G4Media.ro

Op-ed: Conectarea României la prioritățile Uniunii Europene: ce urmează?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Va fi încă o oportunitate enormă ratată complet de România, cum au fost multe până acum.

    Românii vor şpăgi, bani nemunciţi şi slujbe la stat pe salarii şi pensii nesimţite, nu dezvoltare, de aceea USR/PLUS e la maxim 15% şi PNL e la 45%.

  2. Dl Cioloș ne vinde utopii. Ca să fie un actor al viitorului, România trebuie să rezolve mai întâi problemele trecutului și provocările prezentului: depopularea, colapsul sistemului de pensii, al infrastructurii de transport și al mediului și lipsa de igienă și de educație a cetățenilor.
    Dacă vrea să transmită ceva, dl Cioloș trebuie să vorbească pe limba lui nea Gheorghe și a lui tanti Floarea, nu în fraze pompoase de Bruxelles.

    • Paradoxal, problemele despre care vorbeste MVM nu vor putea fi rezolvate durabil daca nu venim cu raspunsuri si solutii la intrebarile de mai sus. Lumea se mișcă, evoluează, nu stă să ne aștepte pe noi.
      Exact așa cum anumite sate au trecut direct de la telefonul cu manivelă din biroul primarului la telefonia mobilă prin anii ‘90, tot așa o să rezolvăm și reformele în educație și sănătate investind în noi tehnologii și într-un mediu sărac.
      Iar sistemul de pensii îl putem reforma cât vrem dacă nu creăm locuri de muncă lrin investiții în sectoare productive și aliniate cu noul trend al economiei.

    • Se vede ca nu ai citit articolul…

    • @MVM daca citeai articolul asta spune si Ciolos. Sa se transmita solutiile si in limbaj simplu pentru cetatenii cu mai putina educatie.

      Si nu avem nici un trecut de rezolvat. Trecutul e trecut si cam asta. Sau te referi la mother Rusia. Eu as baga si Rusia in UE sa terminam cu tot circul. Intre timp asteptam zapada. Oh wait, nu mai vine. Ori s-a suparat barbosul pe noi ori am stricat clima. Realitatea bate fantezia in orice caz.

  3. Asta se intampla cand ajung parvenitii pe functii inalte, se duce pe rapa tot… si mai debiteaza si numai tampenii… nu va ajunge bah cat ati distrus tarisoara asta? Plus, trolul securistoid bad@ e la fel de prost!

  4. Asta se intampla cand ajung parvenitii pe functii inalte, se duce pe rapa tot… si mai debiteaza si numai tampenii… nu va ajunge bah cat ati distrus tarisoara asta? Plus, trolul securistoid bad@ e la fel de prost!

  5. Dacă pierdem trenul digitalizării vom rata viitorul. Traducere pentru guvern și parlament: digitalizare = colectare, stocare și analiză a datelor obținute prin experimente, măsurători, observații, etc, nu mai e vorba doar de informatizarea instituțiilor (asta ar fi fost suficient acum 10 ani).

    • Da, stim, hai sa platim cu sute de milioane un AI- baietii de la UIPath au deja spaga pregatita daca se hotarasc ai nostri sa scape de Ghita-care va rezolva fix nimic avand in vedere ca cei mai multi clienti ai sistemului au probleme in a folosi un smartphone iar calculatorul este o necunoscuta!

  6. Cred ca se va ramane la stadiul de vorbe.
    Probabil încă un tren ratat.
    Scena / agenda e ocupată.
    De anticipate, de Pensii nesimtite, de alegeri in doua tururi, samd.
    In opinia mea trebuieca la nivel de Guvern sa existe o echipa de proiect cu aceasta tema.
    Sa faca un plan de acțiune, cu direcții clare, sa faca proiecte, sa le implementeze, termene clare.
    Practic trebuie gândită stategia.
    Nu cu utopii, fantezii.
    Si la treaba ca sunt bani europeni.
    Si nici nu trebuie sa vina urmatorul revelion pentru ca sunt lucruri simple care pot fi începute.
    Spre exemplu impaduririle.
    Plan de impaduriri pe judet: 10.000 ha an.
    Corelat intr-un proiect anual de impadurire.
    Daca trece primavara asta e ratata si impadurirea.
    Plan anual = 40 județe × 10000 ha = 400000 ha pe an.
    Si daca se realizeaza 300 sau 350 mii ha e foarte bine pentru inceput.
    Responsabili de realizarea proiectului pe judet sa fie Prefectul si armata de Subprefecti.
    Sa arate ca pot face treaba.
    Daca nu ating targetul afara!
    Sa nu se învârte unul după altul!
    Asta e o idee si cate n-ar fi.
    Oameni politici IRESPONSABILI!

    • Sunteti obsedati de paduri. Toate datele statistice ne arata ca suprafata impadurita a tarii a crescut. Asa ca ori specialistii ROMSILVA/ICAS mint sau umbla la criteriile de clasificare, ori absolventii de filosofie/istorie/litere sau stiinte sociale care populeaza ONG-urile locale habar n-au ce vorbesc!

    • E singura data când răspund unuia obsedat sa se bage in seama.
      Sunt peste 2 milioane ha de pădure defrisata in Ro.
      Prin grija voastra!

  7. Romania are multe de facut pt. cele 3 obiective. Daca s-ar pune pe treaba ar putea deveni un exemplu de urmat in UE, pt ca potentialitati avem. Din pacate guvernarea actuala nu este preocupata si nicidecum ancorata in problemele europene. Vechea clasa politica, PNL, PSD nu vor reforma niciodata tara asta, n-au cum, le lipseste cultura europeana, nu gandesc decat in cadrul limitat al partiduletului lor, sa ajunga la putere si sa-si infiltreze oamenii peste tot.

  8. Câteva precizări:
    1. Prioritățile despre care vorbește domnul Cioloș sunt ale Comisiei, nu ale Uniunii.
    2. Conform tratatelor Uniunea și Comisia se subordonează statelor membre, nu invers. Prin urmare chestiunea care se pune este conectarea Comisiei la prioritățile României.
    3. Incapacitatea Comisiei de a înțelege, discuta și de a corecta cauzele profunde ale Brexitului e o chestiune mult mai gravă pentru viitorul Europei.
    4. La alegerile europarlamentare Green Deal nu a existat ca subiect. Cetățenii europeni sunt puși în fața unui plan care va schimba profund economiile țărilor lor și viața fiecăruia. Unde e aici democrația?
    5. Înainte de a da cu pietre vă recomand să citiți conținutul planului, nu doar titlul. Veți descoperi că nu e vorba de aer curat, ape curate, sol necontaminat sau echilibre ecologice, ci numai despre net zero CO2, și cum trebuie să plătim cu toții ca noile vechi industrii să o ducă bine.

  9. Citez: ”Sunt multe întrebări la care, deocamdată, administrația românească nu are răspunsuri”. Sunt multe intrebari la care nici o administratie europeana nu are raspunsuri la momentul asta. Ideea ca trebuie sa facem sa fie mai bine nu mai rau e generoasa dar daca privesti mai atent realizezi ca pe langa lucruri foarte bune, legate de bani pentru impaduriri si sprijinirea fermelor traditionale, ecologice, apar obiective care mie mi se par ireale.
    Ia sa vedem ce isi propun:
    Sectorul Transporturi trebuie să-și reducă cu 90% emisiile de gaze până în 2050. Cum naiba se va realiza asta? Este ceva cu totul si cu totul ireal.
    Taxarea importurilor de bunuri din țări non-UE care au ținte de mediu mai puțin ambițioase decât cele din UE (adica tot restul lumii).
    Taxare si subventionari la greu. Motorul unei economii prospere!
    Cam ce parere credeti ca va avea omul obisnuit cand va observa o crestere graduala a taxelor, cresteri de preturi in sarabanda, reducerea nivelului de trai pana la urma, ca asta e responsabila cu poluarea si emisiile de gaze nu?
    A fost intrebat omul obisnuit daca e de acord sa stranga cureaua serios ca birocratii de la Bruxelles sa bifeze asemenea obiective indraznete?
    Cam cum va evolua relevanta economica a UE in concurenta permanenta cu restul lumii cand noi avansam cu frana de mana trasa?
    Germania a incercat de vreo 15 ani incoace sa-si creasca procentul energiei verzi. A renuntat (in mod aberant zic eu) si la energia nucleara. Cu costuri absolut enorme si rezultate in materie de reducere a emisiilor de CO2 absolut nesemnificative. Acest model s-a dovedit total nereușit. In momentul de fata Germania isi retehnologizeaza centralele pe carbune si cumpara energie din Franta (produsa indeosebi in centrale nucleare).
    Vreau sa vad si eu omul ala politic care le cere oamenilor sa stranga cureaua pentru un viitor neclar si care sa fie reales in continuare. In conditiile in care restul lumii isi vede de treaba.
    Pentru ca pana la urma se va ajunge la oameni. Si oamenii vor protesta. E absolut normal.