
O repovestire din perspectivă feministă a romanului „1984”, aprobată de reprezentanţii operei lui George Orwell
Administratorii operei lui George Orwell au aprobat o repovestire a romanului „1984” în variantă feministă, din perspectiva Juliei, iubita lui Winston Smith, potrivit The Guardian, relatează News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Romanul lui Orwell din 1949, care se deschide cu una dintre cele mai faimoase fraze din literatura universală – „Într-o zi senină şi friguroasă de aprilie, exact când ceasurile bat ora treisprezece”, este plasat într-un viitor distopic în care Marea Britanie, cunoscută drept Airstrip One, face parte dintr-un stat totalitar numit Oceania. Regula supremă a Fratelui cel Mare şi Poliţia Gândirii înlăturau orice gândire individuală.
Winston Smith lucra la Ministerul Adevărului, rescriind istoria ca să se potrivească propagandei Fratelui cel Mare. El a început o relaţie interzisă cu Julia, care lucra la o maşină de scris romane din Departamentul Ficţiune – până când au fost prinşi amândoi şi trimişi la reeducare prin intermediul Camerei 101.
În „Julia” de Sandra Newman, incidentele din „1984” sunt văzute prin ochii femeii. Editura Granta a spus că Julia înţelege lumea din Oceania „mult mai bine decât Winston şi că este fericită cu viaţa ei”.
„Aşa cum însuşi Orwell a scris în textul original, „în unele privinţe, ea era mult mai stăpână pe ea decât Winston şi cu mult mai puţin susceptibilă pentru propaganda Partidului… De asemenea, ea a stârnit un fel de invidie din partea lui când i-a spus că în timpul celor Două Minute de Ură cel mai greu i-a fost să se abţină să nu izbucnească în râs (…) Adesea, ea era gata să accepte mitologia oficială, pentru simplul fapt că diferenţa dintre adevăr şi minciună nu i se părea atât de imporantă”.
Reprezentanţii operei lui Orwell au spus că „de mult căutau” un autor care să spună povestea iubitei lui Smith, iar Newman, care anterior s-a aflat pe lista lungă pentru Women’s Prize şi pe cea scurtă a premiilor oferite de The Guardian, „s-a dovedit potrivită”.
Granta a adăugat că „Richard Blair, fiul lui Orwell a fost consultat şi a aprobat proiectul”.
„Julia” va fi publicat după ce editura Granta lansează noul roman al lui Newman „The Men” în care fiecare persoană cu un cromozom Y dispare din lume.
Sursa foto: Pixabay
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii