G4Media.ro

Occidentalii studiază ipoteza unui cartel al țărilor importatoare de petrol, pentru a…

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Occidentalii studiază ipoteza unui cartel al țărilor importatoare de petrol, pentru a recâștiga controlul asupra evoluției prețurilor mondiale

Ce s-ar întâmpla dacă Occidentul ar înființa o organizație a țărilor importatoare de petrol? Discuții preliminare în acest sens au fost deja lansate între Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană, potrivit BFM TV.

A priori, în economie, un cartel se formează pe baza ofertei, nu a cererii. Cu toate acestea, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, vorbește despre discuții „extrem de active” pentru formarea unui „cartel” al consumatorilor de petrol între Washington și aliații săi, în principal occidentali.

Acesta este unul dintre scopurile principale ale unei călătorii în Europa a mai multor oficiali ai Trezoreriei SUA în această lună. Intenția este de a recâștiga un anumit control asupra evoluției prețurilor mondiale. Se presupune că Grupul celor șapte (G7), care va organiza un summit în Germania la sfârșitul lunii, va oferi cadrul pentru acest acord de achiziție de petrol, deși nu este încă clar care ar putea fi modalitățile exacte de intervenție pe piață.

Acorduri de achiziție în comun

Luna trecută, în timpul unei vizite în Statele Unite, șeful guvernului italian, Mario Draghi, a folosit deja termenul de „cartel al cumpărătorilor”. În declarațiile sale, acesta a invocat dorința de a „convinge” Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) să își crească producția, fără a explica cum ar putea proceda ceea ce pare a fi un contra-OPEC euro-american. Aceste discuții trebuie, desigur, să stabilească modul în care acest nou organism va încheia contracte pentru achizițiile în și apoi va aloca volumele fiecărui stat consumator.

Sankey Research, o firmă de analiză din New York, a subliniat recent că, în practică, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a fost creată în urmă cu aproape 50 de ani pentru a apăra interesele petroliere ale economiilor industriale avansate. Cu toate acestea, nu s-a pus niciodată problema unor contracte colective, iar membrii săi ar fi trebuit să convină asupra unui mecanism comun de utilizare a rezervelor lor strategice.

Când Rusia a anexat Crimeea în 2014, în Europa a fost înaintată o propunere de punere achiziții comune. AIE a replicat atunci că Uniunea Europeană nu ar trebui să se gândească deloc la un cartel al cumpărătorilor, ci mai degrabă să construiască o adevărată piață energetică europeană unică și să lucreze pentru o deconectare treptată de la aprovizionarea cu energie din Rusia. Această ultimă recomandare a rămas literă moartă până la invazia Ucrainei.

Există încă obstacole majore în calea acestei ipoteze a unei organizații a țărilor importatoare de petrol. În primul rând, europenii se vor confrunta cu o dilemă politică, deoarece UE va fi obligată să pună securitatea energetică mai presus de doctrina sa fundamentală a liberei concurențe, deoarece atacarea cartelurilor de orice fel face parte din construcția europeană și, prin urmare, din identitatea instituțiilor celor 27.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Am văzut ce bine a funcționat „cartelul” occidental la achiziția de vaccinuri.

  2. Nu e disperat nimeni bai trolli obositi, nu comparati voi ce putere de cumparare au occidentalii fata de rublele voastre obosite. Una e sa ai, ca voi, salariu de maxim 200 de dolari, cat o veni asta in ruble, si una e sa ai un salariu minim de 2000 de dolari. Ca-ti cresc preturile cu un 20%, chiar nu e o tragedie pentru nimeni. „Disperati” sunteti voi pt ca vedeti ca nu va ies planurile marsave.

    • Nu știu de unde ai tu informațiile dar produsul intern la puterea de cumpărare în România este de mai mic decât în Rusia. Și salariul mediu în România este de 600 de euro iar în Rusia de 800. Informația e pe lista FMI. Nu mai scrie prostii. Dar dacă o pâine în Germania e 5 euro de la 3 nu e o tragedie pentru nimeni. Dar dacă spui unui egiptean sau congolez că o pâine e 5 euro îți dă o țeavă in cap pentru că faci mișto de el.

  3. O idee excelentă.
    Dacă există un cartel al exportatorilor (opec), de ce n-ar fi și unul al importatorilor?