tineret proprii și coorganizate, respectiv bisericile, confesiunile prin proiecte comunitare.

Proiectul de ordonanță prevede că autoritățile locale pot cheltui 7,5% din veniturile proprii pentru cultură, sport și culte. În cazul municipiului nostru asta ar însemna 8,4 milioane de lei din cele 112 milioane. Cifrele de mai sus arată că, în cazul nostru muzeul, teatrul, ansamblul de dans popular și bazele sportive nici măcar nu ar putea fi întreținute cu 8,4 milioane de lei!

Teatrul are peste 200 de spectacole pe an, ansamblul peste 50 de spectacole pe an, muzeul are o ofertă bogată, aniversând 400 de ani de existență a cetății în care funcționează, iar CSM-ul desfășoară activități în mai multe ramuri sportive. Noi la Primărie lucrăm cu o structură organizatorică eficientă, care tot trebuie să fie secătuită în conformitate cu ordonanța.

Deci noi nu avem instituții cu peste 50 de oameni. De aceea trebuie să contopim cele trei instituții culturale și CSM-ul într-o singură instituție. Asta însemnând, luând în calcul articolul din ordonanță cu privire la comasările, că de la fiecare instituție trebuie să concediem cel puțin cincisprezece la sută din personal: artiști, dansatori, muzeologi, și foarte puțin personal administrativ pentru că dintre acelea nu prea avem.

Dar luând în calcul resursa financiară maximă pe care putem utiliza din contul 67, adică contul pentru cultură, sport și recreere, ar trebui să concediem masiv aproape tot personalul. Și așa teatrul municipal ar rămâne cu 5-6 actori, ansamblul cu 5-6 dansatori, muzeul cu 5-6 muzeologi, și poate vom avea un singur antrenor la CSM. Paradoxul este că numai pe investiții din capitolul 67 anul acesta cheltuim mai mult decât vom putea bugeta anul viitor, adică investim 12 milioane lei, dar vom avea dreptul de a cheltui 8,4 milioane lei. Unele investiții chiar sunt susținute de POR și PNRR.

Dacă citim articolul ordonanței bine, atunci ori terminăm investițiile, concediind tot personalul din instituțiile culturale și sportive, ori nu facem investiții și rămân câțiva actori, dansatori, antrenori, dar numai de fațadă, pentru că numai vor fi destui pe scenă, sau pe lângă terenurile de sport ca să și funcționeze.

Vă dați seama, ne pregătim să reabilităm teatrul și o galerie de artă prin programul PNRR, dar pentru ce? Ca să le închidem?

La fel, trebuie să desființăm programul de la care a pornit proiectul răspândit în toată țara, cea de inițiere a copiilor în sport. Programul Înot&patinaj, în cadrul căruia toți școlari învață să înoate și patineze, este condamnat la moarte! Dar este condamnat la moarte și programul susținut de noi și coordonat de Orchestra de Cameră ¨Csíki Kamara Zenekar¨ de inițierea fiecărui elev în muzica clasică. Și aș putea să continui până la nesfârșit.

De-a lungul ultimelor decenii, noi am construit instituții, care înseamnă practic esența vieții comunității noastre. Suntem mândri, că orașul Miercurea-Ciuc este pe locul al treilea în România privind oferta culturală per capita! Acum guvernul ne-ar forța să demolăm rețeaua aceasta instituțională!

Chiar astăzi încep Zilele orașului. Va fi ultima ediție: anul viitor nu mai putem finanța evenimentul, nu ne lasă legea, pentru că nu vom putea bugeta și pe acesta! Avem festivaluri care au supraviețuit perioada comunistă. Nici comunismul n-a reușit să oprească de exemplu Festivalul de Muzică Veche. Guvernul Ciolacu, acuma da!

Decizia din păcate a fost pregătită cu superficialitate de câțiva ‚contabili’ care habar n-au ce înseamnă comunitatea locală. Sunt sigur, că în București va rezista câte-un teatru, club sportiv, dar în municipiile ca Miercurea-Ciuc se va distruge totul!

În municipii medii și mici evenimentele culturale și sportive nu sunt finanțate de firme multinaționale, ci de autorități locale! În orașele ca acestea, firmele multinaționale nu atrag tinerii, oferind salarii mari, pentru că multinaționalele rareori intră cu investiții. Singura noastră șansă de a prospera, de a chema acasă tineretul, se bazează pe antreprenoriatul local, pe oferta culturală și sportivă, pe calitatea vieții trăite în comunitate!

Ce o să mai avem? O să avem muncitori, asfaltări, cetățeanul care se duce la servici și de acolo direct acasă, pentru că n-are ce să facă, fiindcă omorâm esența vieții comunitare: cultura, sportul și tot ceea ce înseamnă educație extra școlară. Acest proiect de ordonanță de urgență este o caricatură ridicolă a deciziilor publice!

Cei care suntem afectați, trebuie să vorbim despre aceste probleme, pentru că dacă trece această ordonanță în forma actuală, va însemna sfârșitul vieții culturale, sportive, și până la urmă sfârșitul comunităților din municipiile mici si mijlocii. Vor pleca toți din țară!

Cine își asumă responsabilitatea pentru acest lucru?

P.S. Urmărind presa de specialitate, presa economică putem vedea un eșec total al Ministerului de Finanțe de a colecta TVA. Am investit enorm în schimbarea caselor de marcat, toate ar putea fi interconectate de ceva vreme online cu ANAF-ul. Numai că nimeni nu dorește această interconectare. În primele cinci luni al anului avem o gaură de 9 miliarde lei la colectarea TVA față de ce a fost programată, din care 8,5 miliarde lei sunt cele necolectate de la contribuabilii mari.

Per total într–un an nu colectăm 36 de miliarde de lei, și suntem printre ultimii în Uniunea Europeană la valoare nominală, și ultimii la valoare procentuală. Vecinii noștri bulgari și unguri colectează TVA cu o eficiență de 95 la sută. Cu 12 miliarde lei se dorește consolidarea bugetul statului, dar prin tăierea prost gândită a cheltuielilor administrației publice și prin colectarea de noi venituri din impozitarea companiilor în plus. Dar de ce nu interconectați online casele de marcat electronice? Acolo avem 36 miliarde de lei rezervă!

P.P.S. Tăierea unor cheltuieli ar trebui să susțină conform declarațiilor guvernului investițiile, și mai ales investițiile din fonduri europene. În municipiu în lunile și anii următori din cele două PORuri și PNRR vom cheltui sute de milioane lei. Cofinanțarea și prefinanțarea acestora este la o scară atât de mare încât nu reorientarea banilor de la cultură va rezolva acesta, ci un plan financiar pe termen lung cu bănci de investiții internaționale.

NOTĂ: Attila Korodi este primarul municipiului Miercurea Ciuc și fost ministru al mediului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. ok, deci un UAT care se ocupa de niste institutii care au sute de spectacole, super muzee si evenimente…dar nu are bani. Asta e problema..ca toate aceste evenimente se fac cu intrare libera si platite de cei din tara. Daca erau sute de evenimente cu multi vizitatori aveai bilete, aveai sponsori, aveai bani. Asa ai doar evenimente pentru gospodinele de partid

  2. Avem guvern comunist, toți plătim la fel, toți suferim la fel și toată nomenclatura de partid se îmbogățește. Dar Partidul unic PSDNL știe exact ce vrea fiecare UAT și face binele fiecărui cetățean prin plafonări de prețuri și ajutoare de la stat.