
Oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc avea o vilă lângă Atena, 17 pașapoarte false și 155.00 de euro cash. Era împreună cu fosta Miss Moldova
Supravegherea lui Vladimir Plahotniuc a arătat că acesta stătea în principal în casă și își schimba frecvent țara de reședință – se pare că a călătorit în 22 de țări diferite din 2023 până în prezent, arată o investigație a publicației elene Kathimerini, citată de Rador. Conform informațiilor publicației ProtoThema, alături de el se afla și Elizaveta Cuznețova, fosta Miss Moldova 2019.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Unul dintre cei mai căutați foști politicieni din Republica Moldova a fost arestat duminică de autoritățile grecești pe Aeroportul Internațional Atena, cu puțin timp înainte de a se îmbarca într-un zbor spre Dubai.
Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, în vârstă de 59 de ani, fost lider al Partidului Democrat din Moldova și principal suspect în delapidarea a sute de milioane de euro din băncile comerciale ale țării sale.
Împreună cu el a fost arestat și Constantin Țuțu, în vârstă de 38 de ani, tot fost deputat din același partid, împotriva căruia există o notificare roșie pentru urmărire internațională emisă de autoritățile ruse pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri.
Cei doi bărbați fuseseră localizați de polițiști de la Divizia de Combatere a Infracțiunilor Contra Vieții și Proprietății din cadrul Poliției Elene ca locuind într-o vilă de lux din Saronida (o suburbie a Atenei – n.trad.), iar informații confidențiale arată că Plahotniuc reușise să obțină documente legale grecești.
Conform informațiilor de la Poliția Elenă, supravegherea celor doi suspecți a arătat că aceștia stăteau în principal în casă și își schimbau frecvent țara de reședință – Plahotniuc ar fi călătorit în 22 de țări diferite din 2023 până în prezent.
În după-amiaza zilei de duminică, au chemat un taxi și, cu bagaje puține, s-au îndreptat spre aeroport, încercând să se îmbarce într-o cursă spre Dubai.
Polițiștii care le-au observat deplasarea au reușit să le întârzie plecarea și au procedat la arestarea lor la porțile de intrare pentru zborurile non-Schengen.
În timpul percheziției corporale a lui Plahotniuc, au fost găsite documente de călătorie cu date bulgare, 2.670 de euro, două telefoane mobile, un laptop și dispozitive digitale de stocare.
În posesia lui Țuțu au fost găsite documente de călătorie și permise cu date românești și bulgare, de asemenea falsificate, împreună cu bani și telefoane mobile.
Percheziția casei din Saronida a scos la iveală lucruri de mare importanță: aproximativ 155.000 de euro în numerar, 17 pașapoarte și acte false de identitate din diverse țări, sisteme de stocare cu software de securitate specializat, mai multe telefoane mobile și computere, precum și patru ceasuri de lux de o valoare extrem de mare.
Printre altele, acesta deținea un act de identitate și un pașaport grecesc, ambele autentice, care îi fuseseră eliberate cu certificate false – informațiile indică de asemenea că deținea și un permis de conducere grecesc, pe care un polițist grec l-ar fi găsit la o reprezentanță auto din Peristeri.
De asemenea, a fost confiscat un autoturism Skoda Kodiaq pe care Plahotniuc îl folosea pentru deplasările sale.
Activitățile lui Plahotniuc se „întind” pe plan internațional, la fel ca și proprietățile sale, iar în trecut a avut contacte cu lideri străini precum președintele turc Erdogan.
Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, în vârstă de 59 de ani, este acuzat că ar fi creat, în colaborare cu alte persoane, precum Ilan Șor, de asemenea dat în urmărire, o organizație criminală care a avut ca scop slăbirea sistemului bancar al țării prin delapidare și spălare de bani, folosind companii-fantomă din Hong Kong și Emiratele Arabe Unite.
Suma care se presupune că a fost spălată ilegal se ridică la peste 128 de milioane de euro și 66 de milioane de dolari.
Țuțu, la rândul său, este acuzat în Rusia de participarea la un cartel internațional de droguri care furniza droguri din Maroc către Rusia prin Spania.
Cei doi arestați urmează să fie aduși în fața procurorului miercuri, 23 iulie.
Traducerea Rador: Carolina Ciulu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.