G4Media.ro

O repovestire din perspectivă feministă a romanului „1984”, aprobată de reprezentanţii operei…

O repovestire din perspectivă feministă a romanului „1984”, aprobată de reprezentanţii operei lui George Orwell

Administratorii operei lui George Orwell au aprobat o repovestire a romanului „1984” în variantă feministă, din perspectiva Juliei, iubita lui Winston Smith, potrivit The Guardian, relatează News.ro.

Romanul lui Orwell din 1949, care se deschide cu una dintre cele mai faimoase fraze din literatura universală – „Într-o zi senină şi friguroasă de aprilie, exact când ceasurile bat ora treisprezece”, este plasat într-un viitor distopic în care Marea Britanie, cunoscută drept Airstrip One, face parte dintr-un stat totalitar numit Oceania. Regula supremă a Fratelui cel Mare şi Poliţia Gândirii înlăturau orice gândire individuală.

Winston Smith lucra la Ministerul Adevărului, rescriind istoria ca să se potrivească propagandei Fratelui cel Mare. El a început o relaţie interzisă cu Julia, care lucra la o maşină de scris romane din Departamentul Ficţiune – până când au fost prinşi amândoi şi trimişi la reeducare prin intermediul Camerei 101.

În „Julia” de Sandra Newman, incidentele din „1984” sunt văzute prin ochii femeii. Editura Granta a spus că Julia înţelege lumea din Oceania „mult mai bine decât Winston şi că este fericită cu viaţa ei”.

„Aşa cum însuşi Orwell a scris în textul original, „în unele privinţe, ea era mult mai stăpână pe ea decât Winston şi cu mult mai puţin susceptibilă pentru propaganda Partidului… De asemenea, ea a stârnit un fel de invidie din partea lui când i-a spus că în timpul celor Două Minute de Ură cel mai greu i-a fost să se abţină să nu izbucnească în râs (…) Adesea, ea era gata să accepte mitologia oficială, pentru simplul fapt că diferenţa dintre adevăr şi minciună nu i se părea atât de imporantă”.

Reprezentanţii operei lui Orwell au spus că „de mult căutau” un autor care să spună povestea iubitei lui Smith, iar Newman, care anterior s-a aflat pe lista lungă pentru Women’s Prize şi pe cea scurtă a premiilor oferite de The Guardian, „s-a dovedit potrivită”.

Granta a adăugat că „Richard Blair, fiul lui Orwell a fost consultat şi a aprobat proiectul”.

„Julia” va fi publicat după ce editura Granta lansează noul roman al lui Newman „The Men” în care fiecare persoană cu un cromozom Y dispare din lume.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Par foarte duri si restransi cu aprobarile. Daca am noroc, factura mea de gaze n-o sa fie aprobata!

 2. Categoria intelectuali „idioți utili”- o fac conștienți, pentru confortul personal, deși nu cred

 3. Puține cărți au atins nivelul profeției pe care l-a avut 1984, cartea lui Orwell acum șapte decenii. O carte de plumb, pe care, după ce ai închis-o răsufli ușurat.Șapte zeci de ani în care experimentele Millgram, Stanford, Calhoun nu fac altceva decât să-i confirme adevărul sumbru, și după care vedem că societatea de azi începe să aibe tot mai multe asemănări cu cuprinsul ei.

 4. Era cat p-aci sa sfarsit ca in cartea lui Orwell, comunismul insa a dat faliment nimeni nu se astepta ca va cadea singur din picioare. Din fericire acum traim intr-o lume relativ libera desi pericolul paste la orice vezi, a se vedea Trump, acum mai e un extremist in Franta oricand apare cineva malefic care sa vrea sa impuna un fel de totalitarism.

  • ….ce bine ca acum nu ne controleaza nimeni…nu stie nimeni ce vorbim,…unde mergem…etc. Acum chiar suntem liberi…ce fainnn….

 5. Feminismul a ucis zeci de milioane de copii nenascuti prin avort. Feminismul a distrus familia prin divorturi ( 80% din divorturi sunt initiate de femei). Feminismul e cancer pentru familie si societate. Femeile sa fie sotii si mame.

  • Bărbații au omorât sute de milioane de oameni prin războaie. Bărbații sunt cancer pentru societate, la naiba, se omoară unii pe alții, distrug absolut tot. Sa se omoare între ei aia cu mușchi și un neuron, ca să rămână doar femeile și homosexualii, care sa trăiască toți fericiți și relaxați, fără bărbații hetero care sunt cancerul societății. Doar femeile creează și sunt cele mai minunate fiinte de pe pământ.

  • Cat de adevarat!

 6. Oh Julia, cat esti de completa si de echilibrata. Egala cu eroul romanului, dar totusi mai mult decat el…
  Eu propun ca toate capodoperele sa primeasca un petic d-asta feminist. Sa stimulam “dublugânditul” mai bine…

  • +1
   Și puțin comunistă (adaptată) !