G4Media.ro

O treime din deşeurile colectate în municipiul Arad, reciclate după redeschiderea staţiei…

Sursa foto: Pixabay

O treime din deşeurile colectate în municipiul Arad, reciclate după redeschiderea staţiei de sortare

O treime din deşeurile colectate de la populaţie în municipiul Arad ajung să fie reciclate după redeschiderea, în urmă cu un an şi jumătate, a staţiei de sortate, în condiţiile în care fără aceasta doar 1,1% din deşeuri erau reciclate.

Reprezentanţii Primăriei Arad şi ai Staţiei de sortare a deşeurilor au declarat vineri, pentru Agerpres, că de la redeschiderea unităţii, în ianuarie 2021, aici au ajuns aproximativ 5.000 de tone de deşeuri colectate din municipiu, iar o treime dintre acestea au fost valorificate către centrele de reciclare.

Cea mai mare parte a deşeurilor colectate de la populaţie nu au putut fi reciclate, iar 41,5% (circa 2.100 de tone) au fost materii contaminate care nu puteau fi refolosite şi au fost transferate pentru „coincinerare” la o companie specializată din Bihor, care le-a folosit ca post de combustibil la o fabrică de ciment. La deponeul ecologic de lângă Arad au ajuns circa 23% dintre deşeurile colectate de la populaţie, adică aproximativ 1.200 de tone.

În total, de la redeschiderea staţiei, aici au ajuns peste 10.000 de tone de deşeuri colectate atât din municipiu, cât şi din alte localităţi, iar circa 43% dintre acestea au fost reciclate, 36% au mers la „coincinerare”, iar restul au ajuns la deponeul ecologic.

Staţia de sortare a deşeurilor din municipiul Arad a fost inaugurată în 2007, după o investiţie privată de 1,5 milioane de euro. Din aprilie 2018 nu a mai funcţionat, pentru că expirase contractul cu operatorul privat. Unitatea a fost introdusă în domeniul public al municipiului Arad, dar administraţia locală nu a reuşit să o dea spre operare altui agent economic, ulterior activitatea de sortare a deşeurilor şi staţia fiind atribuite Recons SA, o societate a municipalităţii.

Staţia a fost repusă în funcţiune în ianuarie 2021, după ce a fost retehnologizată cu o finanţare de 5,6 milioane de lei, asigurată din bugetul local.

În 2019, când staţia nu funcţiona, Garda de Mediu Arad constatase că doar 1,1% din deşeurile colectate erau reciclate în municipiu, deşi ţinta din acel an era de 45%.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...