
O specie de prădător cu trei ochi care a trăit în Ocean a fost descoperită de oamenii de știință
Cu ajutorul a peste cinci duzini de fosile, paleontologii au descoperit un mic prădător cu trei ochi, supranumit „molia de mare”, care a înotat în oceanele Pământului acum 506 milioane de ani. Mosura fentoni, așa cum este cunoscută specia, aparține unui grup numit radiodonți, o ramură timpurie a arborelui evolutiv al artropodelor, conform unui nou studiu publicat marți în revista Royal Society Open Science, scrie CNN.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Deși radiodonții au dispărut în prezent, studierea rămășițelor lor fosilizate poate ilumina modul în care au evoluat artropodele moderne precum insectele, păianjenii și crabii. Unul dintre cele mai diverse grupuri de animale, se crede că artropodele reprezintă mai mult de 80% din speciile de animale vii, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Joe Moysiuk, curator de paleontologie și geologie la Muzeul Manitoba din Winnipeg.
Specimenele bine conservate ale necunoscutului Mosura fentoni dezvăluie, de asemenea, ceva ce nu a mai fost văzut la niciun alt radiodont: o regiune a corpului asemănătoare abdomenului, cu 16 segmente care includ branhii în partea din spate. Această parte a anatomiei creaturii este similară unui lot de segmente care poartă organe respiratorii în partea din spate a corpului și care se găsește la rudele moderne îndepărtate ale radiodontului, precum crabii potcoavă, păduchele și insectele, a declarat Moysiuk.
Caracteristica, probabil utilizată pentru a ajuta Mosura să capteze mai mult oxigen din mediul său, ar putea reprezenta un exemplu de convergență evolutivă, în care structuri cu aspect similar evoluează independent în diferite grupuri de organisme, a spus el.
„Noua specie subliniază faptul că aceste artropode timpurii erau deja surprinzător de diverse și se adaptau într-un mod comparabil cu rudele lor moderne îndepărtate”, a declarat într-o declarație coautorul studiului, Dr. Jean-Bernard Caron, Richard M. Ivey Curator of Invertebrate Paleontology la Royal Ontario Museum din Toronto.
„Niciun animal care trăiește astăzi nu seamănă cu Mosura fentoni, a spus Moysiuk, deși avea gheare articulate similare cu cele ale insectelor și crustaceelor moderne”. Dar, spre deosebire de aceste creaturi, care pot avea doi sau patru ochi suplimentari utilizați pentru a ajuta la menținerea orientării, Mosura avea un al treilea ochi mai mare și mai vizibil în mijlocul capului.
Deși nu există dovezi directe cu privire la ceea ce mânca Mosura, știm că a trăit alături de animale precum viermi de ghindă, viermi de păr și mici artropode asemănătoare crustaceelor, pe care radiodontul le-ar fi putut prăda. La rândul său, este posibil ca Mosura să fi fost prada altor radiodonți mai mari, cum ar fi Anomalocaris canadensis, asemănător creveților, sau meduza gargantuan Burgessomedusa phasmiformis.
„Acest lucru demonstrează că există încă mai multe exemple ale acestor animale, în special, forme care au fost prădători marini activi, completând mai mult imaginea modului în care funcționa acest ecosistem marin antic”, a declarat Dr. Russell D.C. Bicknell, cercetător postdoctoral în cadrul diviziei de paleontologie a Muzeului American de Istorie Naturală. Bicknell nu a fost implicat în noul studiu, dar anterior a fost autorul unei cercetări privind Anomalocaris canadensis.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.