G4Media.ro

O specie agresivă de peşte, somnul african, găsită în Delta Dunării. Într-o…

Sursa foto: Pixabay

O specie agresivă de peşte, somnul african, găsită în Delta Dunării. Într-o singură zi au fost capturate 10 exemplare / Specialiştii avertizează că acesta ar putea afecta celelalte specii de peşte din Deltă

O specie agresivă de peşte, somnul african, a fost găsită în Delta Dunării, iar specialiştii avertizează că acesta ar putea afecta celelalte specii de peşte din această zonă. Deocamdată nu este cunoscut modul cum a ajuns somnul african în Delta Dunării, relatează News.ro.

Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a declarat că într-o singură zi au fost capturate zece exemplare de somn african.

„Din păcate, Delta Dunării se confruntă cu o nouă problemă, mai exact identificarea în apele interioare a unei specii de peşte noi, agresive asupra celorlalte specii de peşte, mai exact somnul african. Ieri au fost capturate zece exemplare în zona Dunărea Veche, exemplare destul de mari, care arată că răspândirea acestui tip de peşte este una destul de mare. Ne confruntăm cu o problemă gravă asupra resursei piscicole din Deltă. Din discuţiile cu specialiştii rezultă că această specie de peşte este una foarte agresivă şi dacă nu se iau urgent măsuri vom avea mari probleme asupra resursei piscicole autohtone şi aşa mult diminuate”, a afirmat Cătălin Ţibuleac.

El a precizat că o primă măsură ar fi informarea pescarilor despre această specie şi faptul că aceştia trebuie să reţină somnul african după ce l-au prins şi să nu-l mai redea mediului natural.

Preşedintele AMDTDD a mai declarat că autorităţile trebuie să afle cum a ajuns acest somn african în Delta Dunării.

„Un mare semn de întrebare rămâne cum a ajuns această specie de peşte în Deltă şi sper ca autorităţile abilitate să intervină rapid pentru identificarea modalităţii în care somnul african a ajuns în apele interioare ale Deltei”, a mai transmis Cătălin Ţibuleac.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. O specie mai periculoasă de pește e somnul minții

    • Tu ești dovada vie….

    • @Eugenio,
      Pînă nu-mi scot banii de pe tine te țin mai departe la produs…

    • Ala de era pe Dunăre, și e acum și în delta, estesomn American pitic și e mult mai periculos pt ca este adaptat climei. Somnul african crapă iarna asa ca….. se discuta problema nepotrivita.
      E de ajuns o iarna mai geroasa și adio.

  2. Sa braconeze niste somn african de acum incolo, ca oricum restul le-am rezolvat demult.

  3. Corect politic ar fi sa fie asimilat, sub denumirea de somn afro-european.

  4. Ce solutii pot exista: 1) prindem tot pestele din Delta si vedem care e somn african (imposibil); 2) asteptam iarna pentru ca somnul african nu rezista la -15 grade Celsius (posibil, dar trece ceva timp si slabe sperante cu incalzirea globala); 3) gasim o metoda sa atragem intr-un singur loc tot somnul african …cam greu dar poate e posibil; 4 ) o lasam asa si natura isi urmeaza cursul…cel mai probabil asa se va intampla.

    Somnul african e folosit in acvacultura in multe tari nu doar in Romania. E posibil sa fi scapat de la vecini. Faptul e consumat. In loc sa se concentreze pe vinovati, mai bine ar cauta solutii.

    • Afaceristul aruncat in aer la Arad cultiva aceasta specie in bazine amenajate. Prin Arad trece Mureșul care apoi se vărsa in Tisa, care la rândul ei se vărsa in Dunăre, Dunăre care ajunge in Delta înainte de Marea Neagră! Nici nu trebuie sa caute prea mult!

    • Multi nebuni pe aici…

  5. ASTIA SUNT UN FEL DE URSI ?
    CUM DE NU IA udmr MASURI ?

    • Jeg de om

  6. Dunărea la Dubova era plina de ei în urma cu vreo 5 ani. 10-15 cm lungime, culoare negru verzui.

  7. somnul african trebuie iertat chiar daca a ratat trei penaltiuri

  8. O cauza mai plauzibila privind pestii invazivi sunt tancurile de flotabilitate ale navelor care pot lua apa din cine stie ce mare sau ocean si apoi o varsa in apele putin adanci ,in fluvii de exemplu.
    Acuma probabil ca somnul asta este de apa dulce ,dar explicatia asta trebuie luata in seama desi e greu de crezut ca fenomenul asta poate fi controlat.

  9. Stați liniștiți, ca la cât pește mai e in Delta, acesti somni vor muri de inaniție inainte sa gaseasca ‘autoritățile’ soluții!

  10. Mai bine găsiți cum scăpăm de somnul american `pitic` ii mă rău decât somnul african

  11. Între PF1 și PF2, aceasta specie este de vreo 3 ani și chiar a făcut ravagii, pe lângă cele făcute de cei cu curent. Și nici nu s-a mediatizat și nici nu am văzut ca cineva sa ia vreo măsură…