G4Media.ro

Observatorul Român de Sănătate: Mecanismul de feedback al pacientului, în pericol. Ministerul…

Observatorul Român de Sănătate: Mecanismul de feedback al pacientului, în pericol. Ministerul Sănătății îngreunează demersurile de sesizare a actelor de corupție din spitale

Organizația non-guvernamentală Observatorul Român de Sănătate avertizează că mecanismul de feedback al pacientului este în pericol, deoarece Ministerul Sănătății intenționează, potrivit unui proiect publicat recent, să modifice acest mecanism și să îngreuneze demersurile de sesizare a actelor de corupție din spitale.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Ministerul Sănătății a publicat recent un proiect de modificare a mecanismului electronic prin care pacienții români pot evalua activitatea spitalelor publice și pot sesiza situațiile de condiționare a actului medical sau de corupție din spitale. „Această modificare va îngreuna considerabil și va complica inutil demersurile pacienților de sesizare a actelor de corupție din spitalele publice”, susține Observatorul Român de Sănătătate într-un comunicat.

Organizația non-guvernamentală prezintă grafic diferența dintre mecanismul din prezent și cum va funcționa dacă este modificat potrivit propunerii ministerului.

Sursa: Observatorul Român de Sănătate

În prezent, după externare, pacienții pot răspunde prin web sau SMS la 10 întrebări, dintre care una legată de condiționarea actului medical. Dacă pacientul răspunde că i s-au cerut bani sau atenții din partea medicilor sau asistentelor, primește o nouă întrebare: „Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?”.

În cazul în care pacientul răspunde afirmativ, Compartimentul de integritate al Ministerului Sănătății are obligația legală de a intra în legătură cu pacientul pentru a clarifica speţa şi, după caz, de a
sesiza autorităţile abilitate.

„Ministerul Sănătății dorește să complice procesul de sesizare a potențialului act de corupție prin introducerea mai multor pași birocratici inutili. În noua formulare, pacienții care deja au sesizat prin formular un act de corupție sunt rugați să trimită o nouă sesizare pe adresa de email folosită de Ministerul Sănătății pentru comunicarea cu mass-media: [email protected]. Alternativ, pacientul este direcționat către autoritățile abilitate, fără niciun alt sprijin”, precizează Observatorul Român de Sănătate.

Organizația non-guvernamentală subliniază că forma actuală a mecanismului de feedback trebuie menținută, alături de introducerea obligativității de raportare trimestrială a evidenței statistice a
transmiterii sesizărilor de către minister către autoritățile competente.

Observatorul Român de Sănătate a solicitat Ministerului Sănătății informații cu privire la acțiunile inițiate ca urmare a celor 12.773 posibile cazuri de corupție semnalate de pacienți între 2017 și 2019. Aceste sesizări „se supun”, conform răspunsului oficial oferit de Ministerul Sănătății, „principiilor anonimatului, orice altă abordare a acestei activități fiind expusă riscului de pierdere a anonimatului pacientului”.

Solicitări similare privind aceste posibile cazuri de corupție au fost trimise și către autoritățile de anchetă. Răspunsurile instituțiilor au fost următoarele:

DGA: Nu am primit în mod direct din partea Ministerului Sănătății sesizări de această natură.

DNA: Nu există criteriu statistic de gestionare a sesizărilor în funcție de persoanele sau instituțiile care le formulează.

DIICOT: Existența unei plângeri sau denunț pe rolul organelor de urmărire penală, precum și datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice.

PÎCCJ: Infracțiunile având ca element material acțiunea de solicitare/pretindere de bani sau atenții de către personalul medical pacienților nu sunt desfășurate statistic distinct după calitatea de „medic” sau „personal medical”.

În ultimii 2 ani au fost condamnați definitiv pentru acte de corupție 4 manageri de spital, 3 persoane aflate la conducerea unor direcții de spital, 1 medic și un asistent medical. Tot în ultimii 2 ani au fost trimiși în judecată pentru acte de corupție 1 președinte și 1 director general adjunct al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, 5 funcționari de rang înalt ai Casei de Asigurări de Sănătate A Municipiului București, 3 manageri de spital, 15 medici și 3 asistenți medicali.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. acte de corupție, care dăinuiesc de (45+30).. de peste 70 de ani (să fie rotund).
    Dezvață-te, acum – după șaptezeci de ani !..

    Un gazetar, spunea: tre’ să „treacă” generația asta, că să revenim la normalitate..

    „Dar, oare vom reveni?..”

    • o sa.mi iau pop corn si o sa ma uit la ce aberatii vor.vota cei din „parlamentul meu”

      daca „guvernul meu” se incalzeste cu asemenea idei, sunt convins ca „parlamentul meu” va starpi de exemplu hotia de lemne

      #kondensatorilor, stiti cum ?

      o sa permita rasul.si barbieritul muntilor pana nu va mai fi nici un copac

      atunci vor putea face o conferinta de presa xu titlul am starpit fkagelul taierii padurilor

  2. La ce va folosește feedback-ul pacientului cata vreme Parlamentul si Justitia sunt structuri puternic mafiotizate si corupte.

  3. Voi credeti ca statul da doi bani pe voi?

  4. Astia sunt in stare sa va kase rudele sa crepe indiferent chiar daca le explici ca banii nu sunt o problema si asi fi dat oricat ar fi cerut… Sunt multi medici dezumanizati, unii chiar si cinici. Am avut un brancardier care arunca banii inapoi pacientului daca suma e prea mica. Obiceiul s-a raspandit si la asistente si ingrijitoare intre timp. So aveti grija de voi si ai vostrii ca nici dracul si nici Sf. Arsenie nu va scapa!

  5. Voiați ca mascarada de fațadă să și existe în realitate? Vreți cam mult… Asta cu legile și cu respectul față de lege merge în țările civilizate. În colonii și state eșuate totul este o fațadă. La fel cum în Africa sunt generali analfabeți plini de tinichele și în uniforme luxoase, dar care n-au fost pe front și în România se mimează o imitație de prost-gust a societăților civilizate pe care ne chinuim de peste 150 de ani să le maimuțărim.

    Treaba asta cu sesizarea corupției e drăguțică, dacă rămâne la nivel de campanie de sifonat banul public pe agenții de publicitate care fac spoturi cu voci plânse care ne îndeamnă ca la școală să nu dăm șpagă. Dar în realitate, nimeni nu vrea să renunțe la șpagă.

    În spitale există structuri specializate în traficul de șpăgi. Piramide de la vlădică până la opincă. E clar că li s-a arătat pisica și li s-a spus: SPITALELE SUNT ALE NOASTRE. NOI FACEM CE VREM, CUM VREM. CIOCUL MIC!

    Mai țineți minte cum au amenințat medicii șpăgari de la Spitalul de Urgență Floreasca în ianuarie că ei nu mai tratează pacienții? În semn de protest că l-au reținut pe șpăgarul-șef Beuran? Mai țineți minte? Sunt pline spitalele de Beurani. Asta cu anticorupția e o manea pe care o cântăm la UE să dăm bine. În realitate, România este la cel mai josnic nivel de civilizație posibilă: UN STAT FANARIOT CE ARE ÎN CENTRU ȘPĂGILE, NEAMURILE ȘI GRUPURILE DE INTERESE INFRACȚIONALE. Lăsați-o cu anticorupția pentru țări mai curate.

    • („În spitale există structuri specializate în traficul de șpăgi”. Cu alte cuvinte, totul a devenit un Sistem. Și nu doar unul oarecare, ci unul care NU mai poate fi distrus. Așa este; perfect comment’ul!)

      Să te citească și europenii.

      Asta, pentru că ai noștri, nu doar că au devenit maeștrii șpago-corupției; dar mai nou și maeștri în minciuna de export: în a-i prosti pe credulii bruxellezi, de la care au asigurată, o țâță de muls..

      De fapt, ăsta este și pilonul – pe care stă România, de 7 decenii (și cei care au rămas în ea – se simt bine)…

    • Si ce era sa fac sa-i denunt pe toti la parchet sa sa se rezolve problema definitiv si puntcual prin mijloace specifice? Efectiv era o problema de SISTEM. Iti vine sa-ti dai foc la legitimatie si sa pleci dracului afara definintiv.

      Sper ca USRul lui Ivan a inteles ceva din ce e gresit fundamental in Romania. In afara de Gotiu si Ciolos nu au experienta si de multe ori vad ce greseli de amator fac… E posibil sa shimbe ceva dar vor si strica multe.

  6. Norocul spagarilor este ca justitia e si mai corupta decat ei. Numai in Romania o sa vezi oameni lasati sa moara ca n-au dat spaga. Astia sunt caini, nu oameni.