G4Media.ro

Oferta Washingtonului care divizează UE: „Scădem taxele vamale dacă cumpărați mai multe…

Foto: Energy.gov

Oferta Washingtonului care divizează UE: „Scădem taxele vamale dacă cumpărați mai multe arme și gaze”

Consilierii lui Donald Trump au transmis o listă lungă de cereri comisarului UE pentru comerț, Maros Šefcovic. În schimbul anulării, sau măcar a reducerii taxelor, americanii vor să vândă mai mult gaz lichid și mai multe arme aliaților lor de pe Bătrânul Continent, scrie Corriere dela Sera, citat de Rador.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus ca liderii celor 27 de țări să accepte planul Washingtonului, dar dezbaterea dintre guverne și în interiorul statelor individuale este mai complicată decât pare.

Producătorii americani de gaze au obținut deja avantaje semnificative pe piața europeană, odată cu reducerea și apoi, de la 1 ianuarie 2025, cu stoparea substanțială a importurilor din Rusia. La sfârșitul anului 2024, gazele naturale lichide americane acopereau 19,4% din importurile europene, cu vânzări de 56,2 miliarde de metri cubi: mai mult decât dublu față de 2021. În 2024, doar Norvegia s-a descurcat mai bine, cu 87,8 miliarde de metri cubi, egal cu 30,3% din importurile europene, luând în considerare toate tipurile de aprovizionare.

Acum, Casa Albă ar dori o creștere substanțială a exporturilor. La Washington circulă numere astronomice: 100-150 de miliarde de metri cubi. Dar este dificil de prezis câți bani ar putea fi incluși într-un acord general. Trump încurajează producția internă și, prin urmare, căutarea altor piețe de desfacere.

Cei mai buni clienți din Europa sunt Franța, Spania, Italia, Olanda și Belgia. Germania merită o mențiune specială, pentru că este țara care simbolizează dependența de gazul rusesc. Cancelarul Olaf Scholz a început procesul de emancipare față de Moscova prin încurajarea importului de gaz lichid din Statele Unite.

În cele din urmă, acțiunea Comisiei UE poate conta pe sprijinul principalelor țări ale UE. Desigur, chiar dacă se spune în liniște, sosirea unei cantități mai mari de gaze americane riscă să încetinească dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

Scenariul este complet diferit cu privire la a doua cerere a SUA: „Cumpărați mai multe arme”. Aici, Statele Unite pleacă de la o situație de cvasi-hegemonie. Piața europeană este foarte importantă pentru multinaționalele americane, în special pentru cele patru mari companii care singure absorb aproape jumătate din comenzile interne și externe: Lockheed Martin, Raytheon Technologies, General Dynamics, Boeing. Per total, din 2020 până în 2024, industria militară americană a crescut exporturile către țările europene cu 233%.

Încă o dată, războiul din Ucraina a dat un mare impuls afacerilor cu Bătrânul Continent. „Raportul Draghi” relatează că între 2022 și 2023, guvernele europene au achiziționat 78% din arme și echipamente militare din SUA. Cât valorează această afacere?

Calculul este dificil, dar conform celor mai populare estimări, companiile americane gestionează contracte de aprovizionare pentru cel puțin 50 de miliarde de dolari. Aproape toate statele europene nu au o industrie națională și importă o mare parte din nevoile lor de apărare din Statele Unite.

Trump plănuiește să crească această dependență, cu o contradicție evidentă: pe de o parte, amenință că se va detașa de Alianța Atlantică; pe de altă parte, face presiuni asupra partenerilor să consolideze legăturile industrial-militare cu Statele Unite.

Dar există o problemă și în Uniunea Europeană. Președintele francez Emmanuel Macron frânează negocierile, cerând altor lideri să nu submineze planul de reînarmare propus de Comisie și aprobat de Consiliu. Unul dintre obiective este promovarea integrării și creșterii industriei militare europene.

UE pune la dispoziție 150 de miliarde de euro pentru a stimula proiectele comune. Ce sens are, atunci, să creștem simultan achiziția de arme americane?

În mod clar, Macron urmărește să obțină comenzi pentru industriile franceze. Noul cancelar german, Friedrich Merz, ar putea fi de partea lui. Și atunci negocierile cu Trump s-ar putea complica.

Traducerea: Oana Avram

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. E firesc să fie divizată UE pentru că sunt țări din Europa care nu se pot despărți de gazul venit de la prietenul lor Putin și vor să finanțeze invazia Ucrainei de către Rusia, că poate le aruncă Putin și lor o bucată din Ucraina.

    • Asta e doar unul din motive. Multe țări europene au probleme cu extrema dreaptă și tendințe suveraniste, proruse sau chiar ambele. Mai este și problema prețului la gaze, cel rusesc fiind cel mai ieftin din zonă.Nu mai vorbim de dușmani istorici gen Franța Germania Austria și tot așa.