
OCDE recomandă României să intensifice eforturile de creştere a ocupării şi de îmbunătăţire a calităţii forţei de muncă
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) recomandă României să intensifice eforturile de creştere a ocupării, reducere a disparităţilor regionale şi sociale şi îmbunătăţire a calităţii forţei de muncă.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
OCDE a publicat, joi, raportul pentru evaluarea ţării noastre în cadrul Comitetului OCDE pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (ELSAC). Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale (MMFTSS), documentul evidenţiază progresele înregistrate de România în promovarea ocupării forţei de muncă şi consolidarea incluziunii sociale, dar şi aspectele care trebuie urmărite cu atenţie în raport cu tendinţele observate la nivelul statelor membre OCDE, transmite Agerpres.
Publicarea raportului are loc ca urmare a obţinerii avizului formal de către România în cadrul ELSAC, la începutul acestui an. Avizul reprezintă confirmarea că ţara a finalizat cu succes etapa de analiză a politicilor privind ocuparea forţei de muncă şi incluziunea socială, pas esenţial în procesul de aderare la OCDE, ELSAC fiind unul dintre cele 25 Comitete care evaluează ţara noastră în acest proces.
„Publicarea Raportului de evaluare în cadrul ELSAC confirmă progresele substanţiale pe care România le-a realizat în ultimii ani. Ne bucurăm că reformele asumate – de la sprijinul extins pentru categoriile vulnerabile, la investiţiile în educaţia timpurie – sunt apreciate la nivel internaţional. În acelaşi timp, raportul evidenţiază şi domeniile în care mai avem de lucru – de la creşterea ratei de ocupare şi reducerea emigraţiei, până la combaterea inegalităţilor sociale şi îmbunătăţirea formării profesionale. Vom continua să acţionăm cu responsabilitate şi perseverenţă, astfel încât politicile noastre să corespundă cât mai bine nevoilor cetăţenilor şi standardelor OCDE”, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Petre-Florin Manole, citat în comunicat.
Raportul de evaluare subliniază o serie de reforme şi iniţiative care au contribuit la modernizarea pieţei muncii şi la consolidarea coeziunii sociale. Printre acestea, reforma pensiilor din 2023 care a egalizat vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi şi prin care a fost realizată conexiunea cu speranţa de viaţă. De asemenea, în 2024, s-au majorat beneficiile minime garantate, extinzând acoperirea şi sprijinul social.
În raport se fac referiri la strategiile naţionale care vizează îmbunătăţirea accesului la servicii pentru persoanele cu dizabilităţi, vârstnici, persoane fără adăpost şi comunitatea romă, precum şi la investiţiile în educaţie timpurie şi echilibru muncă-viaţă, întrucât statul a redus vârsta educaţiei obligatorii, a emis noi standarde pentru învăţământul preşcolar şi a dublat concediul paternal în 2023.
Conform ministerului, raportul se referă şi la creşterea veniturilor şi reducerea sărăciei. Astfel, veniturile gospodăriilor au crescut semnificativ în ultimul deceniu, iar sărăcia a cunoscut un trend descendent, chiar dacă rămâne ridicată faţă de media europeană.
Despre consolidarea dialogului social, OCDE arată că recenta reformă a legislaţiei muncii a facilitat sindicalizarea şi a întărit drepturile de negociere colectivă.
„Direcţiile strategice recomandate de OCDE României vizează intensificarea eforturilor de creştere a ocupării, reducerea disparităţilor regionale şi sociale, precum şi îmbunătăţirea calităţii forţei de muncă. Investiţiile în educaţie, formare şi incluziune socială sunt esenţiale şi trebuie să rămână prioritare în perioada următoare”, se precizează în finalul comunicatului.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.