G4Media.ro

Secretarul general al NATO se așteaptă ca cei 30 de aliați să…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul general al NATO se așteaptă ca cei 30 de aliați să convină în iulie să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare / Doar șapte țări membre au atins acest nivel în 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este de așteptat ca cei 30 de aliați să se angajeze să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pe apărare, relatează Financial Times.

Doar șapte din cele 30 de state membre NATO au atins acest prag în anul 2022.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, lansat în urmă cu 13 luni, a scos la iveală capacitățile de apărare extinse ale Europei, inclusiv stocurile de armament care au fost epuizate în urma aprovizionării Kievului.

„Nu ne mișcăm atât de repede pe cât ne cere lumea periculoasă în care trăim”, a afirmat Stoltenberg. „Mă aștept ca aliații să ajungă la un acord asupra unui angajament mai ambițios [la un summit din iulie], cu un minim de 2%”.

Anul trecut, doar SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia și cele trei state baltice Estonia, Letonia și Lituania au atins obiectivul convenit în urmă cu nouă ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Romanistan, sub obladuirea unui dulap si a unui pensionat special nu au reusit nici macar sub amenintarea unui razboi cu Ruzzia sa atinga pragul de 2%. Bine ca s-au gasit bani pentru pensii speciale si sinecuri. Lor sa le fie plin contul, restul…Dumnezeu cu mila.